RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Про пам’ятки й площі розповідає аудіогід

Чернівчани та гості міста віднедавна можуть знайомитися з визначними пам’ятками за допомогою аудіогіда. Таку послугу надають у туристично-інформаційному центрі.

За словами працівників туристичного центру, ще мало людей знає про цю послугу. Туристів звертається мало. Як працює цей електронний пристрій, кореспондент "МБ" перевірила на собі, представившись мешканкою Києва.

Аудіогід видають на добу під заставу триста гривень

Туристично-інформаційний центр знаходиться в центрі міста на вулиці Головній, 16. Тому туристові неважко зорієнтуватися. Заходжу до приміщення. Попередньо представившись туристкою з Києва, запитую про послуги, які мені можуть запропонувати. Працівниця центру, невисока блондинка в окулярах та із привітною посмішкою, пропонує карту міста й аудіогід, який витягує з величезної картонної коробки.

– Вам якою мовою зручніше спілкуватися? – запитує. – Карту можу дати українською, англійською, російською, німецькою... Аудіогід теж працює на чотирьох мовах: українській, російській, німецькій та англійській. До нього ми також даємо карту, де позначені визначні місця, про які вам розкаже аудіогід, а також інструкцію, як ним користуватися.

– Дайте мені карту російською мовою, а також аудіогід, – кажу я, роздивляючись коробочку з MP3-плеєром та картою. – Скільки ця послуга коштує?

– Послуга з користування аудіогідом безкоштовна, – каже жінка. – Але ми мусимо бути впевнені, що згодом нам повернуть плеєр і карту.

– Можливо, треба залишити під заставу документи й заповнити анкету? – перепитую.

– Та ні, – перебиває жінка, – поки що небагато туристів користується аудіогідами. А щоби бути впевненими в тому, що його нам повернуть, ми пропонуємо дати заставу – 300 гривень. Адже MP3-плеєри закупили по 40 доларів кожен. Аудіо­гідом можете користуватися протягом доби, а потім повернете та заберете свої гроші.
Подякувавши працівниці центру, витягую з гаманця потрібну суму, беру аудіогід та прямую до визначних місць, де його можна випробувати на практиці.

Карта допомагає побачити, а MP3-плеєр – почути

До комплекту аудіогіда входить MP3-плеєр, навушники, зарядний пристрій, інструкція з користування та карта. На карті позначено об’єкти, про які можна почути з допомогою MP3-плеєра. Також там записано адреси та номери телефонів ресторанів і готелів міста.
Аудіогід ознайомлює з 23 визначними місцями міста. Це площі, вулиці, будинки та пам’ятники. За допомогою інструкції регулюю мову, якою хочу почути про пам’ятку архітектури. Під першим пунктом – Центральна площа. Українською мовою говорить чоловічий голос, іншими мовами – жіночий.

"Знайомство із Чернівцями розпочинаємо із Центральної площі, візитної карти міста, вишуканої перлини архітектурного мистецтва. Будинки, розташовані тут, відзначаються особливим шармом, витонченістю та величністю, а будівля ратуші увічнює її гармонію та досконалість..." Після поетичного вступу – моменти з історії.

Аудіогідом цікаво скористатися не лише туристові, але й пересічному чернівчанину, подумалося. Щоправда, мова диктора дуже швидка – максимум три хвилини розповіді про об’єкт. І турист, який не знає міста, може пропустити щось цікаве.

Усе, про що мовить аудіогід, можна також побачити на екрані MP3-плеєра. Зображення пам’яток змінюються з допомогою слайдів.
Серед архітектурних об’єктів є також церкви. Зайшовши до Свято-Миколаївської церкви із крученими куполами, що на вулиці Руській, одягаю навушники та слухаю: "Миколаївський собор збудований 1939 року. На мапі – №11. Загальна композиція і стилістика нагадують одну з головних христово-купольних сакральних споруд Румунії..." Проте далі дослухати не змогла. До мене підійшла жінка літнього віку й зробила зауваження, що слухати музику в церкві не можна.

– Та це аудіогід, у Європі всі такими користуються, – виправдовуюся, машинально показуючи на MP3-плеєр та карту.

– Який іще аудіогід? Вперше таке бачу в Чернівцях. Можливо, десь у Європі... У Чернівцях такого немає, – відповіла жінка та попросила зняти навушники й... не слухати музику в церкві.
Марина КОРПАН

Коментар

Володимир ПУЛИНЕЦЬ,
заступник директора департаменту економіки міськради:
– Скористатися аудіогідом у Чернівцях усі охочі можуть уже майже рік. За цей час туристи вносили свої пропозиції щодо роботи пристрою. Ми зважаємо на це та вносимо правки. Наразі закупили 10 аудіогідів. На групу цього має вистачати. Для того, щоб туристи мали більше можливостей дізнатися про цю послугу, її рекламу нещодавно розмістили на Центральній площі.
16-03-2012, 13:57
Коментарів 0 Переглядів 3 293

Теги -

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики

Інформацію перевіряють відповідні служби
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.