RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Тут класно! А нас лякали»

Гостинність людей і дешеве пиво чи не найбільше вразили іноземних уболівальників, які приїхали до Львова на матч збірних Данії та Німеччини 17 червня. На вулицях міста в неділю відбувалося справжнє футбольне божевілля.

Гості з-за кордону весь день горлали пісні на підтримку улюблених команд і пили пиво. У футбольній атмосфері Євро-2012 "поварився" трохи і кореспондент "МБ".

Вже із самого ранку замовляють пиво

Данські та німецькі уболівальники від самого ранку прогулюються вулицями Львова. У кожного – розмальовані обличчя у кольорах національних прапорів.

На літніх майданчиках у центрі з’являються перші клієнти. Іноземці замовляють пиво.

На лавочках на проспекті Свободи гості від самого ранку очікують на відкриття фан-зони. Кілька іноземців тут навіть переночували. До 30-річного чоловіка, який накрився курткою, підходять двоє міліціонерів.

– Шановний! Російську розумієте? – звертаються до іноземця.

– Що вам треба? – відповідає польською мовою чоловік.

– Піднімайтеся, тут спати не можна…

– Чому не можна? Тут же всі спали вночі…

– То було вночі, а зараз – день.

Гість із Польщі піднімається, а потім сідає на лавку. Протягує руки та позіхає.

"На футбол не ходжу, бо квитки дорогі"

Від 08.00 на площі Данила Галицького галичанин Андрій продає шарфи та капелюхи із символікою Данії та Німеччини. Продукцію привіз із Києва. Каже, що у дні матчів це хороший заробіток:

– У Львові продаю лише перший день. Раніше продавав шарфи та капелюхи у Києві, коли наші грали зі шведами. Сьогодні за десять хвилин продав уже одну шапочку сомбреро за сто гривень. Гадаю, сьогодні буде шалений попит на німецьку атрибутику. У Києві німці буквально змітали з прилавка такі шапочки.

Неподалік львівської ратуші стоїть 61-річний львів’янин Ігор МЕРЗА. У його руці – пакет з одягом. Чоловік емоційно обговорює "мовний" закон із групою туристів.

– Дуже втішився, що на потяг зі Львова, який їхав до Росії, вчепили вивіску: "Чемодан – вокзал – Росія". Наші прикордонники не дали його зняти в Україні, – каже львів’янин. Переходить і до теми Євро-2012:
– Через те, що у Львові перекрили центральні вулиці, мені на дачу доводиться добиратися трьома маршрутками. Колись на дачу доїжджав за чотири гривні, а тепер – за 20. Хтось гріє на цьому велику волохату лапу, а звичайній людині це вилазить боком.

– На футбол не ходжу, бо квитки дорогі, – продовжує чоловік. – Матчі дивлюся хіба що вдома по телевізору. А до фан-зони приходив кілька разів, щоб з друзями побачитися. Ми колишні хіпі, полюбляємо пити пиво.

Данці співають: "Слава Україні! Героям слава!"

Натовп данських уболівальників прогулюється центром Львова. Посеред вулиці п’ють пиво і співають: "Слава Україні! Героям слава!" Десятки львів’ян фотографуються з ними. Кілька данців тримають у руках таблички "Need a ticket" ("Потрібен квиток").

Покурити чи випити пива просто посеред вулиці – не питання! Міліціонери до порушників не чіпляються.
– У Львові не встигли облаштувати місця для куріння, тому можете курити, де завгодно. Головне – щоб поруч була урна, – сказав кореспондентові "МБ" міліціонер.

Знайти бодай одне вільне місце у кафе чи на літніх майданчиках у центрі Львова опівдні неможливо: все "окупували" іноземці. Кажуть, що шоковані низькими цінами в Україні.

– Тут багато хороших людей. Не сподівався, що буде так чудово в Україні, – каже "МБ" Філіп, уболівальник із Німеччини. – У готелі замовляю винятково українські страви: борщ, вареники. У вас їжа дуже ситна – для справжніх чоловіків. Дуже здивували ваші ціни: вони чи не вп’ятеро менші, ніж у Німеччині. Бачив, що і в Харкові, і в Києві продають пиво зі Львова. Тому п’ю лише його.

Німецький уболівальник Армін КОРФ здивований: у його країні Україну описували як небезпечну державу, а виявилося, що це не так.

– Німецька преса пише, що Україна – дуже небезпечна країна, люди тут нетовариські, – каже німець. – Писали, що у вас ціни дуже високі, багато бродячих собак. Але ми тут бачили тільки гарних собачок та котів (сміється, – авт.). Ваші люди такі товариські, хороші, неагресивні. І про це кажу не я один, а всі німецькі вболівальники, які нині в Україні.

– Сьогодні вболіваю за німецьку збірну, – каже польський уболівальник Ярик МАРТИН. – У вас тут гарно. Лише шкода, що ваша збірна програла французам. В Україні мені найбільше подобається футболіст Шевченко, старий Львів і дешеве пиво.

– Немає за кого нині вболівати, – перебиває поляк Павел КШАН. – Буду за тих, хто виграє.

"Гостям можна!"

Зі зламаною ногою на футбол до Львова приїхав із Пряшева (Словаччина) 71-річний журналіст Васек ПЕТРУШИНСЬКИЙ. Напередодні Євро чоловік потрапив у аварію.

– У Словаччині слабші команди, ніж у вас. Але наші краще грають у хокей. У Львові дуже добра футбольна атмосфера. Я вже й сам захворів на ту хворобу. На жаль, Україна не змогла здолати французів. Напевно, пан Бог ся погнівив, бо Янукович прийшов на матч.

– Бачу, що у львів’ян немає бар’єра у спілкуванні з іноземцями, – продовжує чоловік. – Кожен, хто живе у цьому місті, безперечно, знає трохи польську та англійську мови. Кав’ярні дорогі, але це через туристів. Хто дуже хоче, той знайде собі, де купити пиво дешевше чи щось інше. Дуже чемно тут все: туристи поїли і віднесли папірець до смітника. Трохи шведи зробили біду в центрі міста – у перші дні помочилися. Але міліція на те махнула рукою: "Гостям можна!"

За годину до початку матчу на фан-зоні німецький фанат із маркером підходить до 25-річного чернівчанина Віталія ОЛІЙНИКА. На обличчі українця малює прапор Німеччини. Щось вигукує німецькою і йде далі. Чернівчанин фотографується з дівчатами, які теж уболівають за збірну Німеччини.

– Львів – уже третє місто, в якому я побував під час матчів чемпіонату, – каже Віталій. – Спочатку поїхав на матч України і Швеції до Києва. Потім на фан-зоні у Харкові спостерігав за перемогою німців у матчі з Голландією. Після того думав поїхати в Донецьк. Але мій "євротур" закінчується тут, у Львові. Це місто мені здається ріднішим.
Переглянути матч на фан-зону прийшли тисячі глядачів. Здебільшого це були львів’яни та гості з інших міст. А іноземних уболівальників практично не було: вони дивилися футбол на стадіоні.
Микола КОБИЛЮК
22-06-2012, 12:50
Коментарів 0 Переглядів 2 743

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.