RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На вигляд – Кембридж, а порядки наші

Рік тому Резиденція митрополитів Буковини і Далмації (нині – центральний корпус Чернівецького національного університету) стала об’єктом Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Тоді ректор університету Степан Мельничук розповідав, що це привабить туристів. Тому мають для них облаштувати всі зручності: обладнати стоянки для авто, місця для харчування, сувенірні магазини тощо.


Кореспондент "МБ" дізнавалася, що змінилося за рік біля об’єкта Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Для впорядкування території потрібно до семи років

Прогулююся біля центрального корпусу університету. Суттєвих змін не бачу. У сквері далі стоїть кіоск, де продають тістечка та пиріжки, який не вписується своїм виглядом в ансамбль пам’ятки ЮНЕСКО. Неподалік нього – лавочки. Декілька з них розбиті. Смітники заповнені сміттям – абітурієнти постаралися. Доріжки в сквері розбиті. На клумбах – зарості. Біля воріт університету – намет, де продають канцелярію та роблять ксерокопії. Позаду будівлі – стіна, обмальована графіті.

– Наш університет увійшов до списку ста найвідоміших і найкрасивіших університетів світу, таких, як Кембридж та Сорбонна, – каже проректор ЧНУ Тамара Марусик. – Але коли дивишся на територію навколо ЧНУ, не бачиш тієї самої краси й порядку. Навколишню територію потрібно обов’язково впорядкувати. Уже не один день обговорюємо плани, але задуми потрібно підкріплювати ще й фінансово. Нам потрібен час на створення проектно-кошторисної документації та на пошук коштів. Місцева влада пообіцяла сприяти в облаштуванні навколишньої території. Скверик, який навпроти університету, планують віддати іншому підприємцю в оренду. Там зроблять нові доріжки, змінять загальний його вигляд.

За словами Тамари Марусик, щоби навести лад навколо об’єкта ЮНЕСКО, необхідно п’ять-сім років.

– Ми намагаємося підтримувати територію навколо університету, виділяємо кошти на ремонт лавочок та озеленюємо скверик, який знаходиться поруч, але все інше – це робота мерії, – запевняє Тамара Марусик. – Нам потрібно також вирішувати питання з господарським двориком, тому що поки що університету лише виділили землю на вулиці Каспрука. Але треба отримати на неї документи та перенести господарські приміщення.

Гроші на реставрацію ЧНУ "з’їло" Євро-2012?

Чи будуть кошти на те, щоб навести лад у самій резиденції та навколо об’єкта ЮНЕСКО? Ректор ЧНУ Степан Мельничук каже, що надходження коштів поки що не очікують: "Цього року ми планували завершити ремонт даху п’ятого корпусу та розпочати ремонт покрівлі в четвертому корпусі, але коштів на це немає. Нам потрібно приблизно вісім мільйонів гривень. Допомогти із частиною коштів обіцяли можновладці, але боюся, що Євро-2012 "з’їло" всі гроші. Тож нам поки що нічого не перепаде. Наразі університет своїм коштом ремонтує огорожу, яка почала хилитися від коріння старих дерев, які ростуть навколо".

Скверик передадуть в оренду іншому підприємцю

– Рішенням міської ради для господарського двору університету виділили територію на вулиці Каспрука, – розповідає начальник відділу охорони архітектурної спадщини міста Олена Пушкова. – Там будуть парковка, двір для в’їзду господарського транспорту тощо. А дворик позаду ЧНУ хочемо почистити, озеленити, відкрити магазин чи кафетерій, обладнати парковку для транспорту з туристами.

Зміни стосуватимуться й дворика, і прилеглої території. На території біля ЧНУ є гаражі, власників яких ми не можемо знайти, непривабливі забудови, трансформаторні електропідстанції.

Щодо реконструкції скверу, то проект уже готовий. Його планують розглянути на найближчій сесії міської ради. На впорядкування лавочок, освітлення та догляд за рідкісними породами рослин потрібно приблизно сто тисяч гривень. Роботи із впорядкування скверу розпочнуть вже наступного року. Підприємець, який орендує скверик, не виправдав сподівань міста, тому незабаром проведемо конкурс на залучення нового інвестора на цю територію. 
Ірина Григоращук
13-07-2012, 15:40
Коментарів 0 Переглядів 2 574

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.