RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Якби не харчі із села, був би капут»
Із першого січня підприємці, які згідно з Податковим кодексом потрапили до першої групи спрощеної системи оподаткування з річним обігом до 150 тисяч гривень, сплачуватимуть щомісяця 107,4 гривні єдиного податку. Таку ставку (десять відсотків від мінімальної зарплати) для них затвердила міська рада. Проте люди не задоволені.

У кишені залишається 800 гривень

Раніше підприємці, які працювали на фіксованому податку, сплачували в середньому 50-60 гривень на місяць. Тепер сплачуватимуть 107,4 гривні. Окрім цього, на їхні плечі ще й ліг єдиний соціальний внесок 370 гривень. Тож разом з орендної платою та платою за послуги ринків дрібному підприємцю щомісяця доведеться сплачувати до однієї тисячі гривень. Підприємці кажуть, що для більшості це не підйомна сума.
– 800 гривень піде на відрахування і ще 800 – на оренду магазину. Треба мати 1,6 тисячі гривень, щоби віддати. У кишені залишатиметься в кращому випадку 800-1000 гривень, – підраховує підприємець ринку "Карпати" Анна. – Раніше платили 63 гривні фіксованого податку, тепер – 107 гривень єдиного податку.

За словами підприємця, перший продаж нового року в неї був 13 січня.

– Два-три дні – по "нулях", потім один продаж. Раніше накрутку на річ могли ставити 200-300%, нині – 50%, – ділиться вона. – Раніше на день могло бути в середньому 300 гривень обігу. А нині за півмісяця заробила 190 гривень.

– Зароблених грошей на нормальну їжу не вистачає. М’ясо часто не купуємо, – говорить підприємець Людмила, яка торгує одягом. – А ще дитині треба до школи грошей. Якби мама із села не передавала харчі, нам, мабуть, був би вже капут. Щомісяця треба хоча би 100-200 гривень відкладати на "чорний день". Але й це важко вдається.

Підприємець ринку "Карпати" Валерій БУРЛА раніше сплачував 30 гривень фіксованого податку. Тепер платитиме 370 гривень єдиного соціального внеску та 107 єдиного податку.

– Такі ж податки сплачує підприємець, який взимку у теплі торгує у ювелірному магазині. А ми на морозі стоїмо і торгуємо ременями. Де справедливість? – говорить чоловік. – З 20 грудня до середини січня вторгував тисячу гривень. На день це приблизно 40 гривень. Нас зрівняли із Калинкою. Але ж "Карпати" – найдрібніший ринок, де торгують "гуманітаркою".

– У Пенсійний фонд заплати, єдиний заплати. Якщо скрізь заплатити, виходить, що везти товар уже немає за що, – ділиться підприємець Ольга ОНИСЬКО. – Ми не проти нових податків, але розподіл навантажень на різні категорії підприємців має бути розумний.

Без підвищення податку бюджет втратить 2,5 мільйона гривень

Через велике фінансове навантаження підприємці ринків "Буковинський", "Нива", "Карпати" та "Господар" зверталися до депутатів напередодні сесії із проханням встановити ставку єдиного податку на рівні 5-7% від мінімальної зарплати, а не 10%.

– На засіданнях депутатських комісій перед сесією ми пояснювали депутатам, що не потрібно створювати напругу, – каже директор Асоціації ринків Буковини Валерій БОРДІЯН. – Фінансове управління мотивувало своє рішення у встановленні 10% для першої групи тим, що ця група буде найбільш численна, тож можна буде наповнювати бюджет. Виходили з розрахунку: хто працював на фіксованому податку, перейдуть до першої групи. Це трохи неправильно. Середній розмір фіксованого податку був 50-60 гривень. Оскільки обліку виручки не вимагали, то на фіксованому податку працювали й ті підприємці, які мали набагато більші обіги. Наприклад, оптовики на Калинці сплачували 96 гривень, а фактично у них "крутилися" мільйони. Тому ми й наголошували, що у першій групі не буде великої кількості підприємців. За підрахунками міськради, до першої групи перейдуть 11 тисяч підприємців. За нашими даними, так працюватимуть 3-4 тисячі осіб.

– Згідно з Податковим кодексом, у першій групі мають працювати ті, у кого обіг до 150 тисяч гривень. Виходить, що на день має бути 400 гривень виручки. Але у дрібних підприємців і близько таких грошей не крутиться, – продовжує Валерій Гаврилович. – За рік на малих ринках дохід може бути 20-40 тисяч гривень.

Підприємці налаштовані не здаватися. Асоціація ринків Буковини наполягає: ставку єдиного податку для дрібних підприємців потрібно зменшити. Депутатам міськради наводять приклад Одеси, де ставку єдиного податку затвердили на рівні мінімальної – 2%. Тому сподіваються, що наші депутати переглянуть своє рішення.
Ольга Гнідан

Позиція міськради

Ростилав БIЛИК,
голова комісії з питань бюджету
та фінансів міськради:

Якби не затвердили ставку єдиного податку у 10%, бюджет втратив би 2,5 мільйона гривень.
Гадаю, підвищення податку з 96 гривень до 107 не є надто суттєвим. Виходить, що на місяць підприємці сплачуватимуть на 11 гривень більше. Якби податок знизили до 7-8%, навантаження зменшили б на 21 гривню. Якщо різницю помножити на 11 тисяч підприємців, виходить сума майже 2,5 мільйона гривень. Це те, що міг би недоотримати бюджет. Кошти, зібрані з єдиного податку, підуть до бюджету розвитку. А це нові дороги, міжбудинкові проїзди, дахи, фасади – те що, оновлює місто. Якщо бюджет недоотримає 2,5 мільйона гривень, ці гроші ми не вкладемо у соціально-економічний розвиток міста".
23-01-2012, 16:40
Коментарів 0 Переглядів 2 694

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.