RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На кожному кроці – поліцейські із собаками

Чернівчанка Наталя Скакун кілька місяців працювала у серйозній фірмі в Москві. Незважаючи те, що жінка отримувала майже чотири тисячі доларів (має вищу технічну освіту), залишитися не змогла. Хоча вже почала звикати і до загонів поліцейських із собаками, які патрулюють вулиці, і до парканів на кожному кроці...

Центр Москви обгороджений парканами

– У них – військова держава. У нас – спокійніше. Приїжджаєш – одразу розумієш, що щось там не те.., – розповідає Н. Скакун. – Наприклад, там майже ніде не бачиш урн. Тому недопалки вони викидають на тротуар. Кажуть, що українців так і вирізняють: ми шукаємо урни.

Дуже багато поліції. Ходять загонами, із собаками. У метро можуть бути три вагони лише з поліцейськими. Це лякає. Чомусь стає холодно і неприємно... Без документів у місто виходити не можна, бо будь-якої миті можуть перевірити реєстрацію. Реєстрацію зробити важко – навіть за гроші це відбувається дуже довго. Всіма силами чинять перешкоди.

Поліцейські вразили мене зовнішнім виглядом. Виникає враження: коли їх беруть на роботу, не вимагають від них проходження медичної комісії. Криві, косі... Майже кожен із якимось зовнішнім дефектом. Але одягнуть костюм і ходять сповнені почуттям власної значимості.

На кожному кроці – паркани. Центр Москви обгороджений, і пересування обмежено: туди – не можна, сюди – заборонено, поліцейські, автозаки, автобуси. Містом розклеєні наклейки "Перемогли Гітлера – переможемо і Путіна", плакати "Дежавю", "Ми повернулися в СРСР".

Хочуть свободи. Так розумію, здебільшого у Москві. З ким спілкувалася – дуже розумні. Кажуть, революція... А мені смішно, бо сказала, що у них буде або війна, або... нічого. Але вони все одно сподіваються. Це виглядає смішно, порівняно з нашою Помаранчевою революцією, бо у них на запланований Марш мільйонів у білому одязі прийшло зовсім небагато – це у Чернівцях такий мітинг міг бути. Якось в’яло все, але органи влади занепокоїлися, і тепер всюди поліцейські.

З ким розмовляла – захоплюються Помаранчевою революцією і розповідають, що хочуть зробити таку саму. Що ми вже ближче до Європи...

"Ніколи
не розмовляйте
з незнайомцями!"


Той, хто працює у Москві, заробляє шалені гроші – це міф. Зарплата насправді вдвічі вища, ніж у Києві (3-4 тисячі доларів), але товари і послуги – також удвічі дорожчі. Метро – шість гривень. Щоб посидіти у гарному місці, потрібно щонайменше 600 гривень. Коктейль – 150 гривень. Якісне пиво – 70-80 гривень. Оренда трикімнатної квартири за 40 хвилин їзди від центру на метро – 1,5 тисячі доларів.

– Ті, хто хоче щось заробити, працюють стільки, що вільного часу залишається лише на кількагодинний сон. Оскільки ще кілька годин проводять у метро дорогою на роботу і назад. Впадає у вічі те, що у метро ніхто ні на кого не дивиться. Усі рухаються, як роботи. Ніхто з тобою не заговорить. Мені здається, що навіть, якщо оголеним зайдеш у метро, ніхто не зверне увагу. Мегаполіс. Багато хто читає у метро, навіть на ходу.

Пити алкоголь на вулиці там можна. Випивають навіть у метро, повертаючись із роботи. Тим часом здійснюють суворий контроль, щоб не продавали алкогольні напої міцніші за 5 градусів після 23.00.

Тому народ поспішає запастися алкоголем до часу "Х". Ми якось купували пиво за чотири хвилини до часу "Х", і увесь магазин вболівав: охоронець біг до вітрин, щоб швидко відкрити нам їх, дівчата з каси кричали: "Васю, давай!!!", забули про свої покупки і вболівали покупці...

Москвичі, з якими працювала, тепло ставляться і до України, і до українців. Багато хто хоче поїхати до Києва, кажуть, що у нас щирі люди...

Були моменти, які, на мій погляд, в Україні не могли б трапитися. Ми з друзями вболівали за Україну під час матчу із Францією в одному з пабів. Вболівали гучно, з пивом і весело. Коли наші програли – ми сумні пішли до виходу. А в спину летить від трьох чоловіків, які за вечір з’їли відро креветок і випили стільки ж пива: "Ну чьо? Україна – чемпіон?!" І заливаються від сміху... Я заледве стрималася. Мені здається, наші так не зробили б...
Москва виглядає гарно. Висотки сталінські гарні здалеку, а підходиш – дуже страшно… Як у "Володарі кілець". У них манія гігантизму. Храм Христа Спасителя такий величезний, що зсередини виглядає, як площа.
На Арбаті багато туристів і страшенно все дорого. Є стіна Віктора Цоя, розписана словами пісень. Навколо – багато старих рокерів, які п’ють пиво. Час від часу вигукують: "О-о-о! Звезда по имени солнце!!!"

Москва – єдине місто світу, в якому "Макдональдз" написано не англійською, а російською мовою. Коли я замовила там "мілк-шейк", вони сказали, що у них такого немає. Можуть запропонувати... молочний коктейль... Коли засміялася, хлопець на касі так і не зрозумів чому…

Приємно вразила велика кількість культурних подій: виставки, бієнале... Була на Московському кінофестивалі: грандіозний зал кінотеатру "Октябрь", публіка творча, продюсери ходять... Квиток на перегляд одного фільму – 100 гривень.

На Патріарших прудах вже немає трамваю… Вже й олії ніде розлити… (у книзі Булгакова "Майстер і Маргарита" олію на трамвайних шляхах розлила Аннушка, – авт.).

Встановили табличку: силуети Бегемота, Воланда і Коров’єва зі словами: "Ніколи не розмовляйте з незнайомцями!" 
Юлія Боднарюк
13-07-2012, 15:29
Коментарів 0 Переглядів 1 894

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.