RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Крутити педалі у вихідні, милуючись краєвидами Карпат, – дедалі популярніший вид відпочинку. І бувалі велотуристи запевняють, що задоволення від таких мандрівок не зрівняється з поїздкою на пляж.

– Нині розвиваються активні види відпочинку, – каже Анна СЕМЕНІХІНА, старший менеджер молодіжного оздоровчого спортивно-туристичного центру "Садниста". – Їздять і молодь, і люди, яким за 40, і діти від 8-10 років. Старші люди починають розуміти, що вихідні корисніше проводити не на дивані, а в мандрівках. Причому часто велотуризм поєднується в одному поході з іншими видами активного відпочинку: сплавами річками, пішохідним туризмом.

Мати власний велосипед для такого туризму бажано, але не обов’язково. Його можна орендувати. Тоді вартість участі у велопоході становитиме від 180 гривень з особи за добу.

Крутіть педалі спочатку на стадіоні

– Людям, які вміють кататися на велосипеді, але ще не пробували себе як туристи, раджу почати з поїздок містом, – радить голова велокомісії обласної федерації велотуризму Олег КІЛІНСЬКИЙ. – Без знання Правил дорожнього руху, правил особистої безпеки не обійтися. Не веду початківців одразу на трасу – починаємо з парку.

Найпростіші маршрути неподалік Чернівців – на Валя Кузьмина, Цецино. Спочатку слід знайти інструктора і детально спланувати маршрут. Інструктор допоможе правильно організувати поїздку, забезпечить супровід групи. "Інструктор відповідає за безпеку туристів, – каже Анна Семеніхіна. – Маршрути він розробляє таким чином, щоби вони пролягали через населені пункти, де є рятувальники".

На Буковині, за словами О. Кілінського, є маршрути у кожному районі з детальними картами. Особливо корисними і пізнавальними вони будуть для молоді, бо дають знання ще й із краєзнавства. Деякі маршрути можна переглянути на сайті ВелоКраїни.

– Буковина дуже цікава для велотуризму, сюди приїжджають з усієї України, – каже О. Кілінський. – Найцікавіші поїздки до Білої Криниці, перевалу Шурдин – найвищого автоперевалу в Карпатах, Усть-Путили, перевалу Мочерка, Саднистої…

Олег Кілінський помітив, що за останні рік-два значно зріс інтерес до велотуризму. Часто люди в досить зрілому віці, за 30 років, які колись каталися на велосипеді, вирішують підтримати себе в гарній фізичній формі. Купують сучасні байки, об’єднуються.

Після кожного групового походу професійний інструктор видає відповідну довідку учасникам – це щось на зразок резюме для велотуриста, яке дає йому змогу брати участь у складніших походах і підвищувати свій рівень. Адже досвід у цій справі – головне.

"Дикуном"
чи з комфортом?


Охочі вирушити у кількаденний велопохід мають змогу обирати між ночівлею і харчуванням у польових умовах чи у приватних садибах. За першого варіанту доведеться брати із собою намети, спальники, казанок та запас продуктів.

Ті, хто без звичного комфорту не може обійтися, мають нагоду спланувати маршрут так, щоби ночівлю й обід замовити у садибах зеленого туризму в селах. Скажімо, можна без проблем замовити для групи комплексний обід із гуцульських страв за 40-50 гривень. А переночувати тут пропонують з усіма зручностями.

Коли мандрувати?

Сезон велотуризму не обмежується літом. За словами
А. Семеніхіної, мандрувати можна до першого снігу і починаючи з березня. 

Що потрібно велотуристу:
 задовільний стан здоров’я;
 знання Правил та безпеки дорожнього руху;
 вміння їздити на велосипеді;
 професійний велосипед;
 туристичне спорядження (обов’язково шолом);
 зручні взуття й одяг.
25-08-2011, 11:44
Коментарів 0 Переглядів 2 525

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.