RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якщо не спиться, зробіть чай із кропу

Від безсоння допоможуть трав’яна ванна і "правильна" постільна білизна

Недосипання або поганий сон не тільки негативно впливають на настрій і самопочуття, але й можуть бути причиною серйозних психологічних порушень і хвороб. Наприклад, останні дослідження американських лікарів свідчать про те, що жінки, які хронічно недосипають, швидше набирають вагу.

– Під час правильного сну організм відновлює сили. Саме тому здорова людина прокидається з відчуттям свіжості й приливу сил, – пояснює Олена ЯСІНСЬКА, доцент кафедри фізіології імені Я. Д. Кіршенблата БДМУ. – Сон допомогає мозку позбутися зайвого, "зчищуючи" з нейронів непотрібні білки. Збалансоване харчування, правильний режим дня, достатній сон – необхідні для фізичного та психічного здоров’я на довгі роки.

Від проблем зі сном – розлади пам’яті
За словами Олени Вікторівни, людина спить третину свого життя.
– Тривалі періоди без сну негативно впливають на якість життя: зникає почуття гумору, з’являється дратівливість, замкнутість, зацикленість на одних і тих самих проблемах, – говорить лікар. – Втрата лише чотирьох годин сну знижує швидкість реакції на 45 відсотків. Погіршується пам’ять, загострюються різноманітні захворювання.

Неякісний сон – сходинка до майбутніх інсультів, інфарктів та інших серйозних захворювань. Недосипання не тільки знижує працездатність, але й призводить до нервових розладів. Відсутність або нестача сну впливає на продуктивність, увагу, пам’ять і підштовхує до вживання стимуляторів, наркотиків та алкоголю. Це також призводить до втоми, стурбованості, розчарування, гніву, імпульсивної поведінки, збільшення ваги, ризикованої поведінки за кермом, підвищення кров’яного тиску, зниженню імунітету та стійкості до стресу.

Водночас нормальний сон – один із дієвих способів профілактики серцево-судинної патології, ожиріння, сезонних деперсій.

Безсоння – у юристів та освітян
Найпоширеніше захворювання сну – безсоння. Серед основних причин безсоння – гострий та хронічний стресс, неврози, якими наповнені наші будні.

– Частіше від безсоння страждають люди після 50 років і жінки, – говорить Олена Ясінська. – Юристи та працівники сфери освіти, культури і мистецтва перебувають у групі ризику. Найчастіше безсоння підстерігає своїх жертв восени, що пов’язане зі зменшенням тривалості світлового дня, і навесні, коли загострюються різні розлади нервової системи й порушення настрою.

Стара істина стверджує: сон – найкращі ліки. Тому якщо виникли проблеми зі сном, скористайтеся нашими порадами. Якщо ж проблема набагато серйозніша, зверніться до лікаря.

Якщо замучило безсоння
Сон не менше восьми годин!

Не варто розраховувати на вихідні, коли "можна виспатися". По-перше, за два дні неможливо компенсувати тижневе недосипання, а по-друге, у вирішальну ніч із неділі на понеділок ви не зможете спати нормально, тому що спантеличений організм не зможе розслабитися.

Спорт – тільки за 6 годин до сну
Фізична активність збуджує нервову систему і перешкоджає нормальному відпочинку, тому, щоб не скорочувати час нічного відпочинку, закінчувати тренування потрібно не пізніше, ніж за шість годин до сну. І постарайтеся не нехтувати ранковою гімнастикою.

Правильний вечірній перекус
Правильне меню у вечірній час доби повинно складатися з заспокійливих вуглеводів, і як не дивно, це булочки, тортики і кашки – вони вважаються найкращим снодійним. З’їсти можна трішки – головне не перестаратися і не завдати шкоди фігурі! А ті, хто худне, можуть випити трохи кефіру або з’їсти сирок.

Відмова від телевізора на користь книги
Перегляд перед сном телевізора або будь-якого фільму – найгірше, що може зробити людина, яка страждає на безсоння. Ніколи не варто дивитися на ніч трилери, бойовики, фільми жахів і фантастику. У чорний список потрапляють і сльозливі мелодрами і смішні романтичні комедії. Вони хоч і не лякають, але розбурхують уяву нітрохи не менше, ніж фільми жахів. Якщо хочете розслабитися – почитайте, та й книгу варто вибрати спокійну.

Запашна ванна з травами
Якщо перед сном прийняти ванну, та ще й додати до неї трав’яного відвару – то сон прийде швидко, буде міцним і приємним. Приймати ванну рекомендують через годину після вечері. Використовувати для трав’яної заспокійливої ванни найкраще по 50 г настою календули, меліси, материнки. Приймати ванну не варто більше 20 хв. До речі, і без добавок ванна – прекрасний засіб для розслаблення і зняття напруги.

Подушка з травами
Її краще робити індивідуально, виходячи з власних смаків – аромати повинні вам подобатися. Набити подушечку можна подрібненими шишечками хмелю, ромашкою, хвоєю сосни, ліщиною – ці рослини містять ефірні олії, які при вдиханні заспокоюють і присипляють. Сам мішечок із травами можна покласти як біля голови, так і під подушку.

Чай із кропу
Кріп має багато корисних властивостей, серед них – і боротьба з безсонням. Рецепт чаю: заливають 1 ст. л. подрібненої трави склянкою окропу і настоюють приблизно дві години. Якщо немає свіжого кропу, можна використовувати 2 ч. л. подрібненого насіння. Пити потрібно по півсклянки тричі на день до їди і 1 скл на ніч.
Кріп містить ефірні олії, які усувають напругу і сприяють хорошому сну.

Настій валеріани
Рецепт: покласти 2 ст. л. сухого подрібненого коріння валеріани в емальовану каструлю, залити 0,5 л окропу, витримати під покришкою на киплячій водяній бані 15 хв.
Настояти до охолодження, процідити, залишки віджати в настій, додати кип’яченої води до початкового об’єму. Приймати по 1 ст. л. протягом дня, а на ніч – по півсклянки.
Якщо немає часу або можливості приготувати настій, просто заваріть коріння валеріани, як чай, і пийте по півсклянки безпосередньо перед сном.
Приймати цей настій потрібно обережно, оскільки передозування валеріани дає протилежний ефект.

Правильне облаштування ліжка
По-перше, в ліжку не можна читати, адже це місце має асоціюватися тільки зі сном. По-друге, велику роль відіграє постільна білизна. Для хорошого сну найкраще обрати постільну білизну з бавовни, льону
.
А чи знаєте ви?
У сучасному світі недосипання – серйозна проблема. Доктор Пол Келлі із Оксфордського університету вважає, що необхідні суттєві зміни в режимі дня сучасної людини.

Експерименти показали, що середньостатистична дитина не починає належним чином концентруватися на навчальній роботі до 08.30. Таким чином 16-річному слід починати навчання о 10.00 для досягнення найкращих результатів, а студенти повинні розпочинати заняття об 11.00.

Доктор Келлі вважає, що просте зміщення шкільного розкладу може підвищити успішність на 10 відсотків. Раніше він був завучем середньої школи, де переніс час початку занять із 08.30 на 10.00, і виявив, що число вищих оцінок зросло на 19 відсотків.

Келлі заявив, що майже всі студенти втрачають приблизно 10 годин сну на тиждень, тому що вони змушені вставати рано. "Просто змінивши час початку занять, ми можемо покращити якість життя цілого покоління дітей", – сказав він.

Статистика
У світі від тих чи інших порушень сну страждає понад 50% всього населення, за останні 100 років загальна тривалість нічного сну зменшилася на 20%. На безсоння страждають від 11 до 35% дорослого населення різних країн світу.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
14-04-2016, 12:11
Коментарів 0 Переглядів 6 518

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.