RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як зекономити на морі

Дешевим відпочинок може бути лише на городі. За все, що поза його межами, потрібно платити. А в Криму потрібно платити за все втричі більше.

Кореспондент "МБ" мала нагоду провести 10 днів на півострові і помітила кілька способів зекономити й на дорогому відпочинку.

Варто пам’ятати: на туристів місцеві жителі дивляться, у більшості випадків, як на торбу з грошима, і використовують будь-яку можливість витягнути з них побільше коштів.
Щоб не витратити зайве, пропонуємо кілька спостережень.

Житлом можна перебирати

Квадратні метри пропонують на кожному кроці, щойно ступите на кримську землю. На перонах залізничних вокзалів і платформах автовокзалів юрбою наввипередки до прибулих туристів чіпляються люди з табличками та візитками з пропозиціями про вільне житло.
Ціни на житло відрізняються залежно від умов, відстані до моря та апетитів господарів. Із людини можуть попросити від 60-80 гривень за добу до 300, якщо із харчуванням.

– Через Інтернет ми знайшли житло за 60 гривень за добу, – розповідає Наталя, невисока пані з Донецька, розкладаючи рушник на пляжі у селищі Орджонікідзе (неподалік Феодосії). – Написано: зі всіма умовами, але фото не було. Приїхали – сарай. А ми з дітьми, тож відмовилися там мешкати. Господар, звісно, образився, мовляв, "я місце для вас тримав". Ми й самі нервували. Але через дві-три години винайняли двокімнатну квартиру за 240 гривень. Тож вийшло – ті самі гроші – 60 гривень із людини, бо нас четверо, але умови значно кращі. Й до моря п’ять хвилин пішки. Якби до нас поселити ще двох-трьох відпочивальників, вийшло б вдвічі дешевше, – каже донеччанка.

На пляж гаманці краще не брати

Чимало кілометрів узбережжя орендовано. Тут хазяйнують санаторії, приватні бази відпочинку, пансіонати.
Можете обирати, де позасмагати: на платних чи безкоштовних пляжах. На платний пляж вхід коштує від 10-20 гривень із дорослого, половина цієї суми – з дитини (у Феодосії та Євпаторії), до 50 гривень (у Судаку).
– У Судаку є шість пляжів, – каже київське подружжя Сергій та Марина. – Лише два з них безкоштовні. Там стільки відпочивальників, що просто ніде втиснутися. Увійти на платний пляж "чужому" відпочивальникові коштує 50 гривень. За лежак окремо треба платити 30 гривень за день, при чому, якщо вийшов за межі, – плати знову.
Зате на цих пляжах і справді комфортно: чисті туалети, лежаки, під ногами пісок.

В Орджонікідзе орендовані пляжі – здебільшого для дитячих таборів. І до 09.00 ці площі обгороджено. Але щойно діти приходять до моря, там можуть розміститися й інші відпочивальники. Через брак місця біля моря люди займають місця зі сходом сонця.

Лежаки на цих пляжах коштують 20 гривень на день.

Діти та чоловіки на пляжі тягнуть додаткові витрати. Тут щохвилини пропонують поїсти та випити. Коштує це задоволення чимало. Наприклад, варену кукурудзу, східні солодощі, пиріжки продають за 10 гривень за штуку. За межами пляжу – вже за три-шість гривень.

Пиво коштує також 10 гривень за півлітрову пляшку. У магазині – шість.
Купку раків, мідій, рапанів середнього розміру біля моря продають за 50-70 гривень. На ринку їх можна придбати мало не вдвічі дешевше.

Приваблюють увагу малюків і мандрівні туристи. Діти просто "прилипають" до Черепахи Ніндзя, Навіженої жаби (Crazy Frog), Губки Боба, Лунтика велетенського розміру. Торкнутися можна безкоштовно, а фотографуватися з ними – 20 гривень.

Екскурсії дорогі і галопом

На Кримському півострові неможливо встояти перед спокусою екскурсій. Тут безліч найрізноманітніших пропозицій, цікавіших одна за одну. Стримати від подорожей можуть хіба що скажені ціни. Та й умови їхньої організації. Музеї, парки, інші "попсові" екскурсійні місця, як, наприклад, "Ластівчине гніздо", завжди мають аншлаг. Часу на перегляд немає, та й місця також не вистачає для великої кількості відвідувачів. Тому туристи у таких екскурсіях нагадують отару овець, яких галопом проганяють експонатами, бо інша група вже наступає на п’яти.
Екзотичніших екскурсій – кінна подорож, похід у гори, огляд водоспадів тощо – цього літа, порівняно з минулими роками, поменшало. Раніше на екскурсії автобуси виїздили щодня, а то й двічі на день. Тепер – двічі-тричі на тиждень.

Замовити екскурсію можна у посередників, які сидять із плакатами та брошурами у всіх людних місцях. Доїхати організовано коштує 125 гривень за місце. Але діставатися місця можна й самотужки – так вийде значно дешевше.
Наприклад, відвідати сафарі-парк одній людині коштуватиме 225 гривень. Проїзд – 125 гривень плюс 100 – за квиток. Дитячий квиток коштує 50 гривень. Тож сім’ї з трьох осіб така подорож виллється у копієчку: два місця в автобусі (дитину на руки) – 250 гривень плюс три квитки – 250. Усього 500 гривень за півдня подорожі.
Щоб провести чотири години в аквапарку (Судак, Коктебель), треба за дорослого заплатити 240 гривень, за дитину – 140. Плюс дорога туди і назад.

Порибалити у відкритому морі – 140 гривень за три години задоволення. Катер виїжджає двічі на день – на вранішню та вечірню риболовлю. Із собою потрібно мати лише гроші, спорядження дають.
Дельфінарій у Феодосії також подорожчав. Дорослий квиток коштує вже 100 гривень, дитячий – 50. Проте діти до п’яти років можуть побачити спектакль безкоштовно. Але посередники про це туристам не кажуть, тому беруть гроші і за трирічних.

Бажано не хворіти

Лікуватися на курорті – за мить витратити багато нервів та половину відпочинкового бюджету. При чому, заробляють на болячках туристів офіційно й державні лікувальні установи. Наприклад, ніч у дитячій інфек­ційній лікарні міста Феодосія коштує 200 гривень благодійних внесків. За ліки та інші видатки – плати окремо.
В аптеках ціни також значно вищі, ніж у Чернівцях. Тому краще брати із собою на курорт торбу з ліками про всяк випадок, а також від хронічних болячок усіх членів сім’ї. 
Ліна НАГІРНЯК

Ціни на фрукти (грн/кг):
 виноград 37;
 персики, абрикоси 20-25;
 яблука, груші 15-16;
 диня (Амал) 15;
 кавун 5.
7-08-2012, 15:13
Коментарів 0 Переглядів 3 187

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.