RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Землі «на шару» у Чернівцях немає
Земельні резерви міста під індивідуальну житлову забудову вичерпані. Тому міськрада призупиняє приймати звернення чернівчан щодо безкоштовного виділення земельних ділянок. Йдеться про 10 соток, право на які має кожен міський мешканець. Якщо депутати міськради на сесії 29 грудня проголосують за цей проект рішення, "земельна черга" більше не буде поповнюватися новими претендентами. Хто хоче будуватися, може у міста купити ділянку.

Має розвиватися багатоквартирна забудова

– Страшного нічого не станеться, – заспокоює Сергій ГОМОНОВИЧ, головний архітектор міста. – Ми робимо невелику паузу, бо недоцільно приймати заяви, щоби вони лежали роками. Нині 1600 чернівчан перебувають у черзі. І вона щороку збільшується. За рік звернень надходить більше, ніж виділяємо земельних ділянок. У середньому на рік виділяємо 200 ділянок, а звернень надходить 300-400. А, наприклад, 2008 року звернень було 900.

Якщо за Генеральним планом до 2020 року передбачено для індивідуальної житлової забудови використати 81,2 гектара, то фактична потреба – понад 150. І охочих отримати землю безкоштовно щороку більшає.

Нині завершено освоєння масивів житлової садибної забудови в районі вулиць Таджицької, Пархоменка та провулку Смотрицького, на вулицях Учительській, Дібровецькій, Джерельній.

"Резерв земельних ділянок, які можливо використати для будівництва індивідуальних житлових будинків у місті, вичерпано", – йдеться в проекті рішення.

– Нині мало обласних центрів, де надають земельні ділянки у власність безкоштовно. Переважно продають. А безкоштовно виділяють пільговикам, – каже Олексій РЕДЬКО, депутат міськради, голова постійної комісії з питань земельних відносин, архітектури та будівництва. – А Чернівці – лідер із виділення земельних ділянок безкоштовно. Тому ми маємо звернути на це увагу. Адже земля – це ресурс. А вона теж колись закінчиться. Крім того, не варто забувати, що ми живемо у місті. А місто має забудовуватися багатоповерхівками.

Сергій Гомонович наводить приклад: у Києві, Львові, Хмельницькому землю безкоштовно не виділяють. У Тернополі і Вінниці – тільки за рахунок інвентарних справ. Тобто якщо вже є будинковолодіння і можливість збудувати там ще один будинок, то дозвіл міськрада надає. А нових масивів індивідуальної житлової забудови не розробляють.

Чернівці взагалі унікальні – такої кількості приватних будинків немає в жодному обласному центрі. Щороку в експлуатацію в місті здають приблизно порівну особняків і багатоквартирного житла. Хоча за Генеральним планом, приватного житла повинно будуватися 30 відсотків, а багатоквартирного – 70.

Ділянки на продаж – тільки на околицях

Тим, хто вже перебуває у "земельній черзі", нічого не загрожує. Їм ділянки виділятимуть. В який період це станеться – передбачити важко. Адже за 11 років від чернівчан надійшло 3079 звернень про надання земельних ділянок. З них міськрада задовольнила неповні 1500.

– Тим, хто перебуває на обліку, земельні ділянки надаватимуть і надалі безкоштовно. Але нових заяв не будемо приймати, – каже Сергій Гомонович.

Тим, хто матиме бажання будуватися, міськрада пропонує купити землю на аукціоні. "Нині на аукціон запропоновано 30 ділянок. Їхня вартість знизилася, оскільки попиту немає. Нині ділянки від 8 до 10 соток коштують 70-100 тисяч гривень", – каже голова земельної комісії.

Землю міськрада пропонує в масивах, затверджених Генпланом під індивідуальне житлове будівництво. Всі вони на околицях. Щомісяця місто продає одну- дві земельні ділянки.

"Ближче до центру земельних ділянок практично не залишилося. Останню продали на вулиці Курильській. Приблизно за 70 тисяч гривень", – каже О. Редько.

За даними департаменту містобудівного комплексу і земельних відносин, за чотири роки через аукціон місто продало право оренди на 21 земельну ділянку під індивідуальне житлове будівництво. З них чотири – цього року.

– Площі, які були виділені під індивідуальну житлову забудову вичерпані, але наступного року ми будемо корегувати Генплан, – каже С.Гомонович. – І якщо будуть передбачені додаткові площі під індивідуальне житлове будівництво, ми поновимо прийом звернень від чернівчан.

А наразі міська рада планує виділяти землю в затверджених масивах, до яких підведені комунікації – газ, вода, електрика. "Коли ми даємо людині земельну ділянку і залишаємо її з проблемами сам на сам, це не правильно", – вважає О.Редько.

Крім того, в мерії планують активніше використовувати під будівництво житла землі садівничих товариств. Зокрема передбачено будівництво на територіях товариств в районі вул.Заставнівської – Стрийської, Краматорської, Хрещатинської, Александрі, Лукіяновича. Загалом за Генпланом перевести садові будинки під житлову садибну забудову планують в 41 садівничому товаристві. 
Марина Карасьова

До теми

Вісім нових масивів індивідуальної житлової забудови (га):
 вул. Учительська – 15,00;
 вул. Галицький Шлях – 4,28;
 вул. Таджицька – О. Пархоменка – 17,60;
 вул. Заводська – Каштанова – 19,00;
 вул. Дібровецька – 4,50;
 вул. Широка – Таманська – 3,80;
 вул. Д. Лукіяновича – 22,00;
 вул. Каштанова – 9,60.
22-12-2011, 17:37
Коментарів 0 Переглядів 55 005

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.