RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Хоча сезон овочів та фруктів у розпалі, ціни на них почали повзти вгору. Якщо ще два тижні тому кавуни продавали по гривні за кілограм, то нині просять від двох. Так само стрімко подорожчали і помідори та огірки – в середньому на гривню-півтори. Ми поцікавилися, чому зросла вартість продуктів на ринку "Верхній" (що на вулиці Зеленій), де ціни завжди були нижчі за загальноміські.

Помідори –
від гривні до п’яти


Лідери продажу нині – помідори. На ринках можна знайти їх для приготування салатів, і томатної пасти та консервування. Суттєво різняться й ціни. Найдешевші – маленькі помідори – коштують гривню, найдорожчі ("Волове серце") – п’ять.

– Нині пік помідорів, – стверджує продавець, мешканець Рашкова на Хотинщині Дмитро ІВАСЮК. – Запасатися ними варто вже. Бо через два-три тижні вони почнуть чорніти і для консервування будуть вже менш придатні. Хоча їхня ціна навряд чи суттєво зміниться. А після 10 вересня ціни на продукти подорожчають мінімум на гривню.

Вірити Дмитрові Івасюку можна: чоловік торгує на ринку "Верхній" все літо. Тому знає тенденції цін.

– Помідори, які привозять з інших регіонів, можна купити і за гривню-півтори, – каже Дмитро Івасюк. – Але не виключено, що у їхньому складі є нітрати. Свої кращі, бо вони екологічно чисті! Бачите, як мені смакує помідор (чоловік з апетитом їсть овоч, – авт.).

Мешканець Сокирянського району Сергій ЛЮЛЬЧАН продає помідори за гривню-дві. Біля торговельного прилавка немає людей.
– Торгівлі практично немає, тому сидимо і засмагаємо, – жартує. – Щороку спостерігаю тенденцію: покупців немає за тиждень до першого вересня і тиждень після.

Ми поцікавилися, чому вартість помідорів настільки відрізняється у різних продавців.

– Дорожчі високорослі помідори, які ростуть на тичках, – каже Сергій Люльчан. – Щоби їх виростити, треба вкласти більше праці: забити колики, підвісити. Ми ж продаємо низькорослі. Вони хоч і дешевші, але не гірші на смак. Такі помідори люди купують для томатної пасти, засолення. Також дорожчі помідори у продавців, які вирощують їх менше. Різниця у вартості помідорів може становити дві-три гривні.
Родіка ТОДЕРЯН із села Остриця Герцаївського району розповідає, що причиною різниці вартості овочів може бути й місце продажу.

– Продавала помідори, картоплю та кабачки на ринку "Буковинський", що на Комарова, – каже продавець. – За помідори, які у мене коштують одну гривню 50 копійок за кілограм, вторговувала п’ять гривень, за картоплю – чотири (вдвічі дорожче за нинішню ціну).

Огірки – по півтори та три гривні

Підходимо до жінки літнього віку, яка ховається від сонця під парасолькою. Продавець із Магали Новоселицького району Віра ЗАЙДА зізнається, що огірки нині подорожчали, бо це останній врожай на городах.

– Ціни на продукти залежать від насичення ними ринків, – додає продавець із Новоселицького району Іван ДЕМИК. – Коли мало продавців, ціни вищі, коли їх більше – нижчі. Різниця може становити і одну, і дві гривні за кілограм. Покупці ще не дуже нарікають на подорожчання овочів та фруктів. Пам’ятають, як навесні брали картоплю по вісім гривень, а буряк – по вісім-десять (нині за дві).

Кавуни по дві гривні: і наші, і херсонські

На ринку продають кавуни, завезені з Херсонщини та вирощені на Буковині. Останні за розміром менші, але такі ж солодкі. І коштують стільки ж – дві гривні за кілограм.

– Сусід, який продає кавуни, виростив понад три тисячі корчів, – стверджує продавець Олег АНТУСЯК. – Нині підвищив ціну – услід за продавцями, які завозять кавуни з Херсонщини. Ще півтора тижня тому продавав кавуни по 1,30-1,50 гривні. Херсонські ж подорожчали через літню засуху в тих краях. Там кавуни вирощують тільки ті, хто має змогу поливати. Зросла і закупівельна ціна. Якщо два тижні тому кавуни закуповували у Херсоні по 30 копійок за кілограм, то нині – по 80. 
Олеся ДЛУЖАНСЬКА
25-08-2011, 11:01
Коментарів 0 Переглядів 3 102

Теги -

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності

Аварії сталися неподалік села Петрашівка та у Нових Бросківцях
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.