RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зручна фігура

У Чернівецькій обласній раді 16 березня обрали голову – 61-річного депутата від фракції Партії регіонів, заступника губернатора Михайла Гайнічеру.

На вирішення цього питання в крайовому парламенті витратили рік. Представники більшості називають перемогу свого кандидата прогнозованою. Опозиція зауважує: якби не "тушки" в облраді, кандидатура регіоналів не набрала би потрібних голосів.
Депутати розв’язали одне з найбільш гострих питань ради. Та чи вплине це на роботу ради і яку користь із цього матиме громада?

"Основна увага реалізації програм президента"

Михайло Гайнічеру, виступаючи перед голосуванням, пообіцяв ощасливити громаду в усіх напрямках: розвиток виробництва, створення умов для підприємництва, модернізації житлово-комунального господарства, підвищення інвестиційної привабливості, будівництва шкіл і спортивних закладів, виконання програми будівництва доступного житла... І наголосив на тому, що основну увагу приділятиме реалізації всіх передвиборчих та післявиборчих програм президента Януковича.

Уже після обрання Михайло Гайнічеру зауважив, що можна конструктивно працювати з усіма депутатами. Переконує, що новообраний голова облради знайде спільну мову з кожним обранцем, і керівник фракції Партії регіонів Георгій Галиць. Він аргументує це великим життєвим і управлінським досвідом Михайла Івановича, якого тричі обирали депутатом облради, тричі був заступником голови ОДА та двічі працював у складі торговельно-економічної місії в Посольстві України в Румунії.

Опозиційні депутати одноголосні: з обранням голови нічого не зміниться. Назар Горук, керівник фракції ВО "Свобода", пояснює: "Для громади нічого не зміниться, але буде чітко зрозуміло, хто відповідає за всі рішення і порушення, які відбуваються в обласній раді", – пояснює Н. Горук.

"Рада працюватиме у форватері ОДА"

Ігор БАБЮК, директор Буковинського центру виборчих технологій, перераховує: голова облради скликає і проводить сесії, координує роботи ради... "У принципі керівного впливу, який має голова виконавчої влади, голова облради немає, – каже експерт. – Якщо голові ОДА чітко підпорядковані управління, відділи, сектори тощо, то в обласній раді голові підпорядковується тільки апарат, який технічно забезпечує роботу ради. Насправді депутати і депутатські комісії напряму не підпорядковуються голові облради. Він не може їх зобов’язати виконати ту чи іншу дію. Хоча, маючи більшість у раді, голова може пролобіювати певні питання".

– Це технічний варіант, – висловлюється керівник фракції "Фронт змін" Максим БУРБАК щодо самостійності на новій посаді пана Гайнічеру. – І в Україні, і в області відбувається тотальне знищення місцевого самоврядування. Тобто статус депутата обласної ради знівельований. Всі ж бачили, що рік і Маніліч (в. о. голови облради, – авт.) нічого не робив, і Гайнічеру не буде. Все вирішують в облдержадміністрації.
– Якщо його (Михайла Гайнічеру, – авт.) Партія регіонів пропонувала на посаду голови ради, то, гадаю, він йшов із певними зобов’язаннями перед своєю політичною силою і головою ОДА, який є керівником обласної партійної організації. Звичайно, будуть впроваджувати політику, яка буде повністю у фарватері політики облдержадміністрації, – підтверджує і Ігор Бабюк.

Він наводить цитату народного депутата Геннадія Москаля про обрання нового голови облради: "Для облдержадміністрації це зручна фігура, адже він наче Драчинецька мінеральна вода, від якої ні користі, ні шкоди". Фактично нардеп влучив у мішень: голові ради і бізнесу, який пов’язують із родиною губернатора.

"Тепер регіонали не скажуть, що їм хтось перешкоджає"

Натомість за посаду голови ради боролися приблизно рік. Регіонали пояснюють, голову планували обрати, коли мине рік після смерті попереднього голови Василя Ватаманюка. В опозиції називали інші причини: всередині більшості не все так гладко і посаду вони насамперед не можуть поділити між собою.

– Чому билися за посаду голови облради? Бо це знакова фігура з позиції політичних сил, які представлені в раді, – вважає Ігор Бабюк. – І справді, це певна перемога представників виконавчої влади і провладної партії. Тим паче в області, де завжди за результатами виборів перемагали БЮТ і "Наша Україна". Партія регіонів набирала максимально 20 відсотків голосів.

А щодо громади, то тепер можна говорити про те, що Партія регіонів повністю взяла на себе відповідальність. Принаймні моральну за те, що відбувається в області. "Ніхто з них тепер не може сказати, що хтось їм перешкоджає. Якщо щось не виконується, то в цьому ми можемо відверто винити політичну партію, яка нині при владі. Тобто Партію регіонів", – підсумовує Ігор Бабюк.
Марина Карасьова
23-03-2012, 17:46
Коментарів 0 Переглядів 2 431

Теги -
На пожежі працювало 23 рятувальники

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.