RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Сік корисний, але не магазинний

Щоб отримати вітаміни з овочів та фруктів, купіть соковижималку

Всі ми знаємо, що свіжі фрукти та овочі насичують організм людини вітамінами і мікроелементами, тому вони дуже корисні для нашого здоров’я. В одній склянці свіжовичавленого соку містяться: вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, рослинні ферменти й гормони, органічні кислоти, фітонциди, флавоноїди, поліфеноли тощо.

– При різноманітній соковій продукції, представленій на прилавках магазинів, важко розібратись, що обрати для споживання, – говорить Олеся ПЕРЕПЕЛИЦЯ, доцент кафедри медичної та фармацевтичної хімії, кандидат біологічних наук. – Промислові соки поділяють на соки прямого віджиму й соки, відновлені з концентратів. Соки прямого віджиму виробляються там, де зібраний урожай. Фрукти та овочі очищаються, з них вичавлюється сік, який розводять водою, освітлюють лимонною кислотою, консервують, пастеризують і розливають у тару. Відновлені соки готують із концентратів. Свіжий сік у цьому технологічному процесі проходить складний шлях: депектинізацію, фільтрацію, випарювання, видалення природного аромату, загусання до стану в’язкого желе, яке охолоджують, відокремлюють від кристаликів льоду в центрифузі і поставляють на завод. На заводі желе відновлюють – розводять водою, стерилізують, додають ароматизатори, стабілізатори, консерванти і розливають в пляшки та тетрапакети.

Які сокові продукти бувають
Відновлений сік – це продукт, що виготовлений sз концентрованого соку і спеціально підготовленої питної води. У 100%-му і відновленому соках не повинні міститися консерванти, штучні ароматизатори та підсолоджувачі.

Нектар – напій, що виготовлений sз концентрованого соку (пюре), спеціально підготовленої води і натуральних ароматичних речовин. При цьому частка концентрованого соку має становити 20-50% від усього об’єму. Крім води, у нектарі можуть міститися цукор і натуральні підкислювачі (наприклад, лимонна кислота), м’якоть плодів. У нектар не можуть додаватися консерванти, штучні ароматизатори та підсолоджувачі. Як правило, нектари роблять із тих плодів, концентрований сік яких неможливо використовувати для приготування 100%-го соку через занадто солодкий або кислий смак (наприклад, вишня, смородина, гранат) або через густу консистенцію (наприклад, банани, персики).

Соковмісний напій – суміш концентрованого соку (пюре) і спеціально підготовленої води за умови, що частка концентрованого соку складає не менше 10%.

Морс – напій, який виготовляють із суміші соку ягід (ягідного пюре), спеціально підготовленої води, цукру за умови, що мінімальна частка концентровано соку складе не менше 15%. Замість води в морсах допускається використання водного екстракту з вичавлених ягід, які були використані для виробництва соку або пюре.

Чи корисні?
– Дослідження, яке проводилося в лабораторіях "Укрметртестстандарту", занесло в чорний список чимало соків, вживати які небезпечно для здоров’я, – зауважує Олеся Перепелиця. – У деяких з них виявлено дріжджів у шість разів більше норми, а також штучні барвники, зокрема "сонячний захід", які заборонені для харчових продуктів, рекордні кількості натрію бензоату Е211, що неприпустимо для цього продукту, а також сорбінову кислоту Е200, про яку скромно замовчує маркування.

Окремі дослідження свідчать, що надмірне споживання соку може призводити до збільшення ваги.. Так, глюкозо-фруктозовий сироп, інгредієнт багатьох соків, може призводити до виникнення діабету другого типу. На деяких з напоїв написано, що вони виготовлені "без додавання цукру" або "з низьким вмістом цукру", але спокушатися в таких випадках теж не варто, адже цукор у них замінений штучними підсолоджувачами – сахарином, аспартамом (Е951), ацесульфамом-К (Е950). До того ж у соку міститься багато кислоти, яка сприяє руйнуванню емалі зубів.

Незважаючи на високу температуру стерилізації і додавання різних речовин, виробники стверджують про збереження вітамінів і корисність своєї продукції. Споживання промислових соків з користю для здоров’я ставиться під сумнів переважно ще й тому, що виробництво соку охоплює тривалий етап підготовки. Для того, щоб отримати натуральний, смачний, а головне – корисний напій, достатньо купити соковижималку і вичавлювати соки самостійно. При цьому, слід пам’ятати, що для подовження терміну зберігання фрукти обробляють спеціальними хімічними сумішами. Тому не забувайте ретельно мити фрукти та овочі у проточній воді.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
7-05-2016, 10:03
Коментарів 0 Переглядів 5 390


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.