RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Тривожні дощі

До кінця місяця не вщухатимуть дощі, прогнозують синоптики. Через зливи кількість опадів, зокрема в Карпатському регіоні, буде вищою за норму. Це призведе до підвищення рівня води в річках, прогнозує Укргідрометеоцентр.

– У другій половині травня майже щодня будуть дощі, – повідомив начальник Укргідрометеоцентру Микола Кульбіда.
Чи загрожує Буковині повінь і чи готовий край до неї?

Багато опадів іде на зволоження грунту

Від 16 травня на Буковині – складні погодні умови, повідомляє облгідрометеоцентр. В області сильні дощі, у горах дуже сильні дощі, грози з поривами вітру. Уже 18-19 травня опади припиняться й стане тепліше. Але, як повідомляє sinoptik.ua, вже з 22 травня опади знову відновляться.

Та, незважаючи на грози, синоптики повеней в області не очікують.

– Через сильні опади в ці дні можливі підвищення рівня води в річках до одного-двох метрів, – розповідає гідролог облгідрометеоцентру Інна ТКАЧУК. – Це не є небезпечне підвищення рівня води. Виходу води на заплаву не очікуємо. Щоби було підтоплення, опади повинні тривати щонайменше три доби.

– Вихід води на заплаву в Пруті в районі міста можливий за підвищення рівня води до 4,3 метра. 16 травня о 08.00 рівень води в Пруті становив 94 сантиметри, – пояснює І. Ткачук. – Навіть якщо буде підвищення на два метри, то небезпечних позначок він не сягне.

На Сіреті небезпечний рівень становить 600 сантиметрів. 16 травня о 08.00 він становив 285 сантиметрів. На Черемоші небезпечний рівень у області – 280 сантиметрів, 16 травня о 08.00 показники були 109 сантиметрів.

– Передбачити повінь неможливо, – констатує Інна Ткачук. – Повенева хвиля формується за фактом випадіння опадів. 17 травня ми очікуємо припинення опадів, 18-20 травня зовсім дощів не прогнозують. Тому навіть якщо з понеділка знову будуть опади, ця хвиля вже спаде і формуватиметься новий дощовий паводок. Окрім того, багато опадів нині йде на зволоження грунту, на живлення грунтових вод, тому що восени й узимку була мала кількість опадів. Гадаю, мешканцям немає причин непокоїтися.

"Доки міст не дороблять, є загроза"


На Путильщині вже отримали повідомлення про штормове попередження. У РДА запевняють, що повені 2008 та 2010 років навчили мобілізовуватися і аварійні бригади напоготові. Але сподіваються, що вода не накоїть лиха.

– Рівень води в Черемоші поки що не змінився. Увечері 15 травня був невеликий дощик, – розповідає перший заступник голови РДА Михайло Платановський. – Ми повідомили всіх сільських голів, попередили підприємців про залучення їхньої техніки. Протипаводкові заходи частково вжиті. Берегоукріплення встановленні в повному обсязі в селі Шпитки. Нині роботи з берегоукріплення здійснюють у селі Шепіт. Кошти виділено на берегоукріплення в селах Селятин, Плоска.

– Якби була така повінь, як 2008 року, гадаю, руйнувань було би менше, – вважає Михайло Петрович. – Однією із причин руйнувань за минулих повеней були залишки порубочних рештків у місцях розробки лісосік. Тому видали наказ про заборону залишків рештків у місцях річок, потоків.

Село Маршинці Новоселицького району потерпіло від повеней і 2008, і 2010 років. До найближчих городів і до будинків від річки Прут – лише 50 метрів.

– Я сам живу неподалік річки, у мене були затоплені й городи, і хата. Восени минулого року закінчили дамбу. Сподіваюся, це врятує від повені, – розповідає сільській голова Маршинців Віталій Кирил. – Дамба на півметра вища, ніж був рівень води 2008 року.

Мешканка мікрорайону Ленківці, депутат міської ради Любов Сорохан розповідає, що коли падають сильні дощі, люди з острахом біжать до річки.

– У Ленківцях зробили дамбу із землі, підсипали габіони, – каже Любов Георгіївна. – Там, де найвужче місце Пруту, на два метри підвищили берег. Але нічого серйозного не робили, бо коштів не вистачає.
Людмила ОСАДЧУК
22-05-2012, 10:12
Коментарів 0 Переглядів 2 434

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.