RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Застудилися? Забудьте про каву

Одужати допоможуть курячий суп та часник

Хвора людина не лише має дотримуватися ліжкового режиму й приймати ліки. Їй також потрібно правильно харчуватися. Що необхідно їсти під час грипу чи застуди, щоб якомога швидше стати на ноги?

Харчування під час застуди може істотно вплинути на одужання людини: якщо їсти правильну їжу, хвороба відступить швидше, якщо неправильну – стан організму може ще більше погіршитися.

Що пити?
Оптимальне рішення – напій із фільтрованої води і кількох дольок апельсина. У ньому міститься корисний вітамін С, плюс загальний тонус і настрій хворого обов’язково покращаться.
У разі болю в горлі краще пити трохи підігріту воду з медом і лимонним соком. Такий напій не тільки корисний для імунітету, але й дозволить позбутися частини вірусних клітин і заспокоїти слизову горла. Мед – чудовий засіб від застуди, особливо, якщо застосовувати його правильно.

Що їсти?
Тимчасово варто відмовитися від "важких" страв із м’яса та риби. Це саме стосується солодкого і смаженого. У жодному разі не вживайте під час хвороби фаст-фуд! З іншого боку, мудрий організм часто сам сигналізує про свої потреби зникненням апетиту. Тому, якщо їсти не хочеться – не змушуйте себе через силу.
Однак легкі страви під час застуди зазвичай приймаються організмом "на ура". Курячий суп – одна із найпопулярніших і водночас дійсно найефективніших страв для хворої людини. Численні дослідження вчених довели його позитивний вплив на закладений ніс і набрякле горло: він знижує кількість нейтрофілів – білих клітин крові, які викликають запалення в носоглотці.
Тому чим більше хворий з’їсть курячого супу, тим здоровішим і бадьорішим він почуватиметься. Застерігаємо: їсти потрібно часто і малими порціями. Не варто з’їдати за один раз літр супу.
Часник – природний імуностимулятор. Він містить речовину (алліцин), яка ефективно бореться з бактеріями, вірусами і грибками. Якщо ж смак часнику не до вподоби, можна порізати його на дрібні шматочки, щоб ковтати їх не розжовуючи. Крім того, поставте в кімнаті, де перебуває хворий, тарілочку з нарізаним часником – це знезаражуватиме повітря і запобігатиме повторному потраплянню хвороботворних бактерій і вірусів в носоглотку під час дихання.
Під час застуди рекомендується згадати і про спеції та прянощі. Деякі з них (коріандр, кориця, імбир) значно полегшують стан хворого, оскільки стимулюють потовиділення, а крім того, більшість прянощів має судинозвужувальну дію, полегшує стан закладеного носа і набряклого горла.

Що заважає одужати?
Солодощів не має бути в раціоні хворого на грип чи застуду. Причина – вплив цукру на лейкоцити: клітини крові, які захищають хвороботворні бактерії та віруси. Під впливом з’їдених солодощів ці клітини перестають боротися з хворобою і пускають процес одужання на самоплив. Результатом цього буде втрата цінного часу, протягом якого шкідливі збудники грипу та застуди зміцніють і примножаться.
Щодо нібито традиційного засобу для профілактики хвороби – 50 г горілки – слід зазначити, що будь-який алкоголь збільшує виведення з організму рідини. Ця ситуація хворому тільки шкодить, адже зневоднений організм довше одужує.
Ваше завдання під час хвороби – якомога краще забезпечити хворого водою, і алкоголь в цьому випадку – зовсім не помічник. Це ж стосується кави і фруктових соків. Пийте ягідні або трав’яні морси без додавання цукру – вони наповнять організм необхідною рідиною і не вплинуть на активність лейкоцитів.

Порада фахівця
"Зверніться до лікаря, який порадить, як і чим лікуватися"
Юрій РАНДЮК, в. о. завідувача кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ:

– На сьогодні найефективнішими противірусними препаратами можна вважати: "Таміфлю" (або "Осельтамивир") та "Реленза" ("Занамивир"). 100-відсотково доведено їхню ефективність під час лікування грипу та ГРВІ. Однак оскільки їхня ціна дуже висока для більшості українців, доводиться шукати замінники.
Такі препарати, як "Амантадин", "Ремантадин" та інші подібні, які були створені у 1950-1960 роках, я не вважаю ефективними. Сучасні віруси до них не чутливі.
Найкращий для профілактики "Аміксин ("Протефлазид"), але приймати його потрібно тривалий час.
Щодо "гарячих напоїв", які можна купити в аптеці, наприклад, "Фармацитрон", то вони не усувають причину вірусного захворювання, а лише симптоми (збивають температуру, зникає головний біль, біль у суглобах). Дія таких препаратів тимчасова, хворий на певний час почувається краще, однак це не вирішує проблему.
Тому у будь-якому разі, якщо захворіли, зверніться до лікаря, який порадить, чим і як лікуватися.

Леся ТОКАРЮК


Редактор: Леся Токарюк
20-02-2016, 20:17
Коментарів 0 Переглядів 5 774


Також росіяни запустили над Києвом півтора десятка безпілотників, але їх усіх збили наші ППО

Наразі там завершено поточний ремонт дорожнього покриття
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Син Володимир Вілков організував виставку картин батька


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.