RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Народна забава: позич гроші під відсотки

Чернівчанка Ірина позичає кошти знайомим уже понад п’ять років – під відсотки.

– Проживаю сама, маю квартиру і все у квартирі. Родичі багато років перебувають на заробітках за кордоном, тож самі себе забезпечують. Маю свій бізнес і заробітку вистачало й, навіть, частина коштів залишалася, – розповідає жінка. – Коли знайомий попросив позичити значну суму, погодилася не відразу. Зрештою, ми домовилися, що він поверне позичене впродовж року і з відсотками... Дві тисячі доларів на той час – чималі кошти. Крім того, я ризикую.

Фінансова операція вдалася: чоловік виконав обіцяне. Відтоді Ірина регулярно позичає кошти сусідам, знайомим.

Щомісяця – п’ять відсотків від суми

Пропозицій взяти під відсотки гроші нині чимало. Через дорогі і часто недоступні банківські кредити люди знайшли альтернативу: одні мають можливість надати позику, інші – не проти взяти.

– Рік тому мені потрібні були кошти, – каже пані Владислава, яка займається продажем великогабаритної техніки. – Спочатку пішла в банк. Там надати кредит погодилися, але через кілька тижнів. Мене це не влаштувало, бо сплатити за товар потрібно було вже. Знайомі порадили мені звернутися до приватного кредитора. Через годину я вже тримала у руках п’ять тисяч доларів без оформлення документів, застави тощо. Лише написала розписку про те, що тоді-то отримала певну суму.

На умови пані Владислава погодилася, хоча й виглядають вони досить важкими. Чернівчанка сплачує щомісяця п’ять відсотків від суми.

– Це дуже багато, – погоджується жінка. – Але я згідна сплачувати. Віддати борг – для мене обов’язкова умова. Наміру нагріти когось не маю. Бо ж Чернівці – місто маленьке, а для мене важлива репутація. Кудись за кордон втікати також не планую. Тут – моя сім’я, бізнес.

Через півроку в чернівчанки знову виникла потреба у коштах. Тож вона не вагаючись знову зателефонувала своєму кредиторові.

Для страховки – розписка за підписом нотаріуса

Втім, такий спосіб заробітку не безхмарний.

Приватні кредитори ризикують залишитися без своїх кровних. Жителька Сокирянського району кілька років тому позичила трьом знайомим кошти під відсотки.

– Вважаю, гроші повинні працювати, – каже 50-річна Вікторія. – Коли мій бізнес згорнувся, вирішила позичати гроші під відсотки. Двоє позичальників чемно віддали кошти. А третій оразу сплачував невчасно і менші суми, ніж ми домовлялися. А згодом взагалі припинив сплачувати. Мені довелося за ним ходити, розшукувати його. Він пояснював, що грошей не має. Справа, в яку він вклав позичене, не вигоріла, тож він просто гроші втратив. Йому не пощастило, а в чому моя провина? Борг залишається. І дарувати його йому не планую.

Буковинка склала на знайомого позов до суду. На руках у жінки була лише розписка, написана від руки з підписом і датою. Але цього виявилося замало. Судова тяганина тривала майже два роки. А на адвоката, транспорт, експертизи, інші видатки пішло чимало заощаджень. Тож, як наслідок, Вікторія втратила більше, ніж заробила.
Чернівчанка Ірина також попеклася.

– На трьох клієнтів довелося подати до суду, – каже жінка-кредитор. – У двох людей гроші я відсудила, а третій – нині за кордоном. Я розумію, що в людей можуть бути проблеми. Але ж я теж не благодійна організація.
Із часом почала себе страхувати. Встановила максимальну суму позики, дає кошти лише на рік, оформляє розписку в нотаріуса.

– У документ обов’язково вносимо всі особисті дані особи, яка отримує позику. Крім того, людина має вказати у розписці майно, яке залишається під заставою за кредит: автомобіль, квартира, гараж тощо. Складаємо документ, і гроші передаю у присутності нотаріуса, лише тоді він завіряє розписку.

Нині популярність послуги – позика у сусіда під відсотки – значно зросла. Відтак через збільшення конкуренції відсотки трохи зменшилися. Нині пані Ірина позичає вже під 20 відсотків річних – це навіть вигідніше, ніж у банку.
Ліна НАГІРНЯК

До теми
"Казкові" кредити
на парканах

На дошках оголошень, водостоках, стовпах, парканах нині можна побачити дивні повідомлення. У них пропонують взяти кредит готівкою. На деяких папірцях написано неймовірно привабливі відсотки – 12-14 річних! Всюди вказано номери контактних телефонів мобільного зв’язку та імена контактних осіб.
Після кількох телефонних дзвінків з’ясувалося, що ці пропозиції надають... комерційні банки. А номери телефонів – це приватні контакти менеджерів, працівників кредитних відділів банків.
– Чому на стовпах та парканах? – запитуємо по телефону. – Так люди швидше звертають увагу, – пояснили.
Але найбільше вражають відсотки, які пропонують ці банки. 12-14 відсотків річних за кредитом – нереальні нині. Бо навіть за депозитами банки дають вдвічі більші відсотки.
Як з’ясувалося, справжню переплату за кредитом поділили: на диво-відсотки (12-14 відсотків), які кидаються у вічі, та комісійні (1,75-2,5 відсотка), про які мовчать.
10-08-2012, 16:14
Коментарів 0 Переглядів 25 518

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.