RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Цецино – за здоров’ям
Відновити єдину в Чернівцях лижну базу на горі Цецино – таке завдання на себе взяв колишній викладач кафедри фізичного виховання ЧНУ, майстер спорту Олександр ГРОМИК. База працює вже другий тиждень. І хоч лижників, які приходять сюди, ще мало, 70-річний чернівчанин вірить, що комплекс має перспективи.

"Тут дихається вільно, бо гарна природа"

Відновлена лижна база знаходиться на вулиці Іванківській, 40, поблизу готелю "Панорама". Старе приміщення, більше схоже на сарай, Олександр Громик поступово переобладнує під роздягальню для лижників. Нині він тут зберігає лижі та спортивне взуття. А після катання пригощає лижників чаєм, який пан Олександр колись привіз із Америки. На цій базі Олександр виконує роль інструктора на громадських засадах.

Чоловік каже, що на цьому місці колись займалися спортом студенти тодішнього Чернівецького держуніверситету.

– Ця територія тут пустувала дуже довго. І я вже давно хотів цю базу відновити, – каже Олександр Громик. – Торік взимку я прийшов до власника туристичного комплексу, який знаходиться поруч, і запропонував йому свою допомогу у відновленні лижної бази. Він погодився, але сказав, що я трохи запізно до нього прийшов. Бо надворі була зима й можливостей, скажімо, для облаштування лижних маршрутів не було. Тому я цим зайнявся вже влітку 2011 року. Зробив розмітки на деревах. Тепер тут маємо два лижні маршрути лісом – на три та на п’ять кілометрів.

Для охочих покататися пан Громик пропонує чотири пари санок для дітей та до 50 пар бігових лиж – дерев’яних і пластикових. Більшість із них зроблені ще за радянських часів. Їх Олександр Дмитрович отримав колись у подарунок.

– Хоч вони старі, однак кататися на них можна ще довго. Вони були списані в університеті, а потім їх передали мені, – додав чоловік.
Наразі база працює чотири дні на тиждень – у вівторок, четвер, суботу та неділю від 10.00 до 15.00.

На фініші лижної бази зустрічаємо двох лижників. Чоловіки роззуваються й заходять у сарай зігрітися.

– Останні 15 років я не мав можливості й часу займатися спортом. Усе забирала робота, – каже 46-річний колишній спортсмен Сергій ЛАНДЯК. – Нині зрозумів, що потрібно більше рухатися. Коли дізнався про цю лижну базу, відразу згадав, як 20 років тому я тут вигравав першість області з лижних гонок.

Тут дихається вільно, бо гарна природа. Обидва маршрути розчищені та доглянуті.

Звісно, бігати стало трохи важче, ніж колись. Але, пройшовши п’ятикілометрову дистанцію, я відчуваю себе молодшим.

– Час від часу я бігаю на лижах у парку Шевченка, однак тут, на Цецино, мені більше подобається через те, що тут свіжіше повітря, – каже колишній спортсмен Павло ІВАНОВ. – Прийшов сюди за здоров’ям!

"Вкладатиму зароблене в ремонт приміщень"

Олександр Громик не приховує, що грошей у базу він практично не вкладав. Однак і заробляти на ній не хоче.

– Я відновив цю базу не для того, щоби гроші заробляти, а щоби люди мали де відпочити, – каже Олександр Громик. – За день катання з людини беру 20 гривень. Вкладатиму зароблені гроші в ремонт приміщень. Просто хочу, щоби мої амбіції приносили користь та здоров’я всім, хто до нас приходитиме. Якщо знайдуться спонсори, можливо, придбаємо нові лижі.

А в неділю, п’ятого лютого, на відновленій базі відбудуться перші лижні змагання. Спортсмен запросив на них багато відомих буковинських лижників та бігунів. Крім того, він запрошує позмагатися усіх охочих.

– Змагатимуться різні вікові групи: і діти 10-15 років, і навіть ветерани спорту, яким за 70. Нагороджуватимемо наймолодших та найстарших учасників змагань, – каже пан Олександр.
Микола КОБИЛЮК

Порада лижникам-початківцям

– Насамперед потрібно, щоби людина усвідомила, куди вона йде й чому вона стала на лижі, – каже
О. Громик. – Не варто відразу розганятися – краще поступово від ходьби переходити до бігу. Новачкам не варто кататися на дистанції більше трьох кілометрів. Після катання не варто відразу сідати, інакше це може погано позначитись на серцево-судинній системі. Лижнику слід ще походити приблизно 10-15 хвилин, виконати фізичні вправи.

Поради під час купівлі лиж

 Вимірюйте довжину лиж, стоячи поряд із ними, а потім позначте, де закінчуються лижі (відповідно до вашого зросту). Довжина лиж повинна сягати проміжку між підборіддям і носом. Коротші лижі повільніші, тому ними легше керувати.

 Враховуйте ширину лиж, тому що вона впливає на контроль та радіус повороту. Ширші лижі запобігають зануренню в глибокий сніг, а вужчі допомагають швидше повертати. Оберіть оптимальну ширину для себе.

 Розпочніть із набору лиж для початківця – вони широкі, короткі й із м’якою гнучкістю. Більш професійні лижі слід купувати, коли ви вже досягли високого рівня кваліфікації або, можливо, вони потрібні вам для конкретної події чи цілеспрямованої діяльності, де необхідна висока швидкість.

 Якщо ви ще не впевнені у виборі лиж, порадьтеся з вашим інструктором чи консультантом магазину. Спробуйте різні типи та стилі – за допомогою цього відчуєте, які лижі найзручніші для вас.
30-01-2012, 17:13
Коментарів 0 Переглядів 4 302

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.