RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ранні вітамінчики їжте обережно

Зелена цибуля, редиска, огірки – на прилавках ринків вже чимало ранніх овочів. Кореспондент "МБ" перевіряла їх на вміст нітратів. Для цього як звичайний споживач закупила овочі на двох міських ринках і віддала на аналізи. З’ясувалося, що від споживання овочів з нітратами ніхто не застрахований.

Спочатку за овочами пішла на ринок "Верхній" на вулиці Зеленій. У кількох місцях з машини торгують редискою. Вибираю найкращу на вигляд. Продавець запевняє, що вона із Закарпаття. Тут же придбала кілька огірків. Теж, за словами продавця, – із Закарпаття. Цікавлюся, чи є вже у продажу наші помідори. Але на ринку розповіли, що з’являться вони не скоро – поки що є з Іспанії. Шукаю українську капусту. Але у продажу виявилася лише капуста з Македонії. Продавці розповіли, що капусти з наших теплиць, зокрема із Закарпаття, ще немає. Вона з’явиться ближче до травневих свят.

Остання покупка на ринку – зелена цибуля. Запитую у продавця, чи є висновок, що продукція без нітратів. Він дістає папірець і показує висновок. "Цибуля вирощена у Заліщиках. Я сам її їм, тому жодної хімії не додаю", – запевняє. З покупками вирушаю до лабораторії управління ветеринарної медицини, розташованої на ринку. Моєму проханню перевірити овочі на вміст нітратів не дивуються.

– Вранці вже перевірили товар у продавців, – розповідають у лабораторії. –І я навіть знаю, де який овоч ви купили. Цього року нітрати в овочах не виявляли. Хоча ще немає редиски з Новоселицького району. У ній часто виявляємо нітрати.
Перевищення вмісту нітратів не знаходять. Мені виписують втішний експертний висновок.

"Забраковані" овочі
з прилавків не забрали


На ринку "Центральний" теж закуповую набір ранніх овочів. Купую закарпатську редиску по шість гривень за пучок, голландську капусту та нашу цибулю. Не знайшла і вітчизняних помідорів – придбала турецькі. Усі овочі також несу до лабораторії управління ветеринарної медицини на ринку. Коли запитую, чи можна перевірити овочі, у мене одразу цікавляться, чи бачила у продавців експертний висновок. Зізнаюся, що не просила цього документа, та все ж хотіла б дізнатися, яка якість овочів. Мені не відмовляють, але радять підійти через 40 хвилин. У призначений час повертаюся. Лікар повідомляє, що огірки та помідори у нормі, а ось редиска, цибуля та капуста мають перевищення нітратів. Прошу експертний висновок. Мені відмовляють. Кажуть, що їх видають лише продавцям. Намагаюся з’ясувати, що ж буде продавцям, які продають овочі з нітратами. "Їм заборонимо торгувати цією продукцією, не видамо експертний висновок", – кажуть. Йду разом із лаборантом попереджати продавців про неякісні овочі. Їм і справді кажуть, що в овочах знайшли перевищення нітратів, і радять більше цю продукцію не брати для продажу. Але ніхто з продавців попередження не злякався і не забрав з прилавку овочі.

За годину повертаюся на ринок. Редискою, капустою та цибулею продовжують торгувати. Тепер у продавця редиски прошу експертний висновок. Жінка зізнається, що його немає. Але розповідає, що редиску купила на ринку на вулиці Зеленій, а її ж там перевіряють.

А результати – різні

Насамкінець усю придбану продукцію на ринках несу до інституту екогігієни і токсикології імені Л. І. Медведя. Результати деяких овочів кардинально відрізняються від аналізу попередніх лабораторій.

Наприклад, результати аналізів на виявлення нітратів в огірках, помідорах, цибулі, капусті збіглися і перевищення не показали. А редиска, за результатами лабораторії інституту, показала перевищення у кілька разів. В обстеженій редисці з ринку "Верхній" вміст нітратів становив понад 7000 мг/кг (норма – 1200 мг/кг), результати з ринку "Верхній" – 580 мг/кг (норма – 1200 мг/кг). Вміст нітратів у редисці з ринку "Центральний" становив 4066 мг/кг (норма – 1200 мг/кг).

У лабораторіях ветеринарної медицини порівняльним результатам здивувалися і запевнили, що такі перевищення неможливі. А розбіжності у результатах аналізів пояснили тим, що в інституті і лабораторії, можливо, по-різному виготовляти розчини, а нітратоміри – дуже чутливі апарати.

Без висновку
не можна торгувати


За кілька днів організовуємо офіційну перевірку з представниками управління ветеринарної медицини міста Чернівці. На ринках "Нижній" та "Центральний" купую редиску, адже саме у цьому овочі виявили перевищення нітратів.

У продавця на ринку "Нижній" купую редиску. Жінка запевняє, що привезли її з Тарасівців і вранці віддала товар на перевірку, але ще не отримала експертного висновку. У продавця на ринку "Центральний" експертного висновку теж не виявилося. Жінка кілька хвилин пояснювала, що продукцію виростила на власному городі та добрива не додавала. Уся перевірена редиска і справді виявилася без перевищення вмісту нітратів. Але незважаючи на це, у лабораторіях кажуть, що самі свіжу редиску не їдять й особливо не радять давати її дітям. А у тому, що продавці торгують без експертних висновків, працівники управління ветеринарної медицини звинувачують контролерів.

– У вихідні забракували редиску на ринках "Буковинський", "Головний" та "Калинівський", її заборонили реалізовувати, – розповідає начальник міського управління ветеринарної медицини Ірина Смоляк. – Часто продавці після виявлення нітратів в овочах обіцяють забрати товар додому. Якщо це зафіксовано письмово, не маємо права знищити продукцію. Але перекупники замість знищення овочів просто переїжджають на інші ринки.

– На ринку не можна торгувати без експертного висновку, – продовжує Ірина Віталіївна.– Але за наявністю документів повинен стежити контролер. Перш ніж взяти кошти за місце торгівлі, він повинен подивитися, чи є експертний висновок. Але контролери це ігнорують. Працівники лабораторії штрафують і адміністрацію, і власника продукції (для фізичної особи цей штраф становить 51 гривню, для посадової особи – до 153 гривні). На кожному ринку є оштрафовані, але навіть після цього на ринках не дотримуються правил.

У Правилах торгівлі чітко вказано, що дирекція ринку не повинна допускати до продажу продукцію, яка не пройшла ветеринарно-санітарну експертизу. Але на ринках зізнаються, що контролери не завжди дивляться, чи є необхідні документи.

– За правилами торгівлі продавець, перш ніж розпочати торгівлю, повинен піти у ветлабораторію зі своєю продукцією, – каже адміністратор ринку "Центральний" Ніна Мойсеєнко. – Не всі дотримуються цього. Контролер щодня видає квитки на торгівлю, але я сумніваюся, що вони щодня просять експертний висновок. Хоча ми ще жодного разу не отримували скарги від покупців щодо поганої якості ранніх овочів.
Людмила ОСАДЧУК

Як позбутися нітратів

Можна мити содовим розчином – 1 ст. л. на літр води, а потім сполоснути звичайною водою. Огірки обрізати з обох боків на сантиметр, у редиски і помідорів зрізати хвостики.

Краще вживати лише листя салату, кропу, петрушки – у стеблах накопичується найбільше нітратів.

Щоб позбутися нітратів, овочі можна вимочувати перед вживанням приблизно півгодини. Щоправда, при цьому "вимокнуть" і вітаміни.

Кількість шкідливих сполук зменшується в овочах під час варіння. Можна овочі варити кілька хвилин, а потім злити цю воду. Мінус – вітаміни теж "зливаються".

Коментар
Перевищення шкодить печінці

Без нітратів овочів не може бути. Це харчовий продукт для рослини. Ці азотисті сполуки потрібні для життєдіяльності рослин. Але безвідповідальне використання азотистих добрив призводить до збільшення вмісту в овочах нітратів.
Нітрати – це водорозчинні сполуки, які виводяться з організму. Якщо ж вони перевищують допустиму норму в кілька разів, то це призводить до проблем в організмі. Нітрати в організмі перетворюються на нітрити, які є токсичними та шкодять печінці. Якщо тривалий час споживати продукцію з нітратами, це може призвести до виникнення онкозахворювань".

ОФІЦІЙНО
Споживач перевірити овочі не зможе

Із проханням перевірити овочі на вміст нітратів кореспондент "МБ" зверталася до обласної санепідемстанції. Але там повідомили, що зроблять це лише після конкретної скарги і з представником СЕС. – Ринки ми можемо перевіряти раз на два роки, – розповідає головний лікар обласної СЕС Наталя Головко. – Якщо споживач принесе овочі самостійно, невідомо, чи саме з того ринку він приніс продукцію. Це дуже серйозна перевірка, адже якщо виявлять порушення, партію продукції потрібно знімати з продажу. А для цього потрібні законні підстави.
20-04-2012, 11:41
Коментарів 0 Переглядів 3 336

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.