RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Старовинні брами і двері – на звалище

У центральній частині міста ще збереглися старовинні дерев’яні брами і двері з рідкісною різьбою. Їх залишилося досить мало.

З головою громадської консультативної ради з питань охорони культурної спадщини істориком Сергієм ОСАЧУКОМ, який запропонував створити програму відновлення старих брам і дверей, обходимо вулиці в центрі міста. Унікальні екземпляри збереглися ще на Головній, Шептицького, Гоголя, Руській, Ломоносова, І. Франка, О. Кобилянської…

– Нині ці брами ще є. Але завтра їх може вже не бути, – каже Сергій Осачук. – Скажімо, на вулиці Кохановського зникли дерев’яні різьблені двері, а взамін встановили ковані з листочками. Можливо, це було б гарно десь у селі, але не в історичній частині Чернівців. Старовинних брам і дверей у місті залишився мізер – буквально кілька десятків. Тому дуже важливо зберегти їх та відновити. Ця нагальна потреба з’явилася ще 20 років тому. Однак досі не виробили жодного ефективного механізму, як зберігати ці елементи. Чомусь вважають, що головне, щоб був пофарбований фасад. Біда в тому, що нині маємо агресивний наступ нової естетики, яку диктує ринок. Є чимало небайдужих чернівчан, які хочуть щось робити, змінювати місто на краще. Але вони це роблять на власний розсуд та смак. І старі, подерті, розбиті, перекошені дерев’яні ворота або двері замінюють на нові. Їм здається, що вирізьблені людські обличчя, пташки, тварини – це відлуння минулого. І за власні гроші замовляють у ковалів ковані двері або ворота. А історичні одним махом знімають і викидають на смітник. При цьому навіть не замислюються про те, що вчинили акт вандалізму. Чомусь ці двері або брама стояли тут 150 років! Тому мешканцям не потрібно руйнувати і викидати те, чого не мають права робити. Та головне – спробувати врятувати давні елементи пам’ятки.

– Сумніваюся, що миттєво знайдуть кошти і вдасться за місяць-два відреставрувати всі дерев’яні ворота та двері у місті, – зізнався пан Сергій. –Але треба щось робити. Можливо, встановити таблички, що це пам’ятка архітектури і її не можна викидати. Переконаний, що все впирається у бажання керівників міста, депутатів і чернівчан. Якщо об’єднатися всім, то знайдуться і кошти, і майстри. Як засвідчила практика, жоден механізм покарання у місті не працює. Тому що дуже малі штрафи. Легко відкупитися і заплатити 150 гривень за викинуті історичні двері або ворота. Система заохочень працюватиме набагато ефективніше. Краще запровадити якусь матеріальну винагороду за відреставровані двері або ворота.
Сергій Осачук показує гарно відреставровані двері магазину "Українська книга", Апеляційного суду. "Є досить багато прикладів, коли мешканці або утримувачі будинків за власні кошти відновили брами або двері, – запевнив історик. – Наприклад, на вулиці Кохановського, 5. Зараз реставрують вхідні середні двері в Художньому музеї". 
Надія БУДНА

Офіційно

Сергій ГОМОНОВИЧ,
головний архітектор
міста:
– Старовинні брами, двері, огорожі, балкони, ліпнина – невід’ємні елементи пам’яток архітектури. Тому вони теж підлягають охороні. Хоча деякі чернівчани самовільно замінюють брами та двері. Це порушення закону про збереження архітектурної спадщини. Перш ніж щось робити, мешканцям треба звернутися до фахівців. Вони допоможуть відшукати архівні матеріали. Давні елементи слід відновлювати.

Олена ПУШКОВА,
завідувач відділу охорони культурної спадщини:
– Нині ми працюємо над реєстром старовинних брам і дверей у центральній частині міста. До нього увійдуть понад 20 експонатів, які потребують негайного відновлення. До роботи залучили студентів – майбутніх архітекторів. Вони обходять вулиці, роблять фото воріт і дверей, визначають їхній технічний стан. Разом із центром розвитку міста готуємо проект на отримання гранту для створення міських реставраційних майстерень. Насамперед візьмемося за брами та двері. Поки що на їхнє відновлення немає коштів. До цієї справи залучимо міську владу, спонсорів, чернівчан. Деякі мешканці відновили брами або двері у будинках за власні кошти.
11-05-2012, 15:04
Коментарів 0 Переглядів 7 259

Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!