RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пиво по-чернівецьки: лише вода, хміль та солод


Пиво у Чернівцях варять вже у трьох закладах: арт-пабі "Гойра", пивній "Наше пиво" та "Пабі 34". Як варять пиво і за скільки продають, досліджували кореспонденти "Молодого буковинця".

Жінкам смакує темне пиво

Пивовар арт-пабу "Гойра" Павло, який працює тут від дня відкриття – півроку, каже, що відвідувачі часто заходять помилуватися процесом варіння пива. Заходили музиканти гурту "Гайдамаки", Сергій Притула.

– Найбільше пива доводиться варити під час трансляції футбольних матчів. Особливо коли грає "Динамо" (Київ) чи "Шахтар". Варимо світле пиво (легеньке, найбільш ароматне), пиво преміум-класу (більш міцне) та темне (міцне та з нотками карамелю). Багато тих, хто був впевнений, що не люблять темне пиво, після того, як спробували, приїжджають тепер у вихідні регулярно.

До речі, жінки найчастіше п’ють темне пиво. Хоч воно і найміцніше, але жінкам дуже смакує. Студенти люблять світле, преміум – наш шеф. Моє улюблене – темне.

Серед відвідувачів є поціновувачі, які можуть випити за вечір і 10 літрів пива. Кажуть, що дуже смачне – не відірватися.
Кореспондент "МБ" вивчив не лише ціни на пиво у "Гойрі" (0,5 л "світлого" – 10 гривень, "Темного" та "Преміум" – 12 гривень), але й меню: хлібні чіпси, ковбаси та малосольна риба власного виробництва, свині вушка, смажена риба.

Найдорожче – вишневе

У "Пабі 34" пиво почали варити минулого року. Там під маркою "Панське пиво" пропонують три сорти пива – світле, темне та вишневе. Півлітровий кухоль світлого чи темного коштує 15 гривень. Вишневе пиво – сезонний напій, трапляється у пивній нечасто, за нього просять 25 гривень. Окрім традиційних закусок до пива, як-ось свині вушка, подають курячі серця, кальмари, смажені у клярі тощо. У середньому замовлення обходиться у 100 гривень.

Міні-завод відродили угорці

Традиції пивоваріння у пивній "Наше пиво" відродили 2004 року. Тоді власники викупили устаткування, яке тривалий час не працювало, модернізували його і почали заново варити пиво.

– Нашому закладу вже 20 років, і пиво тут варили давно. Проте за часів кризи – наприкінці 1990-х – пивоваріння призупинили, заклад занепадав. Сім років тому ми викупили пивну. Звернулися до угорської фірми, яка доукомплектувала пивний міні-завод німецьким обладнанням. Після того виробництво та відповідно споживання пива збільшилося, – розповіла директор пивної "Наше пиво" Надія МАКСИМ’ЮК. – Традицію пивоваріння у Чернівцях вирішили відновити тому, що тоді пивні заводи пропонували свою продукцію з консервантами. Ми просто скучили за хорошим пивом без жодних домішок. Хотілося натурального, свіжого пива, де, окрім води, хмелю і солоду, нічого не було б.

Нині півлітровий кухоль "Нашого пива" коштує дев’ять гривень. Варять там пиво з імпортних дріжджів, а вода, хміль та солод – наші.
Юлія Боднарюк,
Ольга Гнідан

На замітку

Як варять пиво

В арт-пабі "Гойра" приміщення, де варять пиво, яке вражає розмірами та аптечною чистотою, відділене від відвідувачів прозорою стіною. За нею – вдягнений у спеціальну форму бежевого кольору пивовар Павло, який працює тут із дня відкриття – півроку.
Пивовар Павло погоджується розповісти, як варить пиво. Але без точного рецепту – то секрет.

– Пиво варимо з ячмінного солоду, хмелю та підготовленої очищеної води, жодних домішок, – розповідає. – Але пропорцій вам ніхто не скаже – це виробничий секрет. Для різного пива – різні пропорції, десь – більше води, десь – солоду. Тому якесь пиво – міцне, а якесь – більш ароматне.

Спочатку ячмінний солод, який привозимо з Німеччини, закидаємо у котел для варіння ємністю 500 літрів. Далі відбувається процес затирання – протягом чотирьох годин витримуються різні температури, і ячмінь віддає цукор. Згодом перекачуємо у фільтраційний чан, де вода з цукром фільтрується від солоду. Отримуємо пивне сусло – солодке на смак, має колір пива.

Сусло перекачують знову у чан для варіння і кип’ятять. Додають хміль. Потім від рідини відділяють листя хмелю, а сусло перекачують до вірпула (де відділяють білок, який є першим ворогом пива). Потім через теплообмінник (маленький радіатор, як у авто) рідина охолоджується й подається до бродильні. Увесь процес триває 12 годин.

Ще 20 днів майбутнє пиво бродить із дріжджами у спеціальному приміщенні – бродильні. І лише потім готове пиво подають у бочки, звідти – на барну стійку.
25-08-2011, 13:47
Коментарів 0 Переглядів 8 715

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кореспондентка поспілкувалася з військовими, волонтерами, місцевими


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.