RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Не пандуси, а трампліни

"У Чернівцях банки, аптеки, поліклініки не розраховані для інвалідів, – звернувся зі скаргою до редакції "МБ" чернівчанин Андрій. – Доглядаю двох людей старшого віку і знаю, які із цим проблеми. Іноді пенсіонери та інваліди не мають змоги потрапити у місця загального призначення. Наприклад, біля Пенсійного фонду на вулиці Стасюка пандус дуже слизький, а поручнів немає. Поліклініка на вулиці Лесі Українки біля входу теж не має поручні. А туди ходять чимало пенсіонерів.

Бачив, як важко вони підіймаються сходами, і хоч їх біля входу небагато, але якщо у людини хворі ноги, то навіть п’ять сходинок – це перепона".

До кнопки виклику в аптеці не дотягнутися

Про те, що місто поки що не є комфортним для інвалідів, розповідає і представник обласної громадської організації інвалідів-візочників "Лідер" Галина Сивка.

– Я активна людина і не сиджу вдома, – каже Галина. – Але якщо мені потрібно потрапити у якийсь магазин або банк, спочатку телефоную і дізнаюся, скільки там сходинок, чи є пандус. Зазвичай з’ясовується, що самостійно дістатися до того чи іншого місця мені не вдасться і потрібно брати супроводжувача.

У червні у Чернівцях відбувся національний семінар на тему безбар’єрності. Громадські організації під час заходу обстежили на безбар’єрність вулицю Стасюка (біля ринку "Буковинський") та вулицю Комарова (від будинків №№11Б-13Б). Інваліди на візках виміряли ширину і довжину пандусів, бордюрів тощо. Порушень знайшли чимало і дійшли висновків, що нормативів зі встановлення пандусів, кнопок виклику персоналу в аптеках часто не дотримуються.

– У більшості таксофонів слухавки розташовані надто високо. Дотягнутися до них сидячи неможливо, – розповідає Галина. – На автобусних зупинках виїмки такі, що неможливо візком проїхати. На пішохідних переходах має бути трискатний пандус. Але цього на вулицях Стасюка та Комарова не побачити. Бордюри надто високі. Виміряли їх, і з’ясувалося, що висота бордюрів становить 18 сантиметрів, хоч за нормою має бути не більше чотирьох сантиметрів.
Також обстежили одну з аптек на вулиці Комарова. Там біля входу є і пандус, і кнопка виклику. Здавалося б все добре. Але пандус зробили не відповідно до будівельних норм – він надто стрімкий. До кнопки виклику неможливо дотягнутися.

Минулого тижня на ці об’єкти виїжджали з комісією і показували, що треба змінити.

Зручні для інвалідів сучасні торговельні комплекси

Галина вже знає, де зручні для інвалідів місця. Хвалить сучасні торговельні комплекси: тут можна рухатися безперешкодно.

"Мені зручно скуповуватися у"Формаркеті", там можна вільно пересуватися, – каже Галина. – У "Панорамі" і "Депоті" теж безперешкодно рухаюся".

Але все ж більшість магазинів поки що недоступна для інвалідів на візках. Наприклад, на вулиці Стасюка у ювелірному магазині встановили жахливий пандус. Це трамплін. У магазині погодилися, що пандус неправильний. Навіть розповіли, що через це їм довелося продавати на вулиці обручки молодятам, які приїхали на візках.
Щодо лікарень, знаю, що у діагностичному центрі зробили пандус, досить широкий. А потрапити на візку в приймальний покій в обласній лікарні неможливо. Там ні пандусів, ні поручнів. Щодо цього робили зауваження, але там не відреагували.

Незважаючи на незручності, Галина все ж вважає, що останніми роками місто Чернівці більше уваги звертає на можливість доступу інвалідів у різні місця.

Каже, місто рухається правильним шляхом, але потрібно робити це швидше і навчити людей дотримуватися норм.
– За нормами пандус має бути не вужчим 90 сантиметрів, – пояснює Галина. – Кут нахилу – один до дванадцяти і не вище. Поручні встановлюють на рівні двох боків на рівні 90 сантиметрів. Дуже хотілося б, щоб дотримувалися хоча б цих параметрів. Багато власників приміщень замість пандусів встановлюють швелери (в’їзні рейки). Вони незручні, часто або заширокі, або завузькі. Але, гадаю, з часом свідомість людей зміниться. І наші магазини, лікарні і поліклініки стануть доступними для інвалідів.
Людмила ОСАДЧУК
27-08-2012, 11:58
Коментарів 0 Переглядів 6 068


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!