RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Дітям потрібно більше фантазувати»

Якщо ви помітили, що малюк неправильно вимовляє звуки, зверніться до логопеда

Із маленькою дитиною часто хочеться розмовляти її ж мовою – "сюсюкати". Але минає час, і коли дитина вже має йти до школи, виявляється, вона не чує і не відтворює всі звуки. Як це виявити і що робити?

Наш консультант
«Дітям потрібно більше фантазувати»

Зінаїда ОМЕЛЯНЧУК, логопед Чернівецького міського управління освіти


– Що робити батькам, якщо помітили, що дитина "не так" розмовляє?
– Насамперед на це потрібно звертати увагу. Починайте із консультації, шукайте допомогу: в поліклініці або в дитячому садочку. Нині у містах відкривають дуже багато логопедичних груп – звертайтеся туди.
Мовлення – це візитівка людини у суспільстві. Якщо ти в п’ять, шість, сім років не відкоригуєш ці звуки, так воно й іде у доросле життя. І потім людина не впевнена в собі, не може через це обрати бажану професію.

Замість "няня" пишуть "нана"
– Які дефекти мовлення нині виявляють у малюків?

– Якщо раніше до школи приходили діти з легкими дефектами мовлення, які дуже швидко виправляються, то зараз багато діток мають важкі розлади мовлення. Наприклад, за нормальному слуху та інтелекту діти не чують звуки, змішують їх, особливо свистячі та шиплячі, м’яких взагалі не чують, дзвінкі та глухі плутають. Зокрема слово "няня" пишуть "нана", "синиця" – вкінці пишуть -а, а не -я. Нюансів дуже багато.
Дитина не знає, якою буквою позначити на письмі той чи інший звук. Грубо кажучи: як чую, так і пишу. І, звичайно, це тягне за собою порушення письма і читання.
Тут потрібно працювати: одночасно вчителям, батькам і логопедові. Якщо звуки "р", "л", "ж", "ш", "с" ставляться дуже швидко, то тут уже потрібно працювати не один рік.

– Чи можна виправити своє мовлення вже у дорослому віці?
– Так, але це вже набагато важко, адже такий звук закріпився у мозку. Трапляється, що 10-класники, студенти приходять, щоб виправити своє мовлення.

– А якщо у дитини, яка займається з логопедом, немає результату?
– Консультуватися потрібно не з одним логопедом. Якщо ви бачите, що немає результату, щось вам не подобається у цьому логопедові, значить потрібно шукати інших фахівців. Не бійтеся цього, якщо вас цікавить ваша дитина. Адже якщо є порушення у сприйнятті звуків, то дитина у школі просто диктант не напише. Адже таке порушення тягне за собою порушення письма. Дитині дуже важко уявити той звук, який вона чує, і уявити ту букву, якою той звук має позначитися на письмі. Тому не втрачайте час – йдіть до іншого логопеда.

Дитина має працювати з фахівцем
– Чи впливають комп’ютери, телевізори на мовлення дитини?

– Я читала про те, що якщо дитину грудного віку покласти на дивані, і в полі зору (хоча б у куточку) є миготіння на екрані, то у майбутньому це може бути причиною дисграфії (неправильного відтворення звуків). Звісно, від комп’ютерів та телевізорів ми нікуди не подінемося, але намагайтеся, щоб діти користувалися ними якомога менше. Адже відбувається психологічне перелаштування мозку: у дитини притуплюється уява. Адже коли ви щось розповідаєте чи читаєте дитині, вона ці картинки уявляє, а в комп’ютері вона їх просто бачить. Потрібно фантазувати!

– Як позбутися цих мовленнєвих дефектів?
– Дитина має працювати з фахівцем – логопедом. У 95 відсотків діток, які відвідують заняття, мовлення виправляється.
Якщо вже закріпили, скажімо, звуки "ж", "ш", то батьки вдома відкрити книжечку і попрацювати з дитиною. Батьки мають більше розмовляти зі своїми дітьми, вигадувати всілякі ігри. Наприклад, на холодильник прикріпили звук "ш", і з цим звуком придумуємо слова, потім – речення, потім вчимо віршики. Адже мало поставити звук, його ще потрібно ввести у мовлення, щоб він відклався у мозку малюка. Тому батьки, вчителі мають контролювати вимову дітей.
А інколи буває й таке, що дитина на заняттях вже говорять правильно, а повертається і починає знову по-своєму говорити! Тому потрібно бути не байдужими і працювати з такими малюками.

Практичні поради
Артикуляційну гімнастику бажано проводити щодня, відводячи на неї від 5 до 15 хвилин, залежно від віку дитини. Не перевантажуйте дитину, не вимагайте від неї виконання всіх вправ під час одного заняття.

"Лопаточка"
Широкий язик висунути, розслабити, покласти на нижню губу. Слідкувати, щоб язик не тремтів. Утримувати 10-15 с.
"Неслухняний язичок"
Широкий язик покласти на нижню губу та промовляти "пя-пя-пя", неначе похлопувати свій "неслухняний язичок" верхньою губою.

"Чашечка"
Рот широко відкрити. Широкий язик підняти вгору. Потягнутися до верхніх зубів, але не торкатися їх. Утримувати в такому положенні 10-15 с.

"Голочка"
Рот відкрити. Язик висунути далеко вперед, напружити його та зробити вузьким. Утримувати в такому положенні 15 с.

"Гірка"
Рот відкрити. Бокові краї язика притиснути до верхніх кутніх зубів. Кінчиком язика доторкнутися до нижніх передніх зубів. Утримувати в такому положенні 15 с. 

"Трубочка"
Висунути широкий язик. Бокові краї язика завернути вгору. Подмухати в отриману трубочку. Виконувати в повільному темпі 10-15 разів.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
1-02-2016, 09:50
Коментарів 0 Переглядів 3 658

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

Військовий загинув на Донеччині під час виконання бойових завдань
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
Бандити стріляють у бандитів. Блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.