Перед тим, як святкувати, з’їжте шматок м’яса
Новий рік не за горами, тому час задуматися над тим, що буде на наших святкових столах. Якщо говорити про напої, то традиційно це солодка водичка, соки і, звичайно, більш міцніші. Які ж напої обрати, щоб святкування було "на радість"?
- Багато дітей і дорослих люблять солодкі газовані напої, - говорить
Тетяна ІЛАЩУК, завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ. - Але вони містять багато цукру, консервантів, барвників і ароматизаторів, які є шкідливими для організму. Тому щодня пити їх не можна. Але є цілий ряд корисних напоїв, якими можна запросто поїти всю сім’ю.
Щоб ранок після свята був добрим і бадьорим, не обов’язково відмовлятися від спиртних напоїв за столом. Просто потрібно правильно поєднати святкування і алкоголь. Найлегші напої можуть призвести до важкого похмілля, якщо не знати міри. Водночас міцний алкоголь під час застілля не зашкодить здоров’ю, якщо випити його в розумній кількості.
Що і як пити?ГорілкаБагато людей за святковим столом п’є тільки горілку. Щоб цей напій був відносно нешкідливим, швидкість надходження не повинна бути вищою, ніж 50 мл на годину. Чим довші перерви між тостами, тим легше організму впоратися з алкоголем (за наявності гарної закуски).
ШампанськеЦей смачний і, на перший погляд, легкий алкогольний напій може зіграти злий жарт з тими, хто не знає міри. Блискучі бульбашки в келиху - це вуглекислий газ. Він стимулює процес всмоктування алкоголю, а потрапляючи в кишечник, сприяє гниттю залишків їжі і отруєнню токсинами. Щоб не нашкодити собі, жінкам можна випити 1-2 келихи шампанського впродовж святкового вечора, а чоловікові - до 3-4 келихів, не змішуючи їх з іншими алкогольними напоями.
ВиноЗавдяки малому вмісту алкоголю і високому вмісту флаваноїдів (антиоксидантів) вино вважається одним із найнешкідливіших напоїв. У Новий рік він буде хорошим вибором для вашого столу. У невеликих кількостях вино сприяє підвищенню тонусу судин, зниженню рівня холестерину, розсмоктуванню тромбів, розщепленню жирової тканини. Найбільш корисні червоні сухі вина. У них міститься більше флаваноїдів, ніж у білих, і не так багато цукру, як в солодких і напівсолодких напоях.
Коньяк Крім флаваноїдів, цей напій містить дубильні речовини, що мають бактерицидні, в’яжучі, протизапальні властивості. Однак дубильні речовини уповільнюють всмоктування алкоголю в кров, тому цим напоєм легко "набратися" непомітно для себе. До того ж домішки, що містяться в коньяку, ускладнюють роботу печінки. Коньяк п’ють невеликими ковтками, насолоджуючись його смаком і запахом. На відміну від горілки, його не потрібно закушувати. Але якщо хочеться чимось закусити, використовуйте шматочок шоколаду, сир, яблуко, горіхи. Щоб цей напій не нашкодив вашому здоров’ю, 100 г коньяку впродовж святкового застілля буде достатньо.
Замість солодкої водичкиКомпотЗамість газованої води краще зваріть компот із сухофруктів або з усіляких свіжих чи морожених ягід і фруктів. Компот - це цінні гомеопатичні ліки, що містять безліч необхідних нам компонентів, адже ягоди та фрукти забезпечують наш організм вітамінами і клітковиною.
Свіжовичавлений сікЗберігає максимальну кількість вітамінів. Але при деяких хворобах соки з певних овочів і фруктів можуть бути протипоказані. Наприклад, яблучний сік протипоказаний при загостренні гастриту і виразки, а виноградний сік не рекомендується людям із підвищеною кислотністю і цукровим діабетом.
Морси Це ті самі соки, тільки розбавлені водою. Це робить напій не таким концентрованим і більш м’яким. Зазвичай в морси додають також цукор, але для людей, які страждають на цукровий діабет або ожиріння краще цього не робити.
Зверніть увагу!У кожного напою є свої правила "здорового" споживання.
- Не варто починати пити на порожній шлунок. Бажано з’їсти що-небудь жирне (наприклад, шматок м’яса).
- Не можна змішувати різні алкогольні напої. Якщо ви хочете почати вечір з одного напою, а продовжити іншим, то, по-перше, це повинні бути напої на основі однієї і тієї ж сировини (зерна - горілка, віскі, пиво; з винограду - вино, коньяк). По-друге, не можна знижувати градус. І пам’ятайте про дози.
- Потрібно закушувати. Гаряча і поживна закуска сповільнює всмоктування алкоголю в стінки шлунку.
- Не варто запивати алкоголь, особливо газованою водою.
- Потрібно знати міру. Навіть найменші дози будь-якого алкоголю можуть погіршити стан людей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, центральної нервової системи. Алкогольні напої заборонено пити вагітним жінкам і матерям, які годують грудьми.
Якщо ви приймаєте ліки, порадьтеся з лікарем і самі вивчіть інструкцію щодо того, як вони поєднуються з алкоголем.
Олександра ЛИТВИНОВА
28-12-2015, 10:13
0
3 257