RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Газ і гріє, і душить

За кілька днів у Чернівцях та області чадним газом отруїлися дев’ятеро людей. У Вашківцях на Вижниччині двоє людей загинули. У Чернівцях три родини отруїлися від 6 до 9 лютого. У двох із цих родин – трирічні діти. Хто встановлював опалювально-газове обладнання в їхніх домівках і чи погоджували вони проекти з компетентними газовими службами, наразі не відомо. У "Чернівцігаз" ситуацію поки що не коментують, посилаючись на брак часу. Ми надіслали підприємству інформаційний запит. Очікуємо відповіді.

Потерпілі спілкуватися із журналістами теж не хочуть. На вулиці Козачука, 31, де отруїлися родина з трьох людей, із-за зачинених дверей сказали, що зараз господарі живуть у родичів. Сусіди розповіли, що причиною нещасного випадку стало неправильне встановлення газового котла. "Якийсь халтурник ставив", – сказав сусід потерпілих.

Троє людей отруїлися чадним газом через самовільно встановлений конвектор у Вашківцях. Трагедія сталася у ніч з 29 на 30 січня. У приватному будинку загинули двоє осіб: мати 1941 року народження та син 1977 року народження. Його дружина 1984 року народження перебуває у лікарні.

Як повідомили у прес-службі територіального управління Держгірпромнагляду в області, за попередніми даними та за результатами огляду місця події, причиною нещасного випадку був самовільно встановлений з грубими порушеннями правил безпеки газовий конвектор. Продукти згорання від нього потрапляли у житлове приміщення літньої кухні.

Двоє неповнолітніх дітей перебували в іншому приміщенні і не постраждали.

У Вашківецькій міськраді розповіли, що 29 січня ще приблизно о 18.00 господар будинку зателефонував своїй сестрі та поскаржився на погане самопочуття – очевидно, він уже відчував дію чадного газу.

У місті стовпи та тролейбусні зупинки обклеєні оголошеннями про встановлення опалювальної техніки. На одному з таких оголошень на вулиці Руській обірвані всі відривні номери телефонів. Телефоную за вказаним номером телефону. Слухавку піднімає "сірий" встановлювач Володя. Цікавлюся, чи встановить він котел у квартирі на 55 "квадратів". Володя зізнається, що цього тижня має багато роботи, тому встановленням котла зможе зайнятися наступного тижня. Офіційних паперів чи гарантій не обіцяє, але дає чесне слово.

– Установка котла з "обв’язкою" обійдеться у 120 доларів. Встановлення однієї опалювальної точки – батареї – коштуватиме 30 доларів. Котел коштуватиме приблизно п’ять тисяч гривень. Якщо котел вже встановлено, то його обв’язка, тобто підключення гарячої та холодної води, коштує 80 доларів. Чи котел вам "газівники" ставитимуть?

– А у вас якість встановлення не гірша?

– Звісно! Я поки що не оформлений, тому офіційних паперів надати не можу. Але зроблю якісно і дешевше відсотків на десять.
Чернівчанин Дмитро для встановлення котла і переобладнання з пічного опалення теж скористався послугами народних умільців. Звернувся до знайомого сантехніка. В ідеалі, він мав би спочатку звернутися до спеціалізованих газових служб для розроблення проекту. Але спочатку Дмитро пішов до сантехніка. Він сам вирішив, де і що ставити. Тільки потім викликав газову службу для погодження та затвердження.

– Я знаю, що мій знайомий – хороший спеціаліст, – каже Дмитро. – Він пояснив, які претензії до розміщення котла можуть бути у газівників. Довелося прорубати додаткове вікно у кімнаті для котла, зробити вільний притік повітря через отвори у дверях. Коли всю роботу було зроблено, я звернувся до газової служби для створення проекту. Вони оглянули все і внесли свої корективи. Зауваження були незначними. Тільки після того, коли ми все "підігнали" під їхні вимоги, вони видали проект.

У територіальному управлінні Держгірпромнагляду кажуть, що найчастіше причинами нещасних випадків є незадовільний стан димових та вентиляційних каналів, самовільне встановлення газового обладнання та нехтування правилами експлуатації газових приладів. 
Михайло Салітра,
Ігор Довгань

Статистика

2011 року в області сталося шість аварій, пов’язаних із використанням газу в побуті.
П’ятеро осіб загинули.
17-02-2012, 16:28
Коментарів 0 Переглядів 2 727

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.