RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Канікули – проблема і дітей, і батьків

У чернівчанки Юлії двоє дітей шкільного віку. Жінка стверджує, що літні канікули у дітей – це проблема для багатьох батьків.

– Цього року мені пощастило, адже одна донька відпочиватиме у таборі пластунів, – розповідає Юлія. – Інша донька разом з однокласниками і вчителем їде у Карпати. Винайняли невеликий будинок і кілька днів відпочиватимуть там. А загалом, за моїми спостереженнями, діти влітку нікому не потрібні. Тому й часто бачимо, що вони купаються у фонтанах. А зайдіть у "Формаркет", там зранку бутиками, як на екскурсію, ходять діти. І хоч позашкільні заклади працюють це проблему не вирішує. Моя донька ходить на карате, але це займає лише півтори години ввечері. Щоб піти відпочити у парк, потрібно щонайменше 70 гривень. Плаче. Каже, що у пришкільний табір не хоче, бо їй там сумно і нікого з її подруг там немає. Молодших дітей ще можна вмовити, а з дітьми старшого віку на канікулах справжня проблема.

У пришкільних таборах – переважно учні початкових класів

А тим часом чиновники кажуть, що якщо батьки хочуть, щоб діти з користю проводили вільний час, для цього є достатньо можливостей.

– У місті є вісім позашкільних закладів, і вони всі працюватимуть, – запевняє головний спеціаліст управління освіти міськради Ірина Застанкевич. – У кожному мікрорайоні міста є позашкільні заклади. Діти можуть відвідувати ті заклади, які розташовані поруч із будинком, також їх можна водити й в інші заклади. Займатися у різних гуртках можна хоч щодня.
З 28 травня по 15 червня у школах міста працюватимуть пришкільні табори. Батькам зручно, коли діти їх відвідують, тому записали три тисячі дітей (торік було на 500 дітей менше). Школярі перебуватимуть у таборах від 09.00 до 15.00. Для них розробили різні заходи, екскурсії. Навіть є одноразове харчування. Відвідувати пришкільні табори можуть діти всіх класів. Але переважно ходять туди учні початкових класів.

У позашкільних закладах підтверджують, що працюють влітку. Нові діти можуть приходити у гуртки, які, до речі, безкоштовні.

– У Садгорі ми один комплексний позашкільний заклад, і всі садгірські школярі з пришкільних таборів приходять до нас, – розповідає заввідділу мистецтв Будинку творчості дітей та юнацтва Ірина Корней. – Ми працюємо протягом усього червня. Потім йдемо у відпустку, відновлюємо роботу 12 серпня. Але гурток образотворчого мистецтва та вокально-інструментальний ансамбль, гурток авіамодельного конструювання працюватимуть впродовж усього літа.

– Працюємо протягом усього літа, – каже заступник директора Центру науково-технічної творчості Світлана Мурзенко. – У нашому закладі діють гуртки за напрямками: науково-технічний, спортивно-технічний та технічна естетика. До нас можуть ходити діти віком від 5 до 18 років. Влітку нових дітей часто приводять бабусі й дідусі, навіть дивуються, що є такий заклад, а про нього не знали.

В обласному центрі естетичного виховання "Юність Буковини" у гуртки запрошують нових дітей. Але попереджають, що не всі гуртки працюватимуть, бо викладачі по черзі будуть у відпустках.

– Можуть приходити нові діти, з ними займатимуться, – каже директор Рада Касьянчук. – Але це не буде навчальний процес, діти отримають лише ази. Хоч не можу сказати, що влітку в нас збільшується кількість дітей.

Путівки у літні табори – дві тисячі гривень

– Всі позашкільні навчальні заклади і спортивні школи працюють усе літо і на канікули не йдуть, – наголосила заступник начальника управління освіти ОДА Любов Тарангул. – У спортшколах організують мобільні групи, в яких буде початковий рівень підготовки.

У районних центрах працюватимуть Будинки дитячої творчості. У всіх школах області є пришкільні табори, які працюватимуть 14 днів.

– Раджу батькам віддавати дітей на канікули у літні табори, – каже Любов Миколаївна. – Там організовано дозвілля, хороше харчування. Крім того, діти організовані у колектив і перебувають під наглядом. Планується, що у літніх таборах оздоровляться 56 відсотків дітей.

В обласній спортивній школі розповіли, що діти, які у них тренуються, відпочивають у спортивному таборі "Буковинка" у селі Репужинці. Цього року там буде 165 дітей. А ось нових дітей набиратимуть із початку навчального року.

Районні будинки творчості працюватимуть переважно лише протягом червня і відновлять свою роботу аж 1 вересня.

– На початку літа у нас займаються наші гуртківці, приходять діти з пришкільних таборів, – розповідає директор Кіцманського будинку творчості Галина Максимюк. – Потім керівники йдуть у відпустку.
Отож, на думку чиновників, проблем з організацією літнього відпочинку дітей немає.

Та путівку в табір кожна родина може оформити хіба що на одну зміну. Пришкільні табори працюють три тижні. А літо триває три місяці.
Людмила ОСАДЧУК
29-05-2012, 10:17
Коментарів 0 Переглядів 4 553

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.