RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях з’являться нові мікрорайони багатоповерхівок і садиб
Рішення про відкоригування Генерального плану Чернівців прийняли на минулій сесії міськради. Це коштуватиме міському бюджету 1,6 мільйона гривень. Які зміни буде внесено до плану і що нового з’явиться у місті – наша розмова з головним архітектором міста Сергієм ГОМОНОВИЧЕМ.

– Чому виникла потреба відкоригувати генплан?

– Це пов’язано насамперед із введенням нового закону про регулювання містобудівної діяльності. У ньому зазначено, що складовими частинами генплану мають бути план земельно-господарського устрою і зонінг (регулювання використання земель населеного пункту). У нашому генплані цих документів немає. А це означає, що з наступного року ми не зможемо виділяти земельні ділянки під забудову. Щоби не призупиняти видачу ділянок, використовуватимемо зонінг, який у нас був раніше, але його скасували у березні цього року. Готуємо його на наступну сесію міськради для затвердження. Крім того, чинний генеральний план міста було розроблено протягом 2001-2004 років. Відтоді в Чернівцях відбулося чимало змін, а їх не внесено до генплану.

– Територію міста в плані буде збільшено майже на 30 гектарів. За рахунок чого?

– Місту ще кілька років тому виділили 29,85 гектара на розширення Центрального кладовища, що у Годилові. У новому генплані передбачено кладовища у мікрорайоні Рогізна та наприкінці вулиці Руської.

Центр міста
закриють для транспорту


– Які нові квартали з’являться у Чернівцях?

– Щодо багатоповерхового будівництва, то ширше використовуватимемо територію біля вулиць Сторожинецької та Канівської, проспекту Незалежності. Передбачаємо вилучити сад дослідного господарства у районі вулиці Рівненської. Там дуже мальовничий район для житлової забудови.

І, звичайно ж, будемо розвивати Садгору. Генпланом буде там передбачено будівництво протипаводкової дамби. На місці цукрового заводу планується житловий багатоповерховий комплекс.

Для садибної забудови використовуватимемо території садівничих товариств – їх у місті 222. 41 із них вже отримало статус житлової забудови. Можливо, до цього списку внесемо ще деякі товариства. Адже півтори тисячі чернівчан хочуть отримати земельні ділянки під індивідуальну забудову. У генплані буде передбачено спорудження наступного року в Ленківцях нового дитячого садка. Там також забудовуватимуть територію біля центральної магістралі об’єктами сервісного призначення.

– Чи споруджуватимуть багатоповерхівки в районі аеропорту? До редакції неодноразово зверталися мешканці, які проти цього.

– Там і справді планували багатоповерхову забудову від продовженого проспекту Незалежності до вулиць Миру та Кармелюка. У цьому районі переважає садибна забудова. Причому деякі будинки збудовані зовсім недавно і перебувають у хорошому стані. Тому ми переглянули своє рішення і пішли назустріч мешканцям – вирішили не зносити ці садиби. А багатоповерхівки продовжуватимуть споруджувати на вулиці Будівельників.

– А що зміниться у мікрорайонах Клокучка та Калічанка?

– Верхню Калічанку розбудовуватимуть і надалі до вулиць Таджицької та Пархоменка. Тут буде як індивідуальна забудова, так і багатоповерхова. Основна проблема цього району – відсутність інженерних мереж. Щодо Клокучки, будемо використовувати під індивідуальне житло садівничі товариства. Але новий мікрорайон тут не передбачено. Хоча плануємо біля в’їзду в місто – на лівому боці вулиці Гагаріна – провести регенерацію старої забудови. Тут будуть культурно-соціальні та офісні приміщення. Також треба буде розширювати вулицю Гагаріна, щоби вирішити проблему заторів. Якщо раніше генплан передбачав ущільнення забудови в існуючих кварталах, то надалі вже не будемо цього робити.

Машзавод переселять

– А що буде з промисловою зоною біля річки Прут?

– У генплані буде передбачено винесення промислової зони за межі міста або в інше місце. Маю на увазі район залізничного вокзалу, де зараз розташовані машзавод, "Розма" та інші промислові підприємства. Оскільки пріоритетною для Чернівців є туристична галузь, то на цьому місці потрібно робити рекреаційну зону – будувати розважальні та спортивні заклади, набережну, обладнати паркову зону. Першою ластівкою стане аквапарк, який треба добудувати. Наше місто вважається достатньо озелененим. Загалом зелених насаджень у нас налічується 250 гектарів. У межах міста знаходяться лісові масиви – на Цецино і в районі Садгори. Плануємо відкрити тут пішохідні та велосипедні маршрути.

– Чи буде передбачено в генплані вирішення транспортних проблем у Чернівцях?

– Розроблено окрему програму щодо цього питання, яку внесуть до нового генплану. Там передбачено будівництво третьої черги об’їзної дороги, велике та мале кільця, зелені хвилі руху транспорту. У генплані плануватимемо закриття центральної частини міста для транспорту, щоби її повністю зробити пішохідною. А для цього слід відремонтувати та розширити вулиці, якими здійснюватиметься об’їзд. Також потрібно облаштувати мережу стоянок для машин за межами центру. Тобто під’їжджати до дверей офісів і паркувати там автівку вже не можна буде. Доведеться автомобілістам трохи йти пішки.

– А не доведеться через кілька років знову переробляти генплан і платити чималі кошти з міського бюджету?

– Відкоригований генеральний план буде безстроковим. Але раз у п’ять років до нього вноситимуть зміни. 
Надія БУДНА

Де будуть нові багатоповерхові квартали:

 вулиці Червоноармійська – Сторожинецька – Рівненська – проспект Незалежності;
 вулиці Руська – Південно-Кільцева – Комунальників;
 вулиця Воробкевича;
 вулиця Александрі.

Нова садибна забудова:
 вулиці Учительська, Галицький Шлях, Таджицька – Смотрицька, Дібровецька, Лукіяновича, Кагарлицька, Степова.
7-11-2011, 11:52
Коментарів 0 Переглядів 10 635

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!