RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Могили пращурів – під купами гною

В області нищать цінні археологічні пам’ятки. Це засвідчує проведена інвентаризація. Особливо сумна картина у Герцаївському та Вижницькому районах. Проводили інвентаризацію кандидат історичних наук, заступник директора філії "Охоронної археологічної служби України" Інституту археології НАН Микола Ільків і старший науковий співробітник обласного центру з питань культурної спадщини Віктор Грига.

Об’єкт бронзового віку перетворили на сміттєзвалище

– Вплив людини на археологічні пам’ятки набув варварського характеру, – зазначив
М. Ільків. – Руйнування старожитностей у великих масштабах зафіксували, наприклад, у Малому Кучурові, Мамаївцях, Волоці, Веренчанці. Останній огляд об’єктів теж засвідчив значні порушення. Так південніше села Остриця в урочищі Кодин частково зруйнували комплекс унікальних поселень зі старожитностями бронзового, ранньозалізного та середньовічного часів, який протягом 1970-х років досліджувала Слов’янська експедиція Інституту археології АН СРСР. Саме Кодин надав ключові матеріали для доведення давнього автохтонного проживання слов’ян у регіоні. Проте на території археологічної пам’ятки спорудили став! Обабіч нього на площі 100х50 метрів зафіксували котловани глибиною до 1,5 метра, в яких виявили зруйновані рештки давніх споруд, потрощені вироби з кераміки й каменю.

В околицях села Остриця інтенсивно забудовані поселення мідного, бронзового віку й давньоруських часів в урочищах Окопи та Бенджура, а об’єкт бронзового віку в урочищі Селище перетворили на стихійне сміттєзвалище.

Охоронні знаки ламають і викидають

Триває систематичне руйнування пам’ятки і в селі Горбова (урочище Читате, Городище).

– Під час інвентаризації зафіксували вибирання грунту місцевими жителями з території пам’ятки, – наголошує Микола Ільків. – Внаслідок чергового зсуву в стінці кар’єру виявили рештки напівзруйнованого житла VІІІ-Х століть, яке потребує негайних рятівних досліджень. Масивний бетонний охоронний знак, який встановили за радянських часів на території пам’ятки, безслідно зник.

Вражаючі руйнування й на межі сіл Остриця, Молодія та Маморниця в урочищі Мовіле (Могили). Там на пагорбі є курганний могильник із трьох чималих насипів.

– На місці розташування двох курганів розмістили велике гноєсховище, на території якого вирито котлован, зруйновано два насипи, – каже Микола Ільків. – Зазнав пошкоджень й один із двох великих курганів у селі Радгоспівка – його східну частину пошкодили глибиною з метр під час вирівнювання майданчика стадіону.
Значні пошкодження зафіксували й на низці пам’яток Вижницького району. Це стосується зокрема кургану в селі Банилів (урочище Турецька Могила). Могильний насип сильно пошкодила оранка. Охоронний знак повалений та розламаний! У приватній власності незаконно опинилися археологічні пам’ятки в урочищах Пасіка, Вивіз (Політа).

– Майже всі обстежені пам’ятки зазнали пошкоджень, руйнувань, опинилися у приватній власності, – підсумовує Микола Ільків. – Хоча це заборонено законами про охорону культурної спадщини та про охорону археологічної спадщини. Чому земельні ділянки відвели без належного наукового обстеження? Хто із чиновників погодив дозвільну документацію? Хто компенсує державі сотні мільйонів гривень збитків? Сподіваємося, що належну відповідь на ці запитання дадуть правоохоронці.
Валерія Чорней

Коментар
Сергій Пивоваров,
директор Чернівецької філії "Охоронної археологічної служби України" Інституту археології НАН:
– Ми – за те, щоб здійснювали будівництво, землю розпайовували... Але щоб це робили цивілізовано, як у всьому світі. Якщо є археологічна пам’ятка, яка потрапляє у зону будівництва, то в усьому світі у план будівництва закладають її розкопку. А вже після розкопок розпочинають будівництво. Важливо розуміти особливість археологічної пам’ятки: вона може бути або досліджена один раз, або зруйнована! На території Румунії, Болгарії усі античні міста забудовані. Готельні комплекси стоять на місці давніх руїн. Однак ви спускаєтеся у підвал цих апартаментів – і там бачите розкопи, наприклад, давньої міської площі. Це дає готелю туристичну родзинку... Так поводяться з археологічними пам’ятками у цивілізованому світі... 
7-07-2012, 11:05
Коментарів 0 Переглядів 3 521

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.