Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Сік корисний, але не магазинний

Щоб отримати вітаміни з овочів та фруктів, купіть соковижималку

Всі ми знаємо, що свіжі фрукти та овочі насичують організм людини вітамінами і мікроелементами, тому вони дуже корисні для нашого здоров’я. В одній склянці свіжовичавленого соку містяться: вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, рослинні ферменти й гормони, органічні кислоти, фітонциди, флавоноїди, поліфеноли тощо.

– При різноманітній соковій продукції, представленій на прилавках магазинів, важко розібратись, що обрати для споживання, – говорить Олеся ПЕРЕПЕЛИЦЯ, доцент кафедри медичної та фармацевтичної хімії, кандидат біологічних наук. – Промислові соки поділяють на соки прямого віджиму й соки, відновлені з концентратів. Соки прямого віджиму виробляються там, де зібраний урожай. Фрукти та овочі очищаються, з них вичавлюється сік, який розводять водою, освітлюють лимонною кислотою, консервують, пастеризують і розливають у тару. Відновлені соки готують із концентратів. Свіжий сік у цьому технологічному процесі проходить складний шлях: депектинізацію, фільтрацію, випарювання, видалення природного аромату, загусання до стану в’язкого желе, яке охолоджують, відокремлюють від кристаликів льоду в центрифузі і поставляють на завод. На заводі желе відновлюють – розводять водою, стерилізують, додають ароматизатори, стабілізатори, консерванти і розливають в пляшки та тетрапакети.

Які сокові продукти бувають
Відновлений сік – це продукт, що виготовлений sз концентрованого соку і спеціально підготовленої питної води. У 100%-му і відновленому соках не повинні міститися консерванти, штучні ароматизатори та підсолоджувачі.

Нектар – напій, що виготовлений sз концентрованого соку (пюре), спеціально підготовленої води і натуральних ароматичних речовин. При цьому частка концентрованого соку має становити 20-50% від усього об’єму. Крім води, у нектарі можуть міститися цукор і натуральні підкислювачі (наприклад, лимонна кислота), м’якоть плодів. У нектар не можуть додаватися консерванти, штучні ароматизатори та підсолоджувачі. Як правило, нектари роблять із тих плодів, концентрований сік яких неможливо використовувати для приготування 100%-го соку через занадто солодкий або кислий смак (наприклад, вишня, смородина, гранат) або через густу консистенцію (наприклад, банани, персики).

Соковмісний напій – суміш концентрованого соку (пюре) і спеціально підготовленої води за умови, що частка концентрованого соку складає не менше 10%.

Морс – напій, який виготовляють із суміші соку ягід (ягідного пюре), спеціально підготовленої води, цукру за умови, що мінімальна частка концентровано соку складе не менше 15%. Замість води в морсах допускається використання водного екстракту з вичавлених ягід, які були використані для виробництва соку або пюре.

Чи корисні?
– Дослідження, яке проводилося в лабораторіях "Укрметртестстандарту", занесло в чорний список чимало соків, вживати які небезпечно для здоров’я, – зауважує Олеся Перепелиця. – У деяких з них виявлено дріжджів у шість разів більше норми, а також штучні барвники, зокрема "сонячний захід", які заборонені для харчових продуктів, рекордні кількості натрію бензоату Е211, що неприпустимо для цього продукту, а також сорбінову кислоту Е200, про яку скромно замовчує маркування.

Окремі дослідження свідчать, що надмірне споживання соку може призводити до збільшення ваги.. Так, глюкозо-фруктозовий сироп, інгредієнт багатьох соків, може призводити до виникнення діабету другого типу. На деяких з напоїв написано, що вони виготовлені "без додавання цукру" або "з низьким вмістом цукру", але спокушатися в таких випадках теж не варто, адже цукор у них замінений штучними підсолоджувачами – сахарином, аспартамом (Е951), ацесульфамом-К (Е950). До того ж у соку міститься багато кислоти, яка сприяє руйнуванню емалі зубів.

Незважаючи на високу температуру стерилізації і додавання різних речовин, виробники стверджують про збереження вітамінів і корисність своєї продукції. Споживання промислових соків з користю для здоров’я ставиться під сумнів переважно ще й тому, що виробництво соку охоплює тривалий етап підготовки. Для того, щоб отримати натуральний, смачний, а головне – корисний напій, достатньо купити соковижималку і вичавлювати соки самостійно. При цьому, слід пам’ятати, що для подовження терміну зберігання фрукти обробляють спеціальними хімічними сумішами. Тому не забувайте ретельно мити фрукти та овочі у проточній воді.

Леся ТОКАРЮК
Рейтинг:
(голосів: 1)
7-05-2016, 10:03
Коментарів 0 Переглядів 3604

Нема кворуму: депутати Чернівецької міськради вчергове зірвали сесію
На сьогоднішньому засіданні мали розглянути низку важливих питань, в тому числі – про надання фінансової допомоги важкохворим дітям
Мунтян звільнив керівника лікарні на Фастівській Грушка – оновлено
Олександр Грушко з 23 січня припинив виконувати обов’язки головного лікаря медичного закладу, натомість він виконує обов’язки гендиректора лікарні
Популярне Коментують
• Новини
















Лохотрон від Боді й Сірожа на прикормі. Блог Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень
Індекс Олів’є як путь спасєнія і процвітанія Неньки. Блог Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень
Кондуктори, що заряджають позитивом. Блог Надії Будної
Про улюблених кондукторок чернівчан
загрузка...
Подаруйте собі свято! Замовте для особливої події поїздку в лімузині «Чайка»*

Власник "Чайки", чернівчанин Ілля Чорней, зараз возить на своєму лімузині наречених, відомих артистів та всіх бажаючих проїхатися в ретро-автомобілі престиж-класу.
Відкривається виставка "Парад роботів", де з роботами можна гратися, танцювати, розмовляти, фотографуватися та керувати ними*

"Парад роботів" – це інтерактивна розважально-пізнавальна виставка, на якій будуть представлені роботи з різних куточків світу
Після блокування «тарілок» ВОЛЯ може стати надійним супутником телеглядача*

Що робити пересічному українцю, щоб не залишитися без звичних передач та серіалів на улюблених телеканалах?
Знову дістає неприємний запах з рота? Як із цим боротися, розказала лікар-стоматолог Світлана Островська*

Про неприємний запах із рота, причини та способи його усунення ми вирішили дізнатися у фахівця – головного лікаря-стоматолога сімейної стоматології О.С.А Світлани Островської.