Заготівля лікарських рослин та ягід стала невигідною. Заготівельники продукції кажуть, що ця справа не прибуткова через брак споживачів. Крім того, останні диктують низькі ціни.
Приватники збирають лише те, що точно можна продатиЗа словами начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області Бориса БАГЛЕЯ, на Буковині заготівлею ягід і лікарських рослин офіційно займаються шість підприємств. Найпотужніші заготівельники – облспоживспілка та обласне управління лісового та мисливського господарства.
Як розповів Борис Баглей, всі шість підприємств сукупно за сезон мають заготувати 3875 центнерів лікарських рослин та ягід.
– Облспоживспілка та управління лісового господарства планують зібрати найбільше рослин, – каже Б. Баглей. – На відміну від приватних підприємств, які займаються заготівлею вибраних рослин, тут припасають майже всі з дозволеного переліку.
Так, лише торік управління лісового господарства заготовило приблизно 50 тонн лікарських рослин дикорослих плодів і ягід.
– Заготовляємо абсолютно всі можливі лікарські рослини та ягоди, – розповів головний спеціаліст відділу лісового господарства, охорони і захисту лісу управління лісового і мисливського господарства Тарас СОБКО. – Так, торік найбільше заготовили шипшини – 1430 кілограмів, бузини чорної – 710 кілограмів та трави чистотілу – 500 кілограмів. Загалом зібрали лікарських рослин 14,4 тонни. Також припасали аронію чорноплідну, чорницю, горіхи, яблука та груші.
Натомість цього року заготівля лікарських рослин та ягід відбувається туго. "Торік цей процес відбувався масовіше. Нині мало споживачів, а ті, які є, диктують низькі ціни", – зауважив Тарас Собко.
Попит є лише на березовий сікЦього року збут був лише на березовий сік, якого назбирали 84,8 тонни.
– Найбільші насадження берези зосереджені на території Хотинського лісгоспу, – зазначив Тарас Собко. – Цього року там заготували 63 тонни березового соку. Крім того, значний постачальник цього соку – село Їжівці Сторожинецького району.
Найбільшу кількість березового соку для переробляння придбав завод із виготовлення соків "Глибкон" та завод продовольчих товарів, що в селі Кам’яна Сторожинецького району.
– За рахунок збуту зібраного березового соку управління заробило 62,6 тисячі гривень, – розповів Тарас Собко. – Це не так уже й багато.
Про цьогорічну неприбутковість заготівлі трав та ягід говорить і перший заступник голови правління облспоживспілки Данило ФИЛИПЧУК. Він розповідає, що за перше півріччя заготували лише дві тонни ягід та трав. Прибуток із того майже не отримали.
– Найбільше лікарських рослин та трав заготовляємо на Сторожинеччині, – каже Данило Филипчук. – Вирощуємо там шипшину та глід.
Лікарські рослини облспоживспілка збуває Житомирській фабриці з переробки лікарської сировини. А зібрані ягоди в неї закуповують ресторани, бари, кафе.
– Споживачі диктують надто низькі ціни, проте збувати продукцію все одно треба, – зауважив Данило Филипчук. – Як наслідок, прибуток від заготівлі лікарських рослин та ягід цього року облспоживспілка не отримала.
Марина КОРПАН
Що найчастіше заготовляють на Буковині?Лікарські рослини:
бузина чорна;
горобина звичайна;
трава деревію;
листя кропиви;
квіти липи;
мати-й-мачуха;
шипшина;
трава чистотілу.
Ягоди і дикорослі плоди:
аронія чорноплідна;
чорниця;
горіхи;
яблука;
груші.
25-08-2011, 14:05
0
16 322