RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Здавалося, що настав кінець світу»

У вихідні територією східного узбережжя США пройшов ураган Айрін. Стихія мала третю категорію небезпеки (із п’яти можливих). Загинули майже два десятки людей. Завдано шкоди на суму п’ять мільярдів доларів. У вихідні стихія прокотилася й кримським узбережжям України. Загинули й зникли безвісти десятеро людей.

Поліція патрулює, щоби не допустити мародерства

У США першими зустріли удар стихії жителі штатів Вірджинія, Меріленд та Північна Кароліна. Понад два мільйони людей покинули житло через загрозу затоплення. Багато хто евакуювався, взявши лише добовий запас води та їжі. Залишилося без світла передмістя Вашингтона. У штаті Делавер торнадо зруйнував 17 будинків.
Про страшну стихію люди пишуть у соціальних мережах.

"Ніколи не забуду цієї сильної зливи і як вітер нахиляв дерева. Ми заклеїли вікна спеціальною стрічкою, бо боялися, щоби не повилітали шибки", – написав у "Твіттері" мешканець Північної Кароліни Джим.
"Кажуть, усе уже позаду, але ми навіть не можемо користуватися власними автомобілями", – пише мешканець Нью-Джерсі Сем.

Відселені райони Нью-Йорка патрулює поліція, щоби не допустити мародерства.
У Ньюпорт-Ньюс і Хемптоні місцева влада запровадила комендантську годину.

У Нью-Йорку були диваки, які відмовилися виїхати

"Після заходів міської влади, зокрема закриття масової транзитної мережі Нью-Йорка, вітрин на П’ятій авеню та евакуації 370 тисяч осіб у всьому місті, ураган Айрін, ймовірно, запам’ятається жителям Нью-Йорка більше тим, що не відбулося, ніж тим, що зробив…", – так написала газета "Нью-Йорк Таймс" 29 серпня.

Евакуацію у Нью-Йорку скасували після того, як циклон послабшав до тропічного шторму. Місто поступово оживає. До мегаполісу повертаються люди. Проте негода встигла завдати Нью-Йорку серйозних збитків, хоча й обійшлося без людських жертв.

За словами мера міста Майкла Блумберга, пошкоджено десятки будівель, затоплено цілі квартали, не їздить громадський транспорт, не працює метро, закрито аеропорти.

Були у штаті Нью-Йорк і диваки, які відмовилися від евакуації. "Ви можете не побачити це знову у вашому житті. Це природа у найкращому вигляді", – сказав 55-літній Тедді Ферріс, який відмовився від евакуації.

Злива не вщухала всю ніч

Очевидцем урагану Айрін був чернівчанин Андрій Будний, який нині проживає у штаті Північна Кароліна. Він по телефону розповів "МБ" про пережите.

– Ще за кілька днів мешканців попередили, що на Північну Кароліну насувається потужний ураган. По кілька разів на день по місцевому телебаченні людей просили виїхати за межі штату. Від нашої квартири до океану – 20 хвилин ходьби. Тому ми з дружиною вирішили не ризикувати. У четвер вранці поїхали до наших друзів, які проживають за 300 кілометрів. Відключили телевізор, холодильник, комп’ютер. На дорогах було дуже багато машин. Американці намагалися покинути небезпечний район. Хоча деякі ризикнули залишитися вдома. Зокрема не виїхала сім’я мого друга-футболіста, із яким граємо в одній команді. Ми постійно телефонували йому, цікавилися ситуацією. Ден заздалегідь запасся продуктами та всім необхідним і забарикадувався у квартирі. У п’ятницю, як він розповів, з боку океану подув дуже сильний вітер, який ламав дерева і зносив усе на своєму шляху. Потім почалася сильна злива, яка не вщухала всю ніч. До того ж вимкнули електроенергію, що дуже незвично для американців. Усе містечко потонуло у темряві. Друг сказав, що було дуже страшно. Здавалося, що настав кінець світу. У суботу пориви вітру почали слабшати, поступово вщухав дощ. Ураган пішов на Нью-Йорк та Вашингтон. Футбольний матч, який мав відбутися у неділю, не скасували. Отож ми в суботу після обіду повернулися додому. Дорога була частково затоплена, тому їхали вкрай повільно. На землі валялися повалені вітром дерева та порвані лінії електропередач. Наш будинок і квартиру не пошкодило. У неділю відновили подачу електроенергії. Мешканці почали повертатися до своїх домівок. На вулицях безкоштовно роздають продукти та речі першої необхідності.

Постраждалих буковинців
у Криму немає


У вихідні сильний шторм розігрався на кримському узбережжі. Хвилі збивали з ніг людей, які купалися, заходили на пляжі і змивали все. На узбережжі біля Судака шторм був особливо сильний. У селищі Новий Світ щонайменше двоє людей потонули, а восьмеро зникли безвісти. Чотирьох зі зниклих не­офіційно вважають загиблими.
– Кількох людей врятували, – розповів рятувальник Ігор Петров. – 13-річного російського хлопчика не встигли відкачати – дитина захлинулася. Зате врятували чоловіка 50-60 років. Він пішов купатися в бухті – на диких пляжах неподалік Нового Світу. Його збило хвилею. Чоловік знепритомнів. Ми вчасно витягли його з води.
Кореспонденти "МБ" зателефонували до кількох туристичних агенцій Чернівців, щоби з’ясувати, чи були у зоні шторму чернівчани. За попередньою інформацією, постраждалих буковинців у Криму немає. Менеджери повідомили, що про відпочивальників із Буковини у районі Судака та у селищі Новий Світ нічого не знають.
В одному з пансіонатів Судака кореспондентові "МБ" теж повідомили, що постраждалих із Чернівців немає.
У пансіонаті "Новий Світ" розповіли, що погода ще неспокійна, але покращується. Наразі ніхто із їхніх клієнтів, зокрема із Західної України не постраждав. 
Валерія Чорней,
Надія Будна
30-08-2011, 10:30
Коментарів 0 Переглядів 2 775


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!