Пиво у Чернівцях варять вже у трьох закладах: арт-пабі "Гойра", пивній "Наше пиво" та "Пабі 34". Як варять пиво і за скільки продають, досліджували кореспонденти "Молодого буковинця".
Жінкам смакує темне пивоПивовар арт-пабу "Гойра" Павло, який працює тут від дня відкриття – півроку, каже, що відвідувачі часто заходять помилуватися процесом варіння пива. Заходили музиканти гурту "Гайдамаки", Сергій Притула.
– Найбільше пива доводиться варити під час трансляції футбольних матчів. Особливо коли грає "Динамо" (Київ) чи "Шахтар". Варимо світле пиво (легеньке, найбільш ароматне), пиво преміум-класу (більш міцне) та темне (міцне та з нотками карамелю). Багато тих, хто був впевнений, що не люблять темне пиво, після того, як спробували, приїжджають тепер у вихідні регулярно.
До речі, жінки найчастіше п’ють темне пиво. Хоч воно і найміцніше, але жінкам дуже смакує. Студенти люблять світле, преміум – наш шеф. Моє улюблене – темне.
Серед відвідувачів є поціновувачі, які можуть випити за вечір і 10 літрів пива. Кажуть, що дуже смачне – не відірватися.
Кореспондент "МБ" вивчив не лише ціни на пиво у "Гойрі" (0,5 л "світлого" – 10 гривень, "Темного" та "Преміум" – 12 гривень), але й меню: хлібні чіпси, ковбаси та малосольна риба власного виробництва, свині вушка, смажена риба.
Найдорожче – вишневе У "Пабі 34" пиво почали варити минулого року. Там під маркою "Панське пиво" пропонують три сорти пива – світле, темне та вишневе. Півлітровий кухоль світлого чи темного коштує 15 гривень. Вишневе пиво – сезонний напій, трапляється у пивній нечасто, за нього просять 25 гривень. Окрім традиційних закусок до пива, як-ось свині вушка, подають курячі серця, кальмари, смажені у клярі тощо. У середньому замовлення обходиться у 100 гривень.
Міні-завод відродили угорціТрадиції пивоваріння у пивній "Наше пиво" відродили 2004 року. Тоді власники викупили устаткування, яке тривалий час не працювало, модернізували його і почали заново варити пиво.
– Нашому закладу вже 20 років, і пиво тут варили давно. Проте за часів кризи – наприкінці 1990-х – пивоваріння призупинили, заклад занепадав. Сім років тому ми викупили пивну. Звернулися до угорської фірми, яка доукомплектувала пивний міні-завод німецьким обладнанням. Після того виробництво та відповідно споживання пива збільшилося, – розповіла директор пивної "Наше пиво" Надія МАКСИМ’ЮК. – Традицію пивоваріння у Чернівцях вирішили відновити тому, що тоді пивні заводи пропонували свою продукцію з консервантами. Ми просто скучили за хорошим пивом без жодних домішок. Хотілося натурального, свіжого пива, де, окрім води, хмелю і солоду, нічого не було б.
Нині півлітровий кухоль "Нашого пива" коштує дев’ять гривень. Варять там пиво з імпортних дріжджів, а вода, хміль та солод – наші.
Юлія Боднарюк,
Ольга Гнідан
На заміткуЯк варять пивоВ арт-пабі "Гойра" приміщення, де варять пиво, яке вражає розмірами та аптечною чистотою, відділене від відвідувачів прозорою стіною. За нею – вдягнений у спеціальну форму бежевого кольору пивовар Павло, який працює тут із дня відкриття – півроку.
Пивовар Павло погоджується розповісти, як варить пиво. Але без точного рецепту – то секрет.
– Пиво варимо з ячмінного солоду, хмелю та підготовленої очищеної води, жодних домішок, – розповідає. – Але пропорцій вам ніхто не скаже – це виробничий секрет. Для різного пива – різні пропорції, десь – більше води, десь – солоду. Тому якесь пиво – міцне, а якесь – більш ароматне.
Спочатку ячмінний солод, який привозимо з Німеччини, закидаємо у котел для варіння ємністю 500 літрів. Далі відбувається процес затирання – протягом чотирьох годин витримуються різні температури, і ячмінь віддає цукор. Згодом перекачуємо у фільтраційний чан, де вода з цукром фільтрується від солоду. Отримуємо пивне сусло – солодке на смак, має колір пива.
Сусло перекачують знову у чан для варіння і кип’ятять. Додають хміль. Потім від рідини відділяють листя хмелю, а сусло перекачують до вірпула (де відділяють білок, який є першим ворогом пива). Потім через теплообмінник (маленький радіатор, як у авто) рідина охолоджується й подається до бродильні. Увесь процес триває 12 годин.
Ще 20 днів майбутнє пиво бродить із дріжджами у спеціальному приміщенні – бродильні. І лише потім готове пиво подають у бочки, звідти – на барну стійку.
25-08-2011, 13:47
0
8 816