Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Пиво по-чернівецьки: лише вода, хміль та солод


Пиво у Чернівцях варять вже у трьох закладах: арт-пабі "Гойра", пивній "Наше пиво" та "Пабі 34". Як варять пиво і за скільки продають, досліджували кореспонденти "Молодого буковинця".

Жінкам смакує темне пиво

Пивовар арт-пабу "Гойра" Павло, який працює тут від дня відкриття – півроку, каже, що відвідувачі часто заходять помилуватися процесом варіння пива. Заходили музиканти гурту "Гайдамаки", Сергій Притула.

– Найбільше пива доводиться варити під час трансляції футбольних матчів. Особливо коли грає "Динамо" (Київ) чи "Шахтар". Варимо світле пиво (легеньке, найбільш ароматне), пиво преміум-класу (більш міцне) та темне (міцне та з нотками карамелю). Багато тих, хто був впевнений, що не люблять темне пиво, після того, як спробували, приїжджають тепер у вихідні регулярно.

До речі, жінки найчастіше п’ють темне пиво. Хоч воно і найміцніше, але жінкам дуже смакує. Студенти люблять світле, преміум – наш шеф. Моє улюблене – темне.

Серед відвідувачів є поціновувачі, які можуть випити за вечір і 10 літрів пива. Кажуть, що дуже смачне – не відірватися.
Кореспондент "МБ" вивчив не лише ціни на пиво у "Гойрі" (0,5 л "світлого" – 10 гривень, "Темного" та "Преміум" – 12 гривень), але й меню: хлібні чіпси, ковбаси та малосольна риба власного виробництва, свині вушка, смажена риба.

Найдорожче – вишневе

У "Пабі 34" пиво почали варити минулого року. Там під маркою "Панське пиво" пропонують три сорти пива – світле, темне та вишневе. Півлітровий кухоль світлого чи темного коштує 15 гривень. Вишневе пиво – сезонний напій, трапляється у пивній нечасто, за нього просять 25 гривень. Окрім традиційних закусок до пива, як-ось свині вушка, подають курячі серця, кальмари, смажені у клярі тощо. У середньому замовлення обходиться у 100 гривень.

Міні-завод відродили угорці

Традиції пивоваріння у пивній "Наше пиво" відродили 2004 року. Тоді власники викупили устаткування, яке тривалий час не працювало, модернізували його і почали заново варити пиво.

– Нашому закладу вже 20 років, і пиво тут варили давно. Проте за часів кризи – наприкінці 1990-х – пивоваріння призупинили, заклад занепадав. Сім років тому ми викупили пивну. Звернулися до угорської фірми, яка доукомплектувала пивний міні-завод німецьким обладнанням. Після того виробництво та відповідно споживання пива збільшилося, – розповіла директор пивної "Наше пиво" Надія МАКСИМ’ЮК. – Традицію пивоваріння у Чернівцях вирішили відновити тому, що тоді пивні заводи пропонували свою продукцію з консервантами. Ми просто скучили за хорошим пивом без жодних домішок. Хотілося натурального, свіжого пива, де, окрім води, хмелю і солоду, нічого не було б.

Нині півлітровий кухоль "Нашого пива" коштує дев’ять гривень. Варять там пиво з імпортних дріжджів, а вода, хміль та солод – наші.
Юлія Боднарюк,
Ольга Гнідан

На замітку

Як варять пиво

В арт-пабі "Гойра" приміщення, де варять пиво, яке вражає розмірами та аптечною чистотою, відділене від відвідувачів прозорою стіною. За нею – вдягнений у спеціальну форму бежевого кольору пивовар Павло, який працює тут із дня відкриття – півроку.
Пивовар Павло погоджується розповісти, як варить пиво. Але без точного рецепту – то секрет.

– Пиво варимо з ячмінного солоду, хмелю та підготовленої очищеної води, жодних домішок, – розповідає. – Але пропорцій вам ніхто не скаже – це виробничий секрет. Для різного пива – різні пропорції, десь – більше води, десь – солоду. Тому якесь пиво – міцне, а якесь – більш ароматне.

Спочатку ячмінний солод, який привозимо з Німеччини, закидаємо у котел для варіння ємністю 500 літрів. Далі відбувається процес затирання – протягом чотирьох годин витримуються різні температури, і ячмінь віддає цукор. Згодом перекачуємо у фільтраційний чан, де вода з цукром фільтрується від солоду. Отримуємо пивне сусло – солодке на смак, має колір пива.

Сусло перекачують знову у чан для варіння і кип’ятять. Додають хміль. Потім від рідини відділяють листя хмелю, а сусло перекачують до вірпула (де відділяють білок, який є першим ворогом пива). Потім через теплообмінник (маленький радіатор, як у авто) рідина охолоджується й подається до бродильні. Увесь процес триває 12 годин.

Ще 20 днів майбутнє пиво бродить із дріжджами у спеціальному приміщенні – бродильні. І лише потім готове пиво подають у бочки, звідти – на барну стійку.
Рейтинг:
(голосів: 1)
25-08-2011, 13:47
Коментарів 0 Переглядів 6560

загрузка...
На Буковині перша громада перейшла від РПЦ до Православної церкви України - фото
Таке рішення прийняла сьогодні громада майже одноголосно
Чернівці попрощалися з відомим композитором Леонідом Затуловським - фото
Композитор написав понад 80 естрадних пісень та симфонічних композицій
Популярне Коментують
• Новини
Трохимич ся вертає, а Вася знимкує кіно. Блог Мостіпаки
Про головні політичні події в регіоні - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Корал Тревел Еліт Сервіс: перший рік на чернівецькому ринку елітних туристичних послуг (на правах реклами)

Основна мета створення елітного турагентства – індивідуальний підхід до вимогливих клієнтів, яких цікавлять нестандартні тури, складні маршрути, більш повний набір супутніх послуг
Чернівецький юридичний інститут та коледж НУ"ОЮА" запрошують абітурієнтів на навчання (на правах реклами)

15 грудня 2018 року Чернівецький юридичний інститут та коледж Національного університету "Одеська юридична академія" вкотре відчинив двері для своїх абітурієнтів, які бажають дізнатися про вищий навчальний заклад та здобути якісну освіту в ЧЮІ та ЧЮК НУ "ОЮА"
STEM-школа INVENTOR – школа для сучасних дітей (на правах реклами)

Помічаєте потенціал у своїй дитині, проте не знаєте де і як його розвинути? Шукаєте русло, в яке направити кмітливість допитливої непосиди? Довірте цю справу центру дитячого розвитку INVENTOR!
Ідеальне тіло – разом з Lazer Med! (на правах реклами)

як серед широкого асортименту послуг вибрати найпотрібніші та кому довірити турботу про свою красу та здоров’я
Передплачуй газету "Молодий буковинець" та вигравай подарунки!

Передплачуй газету "Молодий буковинець" на 2019 рік та отримуй шанс виграти 10 000 гривень та ще 100 корисних подарунків