RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Збирання ягід – це школа виживання

Карта, ліс і жодної романтики – це справжня картина сезонного збирання лісових ягід за кордоном. Чернівчанин Іван АНДРЮК, одного разу побувавши у Фінляндії, має намір поїхати туди знову. Він вбачає у труднощах тимчасових заробітків азарт.

Потрібні довгий плащ і гумаки

– Гадаю, тепер буде легше на заробітках, – розповідає чоловік кореспондентові "МБ". – Я вже знаю що, де і як. З одягу треба мати довгий міцний плащ, сітку від комарів, гумові чоботи. У Фінляндії часто чергуються дощі із сонцем.
Збирання ягід за кордоном – цікаве і важке заняття. Є два варіанти тимчасової роботи: у фермера на збиранні малини, полуниці (тут легше, тому зазвичай їдуть жінки, студенти) і збирання лісових дикорослих ягід. Це заняття для відважних людей. Це робота для справжніх чоловіків – тут потрібно мати міцні дух і тіло.

Розпорядок дня такий: 05.00 – підйом, 06.00 – вже у лісі, обідня перерва 15 хвилин – зазвичай беруть варені яйця – вони краще тримають. Кінець робочого дня о 17.00-19.00 – як у кого сил вистачить. Потрібно мати із собою ємкості на 20-40 кілограмів: рюкзак, одне або два відра. Деякі земляки обладнали для збирання ягід спеціальні діжки на лямках, щоб зручно було носити на плечах. Також бажано мати із собою спеціальну щітку для збирання ягід.

Пан Іван каже, що тут все чесно – офіційне працевлаштування. Вирушаючи в дорогу, людина має на руках запрошення працедавця. "Господар зустрічає, надає житло. А далі все залежить від бажання заробити, фізичного та психологічного здоров’я. Карта місцевості в руках, неозорий ліс – і вперед. Ідеш лісом і збираєш чорниці, брусниці тощо".
Існують жорсткі вимоги до збирання ягід: поблизу доріг і житла фінів не збирати, бо це територія місцевих.

Господар відповідає за своїх працівників

– Як правило, приїжджають на збирання ягід по двоє, троє, четверо. Отак разом і йдуть на роботу. Тут і проявляється здатність до виживання. Пригадую, з Тернополя приїхали троє. Головним серед них був колишній спортсмен міцної статури, веселий чоловік. А лісу злякався – він хвостиком ходив за іншими і постійно гукав їх. Чоловік нічого не зміг заробити і через два дні поїхав. А витратив чимало, бо приїхав "Таврією" – це дві тисячі кілометрів плюс на поромі з Талліна до Хельсінків, ще й на ремонт авто витратив чимало – за кордоном запчастини до "Таврій" не знайти, – усміхається чернівчанин.

– Траплялося, губилися люди в лісі, але господар відповідає за них, тож ніхто не зникав. Наприклад, на пошуки авто працівників господарі замовили вертоліт – знайшли швидко.
Фінляндія майже вся в лісах – 80 відсотків території, чимало боліт, але заблукати важко.
Ліна НАГІРНЯК

До теми
За кілограм полуниці – один злотий
Іван, доки готувався до тимчасових заробітків, вивчив майже увесь ринок сезонних робіт в Україні та за кордоном з офіційним працевлаштуванням.

Зокрема:

 За кілограм зібраної полуниці у Вінницькій, Херсонській чи Одеській області торік платили одну гривню. За робочий день можна зібрати в середньому 100 кілограмів. Віднімемо проїзд, проживання, харчування – чистими отримуємо на руки 60-70 гривень. Помножимо на 25 робочих днів, місячний заробіток виходить 1700 гривень.

Втім, на збиранні чорниці чи грибів в Українських Карпатах можна заробити більше. За кілограм чорниць в Україні платять, як і за кордоном, – 25-27 гривень. Тож за місяць можна заробити до трьох тисяч гривень. Але це до снаги лише тим, хто добре знає місцевість.

 У Польщі за кілограм полуниці платять один злотий – це 2,7 гривні. Помножимо на сто кілограмів зібраної ягоди за день і 25 робочих днів – вийде 6700 гривень за місяць. Віднімемо витрати на піврічну робочу візу, проїзд тощо – 1700 гривень. То на руки отримаєте п’ять тисяч гривень.

 У Фінляндії за кілограм полуниці платять 70 євроцентів (приблизно сім гривень). За фінськими законами, перші 17 євро не оподатковують, а з решти суми 35% треба сплатити як податок. Виходить зі ста кілограмів – на руки 60-70 євро за день, 1500-1700 євро за місяць. Віднімемо витрати на страховку, посольство, проїзд, витрати на фірму-посередника – загалом 470-480 євро до початку роботи. Чистий заробіток становить у середньому 1100 євро.

 У Голландії робота у парниках перспективна, але там високий рівень використання гербіцидів – за рік роботи можна отримати хронічне захворювання.

В Австрії, Норвегії, Швеції, Фінляндії – високий рівень добробуту, тож на сезонні заробітки можна їхати. Хоча у Швеції більше полюбляють запрошувати тайців – це найдешевша робоча сила. У європейських країнах різне природоохоронне законодавство. У Швеції та Фінляндії дозволено збирати ягоди щітками, а у Норвегії – тільки руками.

– Сезонні заробітки ризиковані тим, що раз на чотири-п’ять років трапляються засуха чи неврожай. Тож немає стовідсоткової гарантії, що заробите, – наголошує чоловік. 

увага

 Не варто їхати на сезонні заробітки людям із хронічними захворюваннями. Особливо з хворими зубами, нирками, захворюваннями спини, хребта.
 Перед виїздом дізнайтеся координати посольства України чи консульства.
20-04-2012, 11:18
Коментарів 0 Переглядів 27 898

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.