RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Освіта у ПТУ дешева, а спеціальності – затребувані

Наталя Таушер 2000 року закінчила вище професійно-технічне училище №3. А вже 2007 року запровадила свою марку весільних суконь. Нині вона має дизайн-студію у Чернівцях і Києві й бере участь у показах моди у столиці.

– Починала з того, що шила вдома весільні корсети на Волоку, за рік мені це набридло, і я взялася за власну роботу, – розповідає Наталя. – Це дуже важко: недоспані ночі, відсутність особистого життя. Фінансової самостійності вже досягнула, тепер пошиття суконь – це робота нашого колективу. Робимо ексклюзивні речі. У нас одягається "Топ модель-2011" Ксенія Ламбер. Вона ж відкрила магазин нашого бренду в Дніпропетровську.
Не маю вищої освіти. Закінчила училище та спеціальні дизайнерські курси в Ізраїлі. Але дуже вдячна майстрам училища, які дали практичну базу.

Більшість випускників працевлаштована

У профтехучилищах до 25 серпня триває вступна кампанія. Але у багатьох навчальних закладах розповідають, що місця вже заповнені. Директори радять йти у їхні ПТУ. Навчання безкоштовне, а ще робітничі професії тепер затребувані, і випускники без роботи не залишаються. За опитуванням профтехучилищ, з’ясувалося, що перевагу робітничим професіям надають учні із сільської місцевості.

У вищому професійно-технічному училищі №3, де навчають на кравців і перукарів, усі 180 державних місць майже заповнені.

– Перевага навчання у ПТУ в тому, що людина отримує практичні знання, які може застосувати і які дадуть можливість заробити, – каже директор училища Олеся Нікішина. – На наших випускників – черги, і після навчання 90 відсотків працевлаштовані. Йдуть працювати на швейні підприємства, підприємства, які шиють весільні сукні. Заробити можуть від двох до п’яти тисяч гривень. Кравець – це професія важка, але затребувана.

Ми співпрацюємо із Хмельницьким інститутом конструювання та моделювання швейних виробів, і наші випускники можуть там продовжити навчання. Але багато йдуть працювати або вчаться заочно.

У професійному машинобудівному ліцеї цього року зменшили обсяг замовлення із 240 учнів до 120.
– Найпопулярніша спеціальність у нашому закладі – слюсар із ремонту автомобілів, – каже директор Михайло Марчук. – Наші учні під час навчання йдуть на практику, і більшість потім уже працює на цих підприємствах. Тож проблем із працевлаштуванням немає. Укладаємо договори з підприємствами, багато хто приходить уже з направленням. До нас йдуть навчатися переважно жителі Садгірського району та сіл Заставнівського, Кіцманського районів.

– Найпопулярніша спеціальність у нашому закладі – електромеханік із ремонту комп’ютерів, – розповідає директор професійного ліцею галузі послуг Орися Цимбал. – Недобір є на професії помічник вихователя і соціальний працівник. Серед наших випускників найлегше влаштовуються обліковці з реєстрації бухгалтерських даних, їх беруть працювати у торгові зали супермаркетів, касирами.

Робітників навчать
на підприємствах


В обласній службі зайнятості підтвердили, що випускників профтехучилищ на обліку безробітних значно менше, ніж випускників вузів. Директори багатьох підприємств готові приймати на роботу людей із робітничими професіями.
– Нам потрібні працівники, але з училищ йдуть досить мало випускників, – каже голова правління фірми "Трембіта" Стелла Станкевич. – Є вакантні місця швачок, прасувальників. Якщо людина працює належним чином, вона має зарплату від 2,5 тисячі гривень.

У відділі кадрів ТОВ "Машзавод" розповіли, що у них працює чимало молоді. Але чернівецькі навчальні заклади не готують робітників необхідних професій для підприємства. Тут потребують газорізувальника, котельника, машиніста крану, стропольника. На 52 професії "Машзавод" має ліцензію Міносвіти і самостійно здійснює підготовку кадрів.

– На підприємство приходять навіть люди з вищою освітою, які готові навчитися робітничим професіям, – розповідають у відділі кадрів. – Економістів та юристів багато, роботи для них немає. А середня зарплата на "Машзаводі" – 3200 гривень.
Людмила ОСАДЧУК

Коментар

Анатолій ШВЕЦЬ,
заступник начальника управління освіти ОДА:

План зі вступу до ПТУ на 2012 рік ми вже виконали на 89,8 відсотка. Недобору учнів, як минулого року, не буде. Проте вступна кампанія триває до 25 серпня. Й охочі ще можуть подати документи на вступ до училищ”.

Буковинець після закінчення ПТУ став відомим художником

У свої 33 роки майстер із декоративної кераміки, сторожинчанин Ілля Васелович (на фото) створив три персональні виставки скульптур. Після закінчення школи чоловік вступив у Чернівецьке профтехучилище №5 за фахом "Художник із декоративної кераміки".

– Спочатку не планував присвятити творчості все життя, але коли опанував технологію роботи з глиною, зрозумів, що це моє, – розповідає художник. – Тому після закінчення училища вирішив не продовжувати навчання у вузі. Хоча такі пропозиції були. Для мене головне було використати здобуті знання роботи з глиною на практиці.
Ілля Васелович створив приблизно 200 глиняних скульптур на різні тематики. Каже, що якби рахував свої роботи від початку, то у списку набралося б ще більше.

Нині художник ще займається репетиторством. Крім того, він уже дев’ять років веде гурток "Кераміка Буковини" при Сторожинецькому центрі дитячої та юнацької творчості.

– Про те, що не здобував вищу освіту, не шкодую, – каже Ілля Васелович. – Оскільки зміг реалізувати себе у тій справі, яка мені справді подобається.

Найпопулярніші спеціальності у ПТУ
і можлива зарплата:
 "Агент з організації туризму" від 1150 грн;
 "Покоївка" від 1100 грн;
 "Кравець" від 1500 до 4000 грн;
 "Слюсар з ремонту автомобілів" від 1500 до 4000 грн;
 "Електромеханік із ремонту комп’ютерів" від 2000 грн;
 "Секретар керівника" від 1000 грн.

Нове у навчанні

У професійно-технічному училищі радіоелектроніки з’явилася спеціальність охоронця банків, магазинів та інших установ.
У професійно-технічному училищі №3 на прохання роботодавців запровадили спеціальність кравець-квітникар. Учнів навчають шити, вишивати і створювати штучні квіти для весільних суконь.
У професійному ліцеї галузі послуг нова спеціальність – "Оператор з оброблення програмного забезпечення". Працівник цієї професії займається програмним забезпеченням, роботою веб-сайтів, відео- та аудіофайлами. Ще одна нова спеціальність – керівник, діловод, адміністратор офісу.

Для вступу у ПТУ потрібні:
заява, свідоцтво про базову загальну середню освіту та додаток до нього (після дев’ятого класу), атестат про середню освіту та додаток до нього (після 11 класу), медична довідка.
15-08-2012, 11:54
Коментарів 0 Переглядів 8 299


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!