RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кому довіряти: долару чи гривні?

Струнка жінка у світлій сукні і темних окулярах підійшла до віконечка обмінного пункту в центральній частині Чернівців. "Дайте 200 доларів", – і відкрила сумочку. Касир мовчки продала дві іноземні купюри.
Придбати долари в обмінниках можна вільно. Дефіциту немає, валюти – достатньо. Касири кажуть, що можна купити дві, три, п’ять тисяч доларів. Буковинці так і роблять.

За даними управління Національного банку в області, у травні буковинці скупили на два мільйони 100 тисяч доларів більше, ніж у квітні 2012 року.

Обсяг депозитів у травні також зменшився: люди забирають кошти із фінансових установ. Зокрема обсяг банківських вкладів суб’єктів господарювання та фізичних осіб знизився на 12 мільйонів гривень. "Худнуть" і гривневі депозити, і в іноземній валюті. У Нацбанку пояснюють це зменшенням офіційного курсу євро щодо гривні.
Попит населення на валюту в травні зріс, порівняно з квітнем, загалом в Україні, повідомляє Нацбанк. "Бо українці не довіряють гривні", – кажуть експерти.

Запасатися доларами та євро в Україні – стійка тенденція кількох останніх років. Нічого нового нині не відбувається. Статистика лише фіксує місяці, коли люди скуповують валюту активніше. За словами Олександра Жолудя, старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень, восени минулого року українці купили іноземної валюти вдвічі більше, ніж у травні цього року.

– Це свідчить про те, що люди очікували обвалу гривні на початку 2012 року. Багато хто побоювався цього, тому й скуповували валюту, – каже експерт.

Нині ж не лише сезон відпочинку спонукає буковинців більше купувати валюти.

– Нині чимало турфірм беруть оплату за свої послуги не у гривнях, а в доларах та євро, – каже Володимир КОЗМЕНКО, старший викладач кафедри міжнародної економіки ЧТЕІ КНТЕУ. – Це може свідчити не лише про те, що діловий світ користується в обігу іноземною валютою, але й про те, що підприємства, юридичні особи мають негативні очікування щодо курсу гривні. Є побоювання її знецінення, тож вони страхуються.
За таким сценарієм діють й звичайні люди.

Міняйли розповіли кореспондентові "МБ", що попит на валюту все-таки збільшився впродовж останніх півтора-двох місяців.

– Євро падає, причому коливання на одному євро – 10-15 копійок. Це багато. Євро купують лише ті, хто ганяє машини. Інші – більше для себе, щоб відпочити, заощадити, сховати, – каже чернівчанин Мирослав, який неофіційно обмінює валюту. – Чернівчани більше купують саме долари. Бо у Європі нестабільно. Ось, наприклад, виділили фінансову допомогу Угорщині та іспанським банкам. Нині вже Кіпр просить допомоги. Та й із гривнею невідомо що буде. Тож вся надія на долари. Ажіотажу немає, але охочих купити американську валюту помітно побільшало.

Хоча керівники місцевих банків розповіли, що в установах наразі спокійно. Виходить, що буковинці скуповують валюту, а банки цього не відчувають. Це може означати, що валютний ринок активніше працює в тіні, ніж відкрито.

– Вважаю, що паспортизацією обміну валют загнали валютний ринок у тінь, – каже Володимир Козменко. – Хто ж захоче, щоб його ім’я постійно фігурувало в папірцях і електронних базах банків? Тим більше, не завжди можна ходити з документами. А валютник постійно поруч і не просить показати паспорт й обмінює валюту, часто за вигіднішим курсом, ніж пропонує банк.
Ліна НАГІРНЯК

Обсяги валюти,
проданої населенню

квітень 2012 -8,4 мільйона доларів
травень 2012 - 10,5 мільйона доларів

Обсяги депозитів фізичних осіб
у травні знизилися
на 28 мільйонів гривень:

у національній валюті – на 9 мільйонів грн.;
в іноземній валюті – на 19 мільйонів грн.

Думки експертів
Курс гривні поступово знижуватиметься

Сергій РУДИЙ,
заступник директора одного з банків:

Впродовж травня-червня курс долара трохи ослаб. До цього призвела заборгованість країни на зовнішніх ринках. Уряду довелося у травні погашати їх. Для цього мільярд доларів уряд викупив із резервів Нацбанку. У травні за зовнішніми боргами довелося заплатити майже два мільярди доларів.
На сьогодні кон’юнктура ринку негативна. Через це експорт не розвивається. А наші урядовці не вміють по-іншому регулювати цей ринок, як знижувати курс гривні. Тому курс поступово знижуватиметься. Припускаю, що до середини 2013 року долар коштуватиме дев’ять гривень. Відбуватиметься поступова девальвація гривні – на кілька копійок щомісяця. До виборів уряд намагатиметься утримати гривню. А неприємності з нашою валютою можуть розпочатися пізніше".

Олександр ЖОЛУДЬ,
старший аналітик Міжнародного центру
перспективних досліджень:

Чому населення більше купує валюту, ніж віддає, є кілька причин. З одного боку, ця тенденція свідчить про те, наскільки населення довіряє гривні. Судячи з рівня купівлі-продажу, населення не довіряє гривні. Ховає свої заощадження в іноземну валюту. Не варто забувати й про сірий імпорт. Усі човники, які їдуть за кордон і купують товар, потребують готівкову валюту для купівлі. Тому вони створюють певний попит на готівковому ринку на валюту. З огляду на те середовище, яке маємо сьогодні і з макроекономічних показників, є вірогідність, що восени цього року гривня ослабне. Це пов’язано з торговельним дефіцитом, дефіцитом поточного рахунку. Раніше його можна було покривати з інвестицій, які надходили в країну. Нині у зв’язку зі складною ситуацією ми не можемо розраховувати на достатній приплив інвестицій, які могли б погасити борги. Тому в країні є певні передумови для ослаблення гривні".

Володимир КОЗМЕНКО,
старший викладач кафедри міжнародної економіки ЧТЕІ КНТЕУ

Нині є побоювання, що буде з гривнею. Владі до виборів треба більше гривень, щоб намалювати стабільність. Наразі гривні замало, це буде відчутніше восени.
Існують думки, що після виборів буде зрив гривні, бо надто багато заборгувала держава. З одного боку, гривні не вистачає. Уряд та Нацбанк ледве втримують її курс. З іншого – долари та євро, які осідають на руках у людей, не задіяні в економіці. Вони тиснуть і рано чи пізно вийдуть на ринок. Наша держава традиційно недооцінює іноземну валюту як товар. Виходить, іноземна валюта вільно перебуває поруч із гривнею і постійно витісняє її. Влада триматиме курс гривні дешевим, бо це вигідно нашим експортерам".
2-07-2012, 11:41
Коментарів 0 Переглядів 3 338

Теги -
Його виставили на аукціон майже за 22 тисяч гривень

Чернівчани продовжують донатити на деталі для дронів, усіх небайдужих закликаємо долучатися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"