RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Грошей немає, а землю «дарують»

У центрі міста між вулицями Шевченка і Козачука є занедбані, але "золоті" десять соток землі. Згодом тут збудують
двоквартирний будинок. Ділянку, яку на ринку можна продати за суму до 100 тисяч доларів, сесія міськради надала безкоштовно. Пересічному черговику.

Натомість на аукціонах мерія намагається продати ділянки на околицях. Покупців майже немає. Від цього, звісно, потерпає
міський бюджет.

"Землі в центрі міста під забудову немає", – ця фраза звучить з вуст чиновників не один рік. Мало того, наприкінці 2011
року мерія оголосила, що в Чернівцях взагалі вичерпалися резерви під індивідуальне житлове будівництво...

Тоді чому міськрада так легковажно дарує привабливі ділянки?

На останній сесії міськради спалахнув скандал довкола ділянки на вулиці Козачука. Але вона далеко не єдина, на якій місто могло б заробити, але роздає безкоштовно. І прізвища "щасливців" не такі вже й пересічні.

"Ой, тут таке було, люди під машини лягали..."

Земельну ділянку на вулиці Козачука, 27А, кілька років тому мав забудувати житлово-будівельний кооператив. Термін договору на право тимчасового користування землею закінчився, будівництво не стартувало... І ділянка якось випала з поля зору мерії.

Майже десять соток у центрі міста (з одного боку оточених чотири-п’ятиповерховими будинками вулиці Козачука, з іншого – приватними будинками вулиці Шевченка) поросли чагарником. Коли ми приїхали подивитися на ділянку, з балкона третього поверху найближчого будинку виглянула літня жінка.

– Хочете будувати? – запитує і, не дочекавшись відповіді, додає: – Ну давайте-давайте. Тут дитячий майданчик. Все одно вам ніхто не дасть. Тут міліція хотіла збудувати двоповерховий будинок, і то не дали. Ой, тут таке було, люди під машини лягали... Куди возити цеглу будете? Дороги немає, хіба що літаком. Даремно ходите…

Інший чоловік, який порається біля будинку, пригадує, що 1987-1988 років тут замість багатоповерхівок були городи. Відтоді район розбудувався, дітей багато. "Тут тільки дитячий майданчик може бути, бо будинки збудували, але подвір’я немає, – вважає він. – Та де тут будувати? Спочатку кажуть, два поверхи буде, а потім дивишся –і третій, і четвертий, і мансарду ще треба..."

"У нас є багато ділянок у Садгорі, беріть"

Ми поспілкувалися з батьком пані Ольги, яка отримала землю під будівництво на вулиці Козачука. Він не зміг точно пригадати, скільки років донька стоїть у земельній черзі. Але розповів, що приблизно рік тому вони звернулися до фракції "Батьківщина" у міськраді по допомогу. Ольга самотужки виховує дитину, зарплата у неї невелика, тому попросили депутатів допомогти в пошуку інвестора, який збудував би будинок. Одна квартира перейшла б жінці, а інше – дісталося б забудовнику.

Ділянку під будівництво двоквартирного будинку в центрі сесія безкоштовно виділила пані Ользі 29 грудня 2011 року. Але скандал спалахнув вже на сесії 29 березня цього року, коли депутати мали затвердити проект відведення і передати у власність ділянку.

Депутат Наталія КОЗЛОВА звинуватила у зацікавленості цим питанням свого колегу за депутатським корпусом Олега Вікнянського. "Вона (жінка, якій надали ділянку на вул. Козачука, – авт.) прописана в Садгорі. У нас є багато ділянок у Садгорі, будь ласка, беріть безкоштовно, – прокоментувала Н. Козлова. – А ця земельна ділянка у районі вулиці Шевченка дуже дорога. Це справді Вікнянського питання. Доказів немає, але всі знають, кому цю ділянку продають. У нього є вже домовленість".

Депутат Олег ВІКНЯНСЬКИЙ обурений: "Зараз піст. Але якщо пані Козлова не попросить вибачення, я, мабуть, подам на неї до суду". Хоча не заперечує: батько пані Ольги до нього як до депутата округу в Садгорі звертався по допомогу. "Все, що я зробив, це відвів його до Чесанова (керівник фракції "Батьківщина" у міській раді, – авт.). Він сказав, що допоможе. Я до цієї ділянки взагалі нічого не маю, навіть клопотання писав Чесанов для того, щоб їм допомогли", – подає свою версію подій О. Вікнянський.

Віталій ЧИНЧИК, заступник директора департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин, погоджується: землю на вулиці Козачука можна було б винести на аукціон. Але рішення депутатам потрібно було ухвалювати в грудні минулого року. Якби тоді не надали дозвіл на складання проекту відведення ділянки, а запропонували її продати через аукціон.

Привабливі ділянки – потрібним людям

– Це суперечка внутрішня, – вважає секретар міської ради Віталій МИХАЙЛІШИН. – Про виділення цієї ділянки було відомо ще в січні. У вас не виникає запитання, чому зараз ми згадуємо, що надали в січні? Давайте подивимося, що ми надали минулого року, позаминулого. Питання проходять всі комісії…

Але відповіді, чому "золота" ділянка не потрапила на аукціон, щоб місто заробило кошти (в тому числі і на дитячі майданчики, про які так любить говорити в. о. мера), ми так і не отримали. "Ми з цим питанням розбираємося. Воно більше до директора департаменту (містобудівного комплексу і земельних відносин, – авт.). Коли в мене будуть пояснення, тоді буду готовий відповісти", – зазначив В. Михайлішин.

Проте ділянка на вулиці Козачука не єдина, яку варто було би спробувати продати. Із найсвіжішого: на сесії 29 березня безкоштовно виділили дві земельні ділянки на вулиці Ковельській. 10 соток – відомому в області лікарю, який зареєструвався у земельній черзі в листопаді 2010 року, п’ять соток – головному архітектору міста під будівництво творчої майстерні.
Опитані нами земельні експерти констатують: вулиця цікава. Десять соток на Ковельській можна продати в середньому за 50 тисяч доларів.

На аукціон – ділянки на околицях


На аукціон 14 березня мерія виставила майже десяток земельних ділянок під будівництво індивідуального житла. Купили тільки один лот – за 73 тисячі гривень сім соток на вулиці Тихій. На інші покупців не знайшлося. Ці ж ділянки – переважно на околицях Садгори і Роші – 25 квітня знову намагатимуться продати на аукціоні. Серед пропозицій: вулиці Тимощука, Путильська, Джерельна, Борівецька, Тиха, 2-й провулок Степового... Більшість чернівчан, мабуть, і назв цих ніколи не чула.

За даними департаменту містобудівного комплексу і земельних відносин, 2008-2011 років через аукціон місто продало право оренди на 21 земельну ділянку під індивідуальне житлове будівництво. А безкоштовно виділяють приблизно 200 ділянок на рік.

Причому чи не кожної сесії міськрада дарує землю в досить перспективних районах.

– Якщо розібратися, такі питання є майже на кожній сесії. Може, хтось у цьому і зацікавлений. Але чому мене зробили цапом-відбувайлом? – обурюється Олег Вікнянський.

А Наталія Козлова взагалі вважає безкоштовне виділення перспективних ділянок схемою: "Гадаю, що нині їх (більшість у міській раді, – авт.) не цікавить бюджет. Бо його треба поповнювати, а вони цього не роблять. Із ними просто розраховуються за голосування 31 березня (відставку мера Федорука, – авт.)".

Підтверджує, що кожної сесії безкоштовно надають ділянки, які могли б зацікавити потенційних учасників аукціону, і депутат Олексій Каспрук: "І отримують їх люди, які лише два-три роки стоять у черзі і займають там якесь тисячне місце".
Марина Карасьова

коментар

Ростислав БІЛИК,
голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів:
– Найгірші надходження 2011 року були від продажу земельних ділянок і від оренди землі. І минулого року, і цього щодо багатоповерхової забудови – проспект Незалежності, вулиця Рівненська – взагалі немає бажання в інвесторів вкладати кошти. Хороші ділянки і недорого, але не можемо продати.
А щодо індивідуальної, то більшість лотів на аукціонах справді не продають. По п’ять разів виставляємо на аукціон ті самі ділянки. Людей цікавить ближня Роша, вулиця Федьковича... Але в центрі землі під будівництво, особливо під індивідуальне, практично немає. Пропонують Садгору, Рошу Стинку, віддалену Рошу, тобто ті напрямки, в яких місто розвивається. Але якщо зважити, що вартість квадратного метра будівництва однакова як у центрі, так і на околиці, а вартість збудованого будинку відчутно відрізняється, вкладати гроші в будівництво на околиці просто немає сенсу. Тому виділив би дві основні проблеми: по-перше, в людей немає коштів, по-друге, немає привабливих ділянок. n
20-04-2012, 11:28
Коментарів 0 Переглядів 2 917

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.