RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Коляда навертає до церкви та віри»
Різдво не обходиться без коляди. І хоча цій традиції вже сотні років, її й досі дотримуються. Із задоволенням колядують і в селі, і в місті.
Щоб відчути різдвяний настрій, можна запросити додому церковний хор – прийдуть із вертепом та дзвінкими колядками. Для цього слід заздалегідь зв’язатися з керівником музичного колективу або прийти до церкви і записатися на різдвяну коляду. Як розповіли у Соборі Успіння Пресвятої Богородиці, записатися можна у будь-який час. Церковний хор прийде, навіть якщо ви живете на околиці міста. Пояснили також, що гроші, які дають колядникам, йдуть на Божу справу – на будівництво Патріаршого собору в Києві.

Ходили і до ректора, і до директорів підприємств

Запрошувати додому колядників, які професійно виконають колядки у різдвяні дні, у Чернівцях стало модно на початку 1990-х. "Колядували й у ректора університету, й у керівників підприємств, і на Клокучці, і на Роші", – пригадує ті роки засновник хору "Гомін Буковини" Святослав Мельничук.

– Пригадую, ректор університету Костишин аж просльозився, коли ми заспівали колядки, – розповідає пан Святослав. – Були ми і в Олега Панчука. У хорі мали спеціального "агента", який попередньо узгоджував, коли хор прийде колядувати.

Колядували до 02.00-03.00. Господарі обов’язково запрошували до столу, щоб почастувати. Але у мене була дисципліна: максимум двічі за вечір сідали до столу. Просили вибачення у господарів, але відмовлялися.

Дуже душевно приймали господарі на Клокучці, на Роші... Люди давали колядникам такі гроші, що я аж дивувався – по 50, 100, а то й по 200 гривень. А були такі представники інтелігенції, які лише шампанським частували і солодощами. Бо не знають народної традиції, що колядники отримані гроші віддають церкві та на просвіту. Собі залишали лише невелику частину: 9 січня у Народному домі накривали стіл, влаштовували вечір колядок та танців.

Діти обов’язково робили вертеп

Святослав Мельничук каже, що коляда – дуже важлива народна традиція, адже навертає людей до церкви, до віри.
– На жаль, за роки багато втрачено, – каже Святослав Мельничук. – Наприклад, колись у Кадубівцях Заставнівського району, звідки я родом, діти ходили колядувати обов’язково з вертепом – були там і янголятка, і пастушки, і троє царів...

І цей вертеп четверо колядників повертали під вікном, коли співали. Давали маленьким колядникам гроші, хто не мав – горіхи, пряники. Все це вони складали у торбинки і потім ділили. Четверо діток, які колядували з вертепом, вже знали, хто гроші дає, і насамперед йшли до них. Спочатку йшли до священика, директора школи, вчителів, дяка.

7, 8 січня колядувати йшли вже парубки. Заходили у всі хати. Якщо у когось не колядували – ображалися, особливо дівчата.
"Колядувати модно"
Дотримуватися на Різдво давніх українських традицій модно. У цьому переконані учениці дев’ятого класу Чернівецької гімназії №5. Щороку дівчатка збираються своїми компаніями і йдуть колядувати до рідних, сусідів, друзів, вчителів. Ті радісно їх приймають і дають за коляду солодощі, пригощають стравами, а то й грошима розраховуються.

Щоб господарі помешкання залишилися задоволеними колядою, перед Різдвом дівчата репетирують пісні. Нещодавно у класі вони розучили кілька нових колядок. Нині у репертуарі школярок "Щедрий вечір", "Нова радість стала", "Добрий вечір тобі", "У Вифлеємі", "Ой, та сивая зозуленька…"

За вечір дівчата обходять приблизно 30 помешкань. Тож зрозуміло, доки обійдуть усіх, то й наспіваються до хрипоти, і кишені наб’ють солодощами та копійками. Але дівчата зізнаються: не заради солодощів та грошей колядують.

– Коляда для нас – це задоволення, – запевняє дев’яти­класниця Алла ВАСЮК. – Ми даруємо радість іншим і самі радіємо. На свята люди стають добрішими, у них гарний настрій, тож нас завжди приязно приймають. Головне – співати від душі.

– І навіть якщо вам здається, що у вас немає голосу, це не так важливо, – переконана Юлія БОГДАНОВСЬКА. – Щирі емоції – ось головне.
Також у гімназії існує традиція: щороку учні 11 класу колядують вдома у вчителів. Намагаються не оминути нікого, незалежно від того, в якому районі міста живе вчитель. Саме в такі моменти, кажуть школярі, можна більше зрозуміти вчителя, побачити його у звичайній обстановці, а не лише біля дошки у класі. На наколядовані гроші учні зазвичай купують якусь потрібну річ і віддають до інтернатів. Попередній випускний клас, наприклад, придбав принтер і подарував його інтернату №4 у Чернівцях. Нинішні одинадцятикласники обіцяють: не стане винятком і цей рік. 
Юлія Боднарюк,
Галина МАРКІВ

Про Різдво
 Головний ритуал різдвяних свят – родинна вечеря на Святвечір. Вона присвячується душам померлих родичів, які, за народними віруваннями, приходять на цю "тайну вечерю".
  Різдвяне меню складається з 12 страв. Обов’язково варять кутю, яку підсолоджують медом, додають горіхи та перетертий мак. Обов’язковими є гриби та узвар із сухофруктів. До традиційних страв також належать колочена квасоля, варені боби, вареники з капустою та з картоплею, смажена риба, оселедець. Не обходиться різдвяна вечеря і без пісних голубців. Ще на стіл кладуть салат із буряку з грибами, а хороші господині можуть почастувати свою родину пампушками з вишневою начинкою.
 Якщо на Святвечір чи Різдво хтось посвариться чи заговорить недобрим тоном – буде у родині колотнеча весь рік.
 У ці дні нікому нічого не позичають, бо буде везіння з хати втікати.
5-01-2012, 18:00
Коментарів 0 Переглядів 4 494

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.