RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Лев бавиться в снігу, а кабани їдять борщ

Лев бавиться в снігу, а кабани їдять борщ

Маленька семимісячна козуля в туристичному комплексі "Сонячна долина" не боїться їсти з рук. Адже саме люди врятували її: знайшли слабкою й принесли в комплекс. Тут її відгодували й тримають у теплі, щоби не замерзла. Тварина ластиться біля людей, прогулюється разом із ними конюшнею.

– Тварини потребують турботи людей, особливо за таких сильних морозів, – каже адміністратор Дорін САГАЛЯН. – Навіть екзотичні для регіону тварини пристосовуються до суворої зими.

Верблюд і лев граються в снігу

У конюшні поміж благородними скакунами та поні помічаємо страуса – птах пильно спостерігає за нами. Коли підходимо ближче, починає метушитися поміж сіном. На вулицю страуса в сильні морози не випускають. Виглядає він чудово – страуса добре годують. За день він з’їдає два-три кілограми зерна.

А ось хто не боїться й 15-градусного морозу, так це верблюд Яша. Він спокійно походжає біля конюшні. Його густу шерсть добряче припорошив сніг, на спині – два білі горби.

– На сніг Яша реагує спокійно – здивування в нього немає, – зауважує Дорін Сагалян. Верблюд тягнеться до нього, мордою тикає в долоні чоловіка. – Він хоче гратися, не боїться морозів. За 15– градусного морозу може бути на вулиці весь день, але ми все одно заганяємо його в приміщення. Верблюд витримує наші зими, адже пристосований і до більш суворого життя з різкими перепадами температур. Адже в пустелі верблюди вдень переживають спеку, а вночі – мороз. Головне – нагодувати Яшу. За день він з’їдає один тюк сіна, кілька кілограмів зерна, на десерт – хліб чи яблука.
До Яші підбігають двоє чорних віслюків – вони також не лякаються снігу. Яша ж у снігу біжить попри паркан, а коли повертається, витягує голову й тягнеться до людей – заграє.

Та кого по-справжньому дивовижно бачити в снігу, так це великого лева Юліана. Доглянута й енергійна тварина метушиться у вольєрі. Зустрічає нас грізним ревом. З вольєру в нього є вхід до теплої кімнати, але хижак не боїться виходити на вулицю. Юліан навіть бавиться в снігу: підходить до похилої дошки, присідає й... по снігу з’їжджає вниз!

Працівник звіринцю кидає леву великі шматки м’яса. Хижак ловить їх на льоту, ковтає. За день лев з’їдає приблизно вісім кілограмів м’яса.
– Це не рідні природні умови для лева, але якщо за твариною доглядати, то вона не захворіє, – пояснює Дорін. – Звірі пристосовуються, але люди повинні їм допомагати.

А ось кого в туркомплексі не випускають на вулицю, так це павича та двох фазанів – спеціальними лампами їх обігрівають у невеликих кімнатках.

Створили майданчики для годування

Вирушаємо в ліс. Тут поміж засніженими деревами у великому вольєрі туркомплексу зібралися 14 кабанів – їдять ситний борщ. "До лютих зим кабанам не звикати, а ось у пошуку їжі вони перебувають завжди. Тому невідомо, кому в сувору зиму краще: голодним кабанам на свободі чи ситим у просторому вольєрі", – розмірковує Дорін Сагалян.

В іншому вольєрі – олениха Альона. Після обіду вона дрімає посеред дерев. Підходимо ближче, олениха навіть не лякається, тільки уважно роздивляється нас. Вставати з обігрітого місця не поспішає, хіба що їжу їй принесуть...

Мисливствознавці наголошують, що люди повинні дбати про тварин – від цього в суворі зими залежить їхнє життя. І не важливо, чи це тварини в зоопарку, чи домашні, чи, можливо, прибилися бездомні – братів менших треба обігріти й нагодувати.

– Щоби допомогти тваринам лютої зими, створили понад 15 майданчиків для годування, – пояснює мисливствознавець Путильського держлісгоспу Ярослав Григоряк. – Ми закупили приблизно 13 тонн кукурудзи. На майданчиках разом із зерном та качанами кукурудзи залишаємо кормові віники, сіно тощо. Щотижня на один майдачник витрачаємо 3-4 мішки корму. На підкормку постійно приходять кабани, олені, козулі. Загалом на території лісгоспу нараховується 109 оленів, майже 100 кабанів і 140 козуль... За сильних морозів ці тварини дуже потребують допомоги людей.

Більше півсотні майданчиків для годування діють і на території Берегометського держлісгоспу. За словами мисливствознавця Андрія Марчука, підгодовують тварин сіном, кукурудзою, ячменем, кормовими віниками. Поїсти приходять багато тварин, адже на території лісгоспу, за минулорічними даними, нараховують 9 зубрів, 297 благородних оленів, 308 козуль, 240 кабанів... Також підгодовують і різних птахів.
Валерія Чорней
11-02-2012, 12:39
Коментарів 0 Переглядів 4 528

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.