RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Школяр помер через легковажність дорослих
Раптове фізичне навантаження вранці за мінусової температури повітря плюс слабка серцево-судинна система. За таких обставин шансів вижити восьмикласник Мар’ян Минзату з села Хряцька Герцаївського району, який помер 18 жовтня на уроці фізкультури, майже не мав.

Родичі поставилися несерйозно до хвороби дитини

– Того ранку температура повітря становила мінус три з половиною градуси. Саме відбувся різкий перепад температурних показників, – зазначив Ростислав КАЛОШИН, заступник начальника Головного управління охорони здоров’я ОДА. – Ще й учні після невеликої розминки здавали норматив з бігу на короткій дистанції. А це досить різке навантаження на нетренований організм. Все це відбулося на початку року – організм підлітка не встиг адаптуватися. Тому слабке серце отримало фатальне порушення ритму.

За словами спеціаліста, фізичні заняття на першому уроці не є порушенням. Втім, чи доцільно було виводити дітей на вулицю у таку погоду?

– Хлопчикові надали серцево-легеневу реанімацію відразу, щойно він знепритомнів, – розповідає Марія ПОЛІЩУК, заступник начальника Головного управління охорони здоров’я ОДА. – Спочатку вчитель, потім медична сестра, яка працювала у цій школі. Коли дитину везли до лікарні, Мар’ян перебував вже без ознак життя.
Дитина була хворою. Вже кілька років перебувала під наглядом кардіологів, ендокринологів. Ще 2010 року хлопчикові діагностували вегето-судинну дистонію, дифузний зоб першого ступеню. Та родичі померлого запевняли, що дитина була здорова.

Школяр помер через легковажність дорослих

Згідно з нормами, які діють два останні роки, до уроку фізкультури учня не мають право допустити, якщо у нього немає довідки про медичний огляд та висновків, у якій групі може дитина займатися. Такої довідки вчитель не мав, хоча пробу Руф’є нещодавно здійснила медсестра школи. Медики з освітянами просто не спрацювали. Обстеження дитини здійснили, медичні висновки є, довідки десь лежали. Лише учитель фізкультури цього не знав.
Відтак фатальний збіг плюс легковажність дорослих призвели до трагедії.

За попередніми даними судово-медичного дослідження, у дитини був гострий кардит.

"Перевіряти
ми всі вміємо"


Головне управління освіти ОДА планує організувати перевірки всіх шкіл.
– Перевірятимемо наявність лікарських документів, – повідо­мили в управлінні освіти. – Якщо ж в учня не виявиться таких документів, будемо якимось чином впливати на нього, переконувати, щоби приніс документи. Хоча змусити не можемо. Також кожен вчитель фізкультури під розписку директора школи має бути ознайомлений зі станом здоров’я своїх учнів. Перевірку плануємо здійснити протягом тижня нової чверті.
А ось, що про це кажуть самі фізруки.

– У нас так завжди: коли клюне півень в одне місце, тоді вже починаємо метушитися, – коментує вчитель фізкультури Чернівецької школи №22 Микола КАЛАНЧА. – Як тільки в Україні щось трапляється, відразу починаються перевірки. Але вони лише на певний час. А потім усе це забудеться, і знову буде так, як раніше. Ці перевірки мали би бути постійними, незалежно від того, трапилося щось чи ні.

Перевіряти ми всі вміємо. А ось яку допомогу надали найголовніші наші освітяни вчителям фізкультури, чи дали чіткі вказівки, як діяти в тому чи іншому випадку? Є надзвичайно багато питань, на які самі фізруки не знають відповіді, особливо молоді. Ось, наприклад, як потрібно оцінювати учнів різних медичних груп? Чи знає хтось, що з учнями спецмедгрупи потрібно ще проводити індивідуальні заняття після уроків? І що робити у випадку, якщо школяр не приносить медичну довідку протягом року?

А тим часом справу про смерть хлопчика на уроці фіз­культури у селі Хряцька взяла під свій контроль Генеральна прокуратура України.

– Наразі ця справа перебуває на контролі Генпрокуратури, – каже прес-секретар прокуратури області Олександр ЛЕБІДЬ. – Під особистий контроль її також взяв обласний прокурор Петро Коваль. Нині триває розслідування. Перші його результати оприлюднять у середу. 
Ліна НАГІРНЯК, Галина МАРКІВ
25-10-2011, 10:18
Коментарів 0 Переглядів 4 535


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!