RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Дев’яносто років тому в Чернівцях відкрили аеропорт
Місцева газета писала, що він є унікальною архітектурною спорудою й одним із кращих аеропортів Східної Європи.

Перші літаки в Чернівцях

Вперше чернівчани ознайомилися з літальними апаратами ще до Першої світової війни. Ця знаменна подія відбулася 17 жовтня 1910 року, коли інженер-авіатор Ян Кашпар здійснив пробний політ. А 23 жовтня він підняв свій літак типу "Блеріо" на висоту 30 метрів і пролетів над летовищем.



Румунський інженер-авіатор Аурел Влайку на показових польотах продемонстрував літак власної конструкції у присутності 30 тисяч глядачів. Тоді з повітря були зроблені фотознімки Чернівців, на основі яких пізніше виготовили листівки.




Під час Першої світової війни літаки використовували для ведення розвідки, а згодом і для виконання бойових завдань. З червня 1915 року на Чернівці не раз здійснювала авіанальоти російська армія. На місто з літаків скидали бомби та металеві "стріли", були жертви серед мешканців.

Де був перший аеропорт

У 1927 році вигін біля села Рогізна перетворили на Чернівецький аеропорт. На цій злітній смузі в серпні 1928-го приземлився перший рейсовий пасажирський літак із Бухареста.

1930 року урядом Румунії було прийнято рішення про будівництво нового аеропорту в Чернівцях. Воно здійснювалося при фінансовому сприянні міністерства промислової торгівлі, товариства ARPA румунської асоціації пропаганди авіації, префектури Чернівецького повіту та примарії Чернівців.

12 жовтня цього ж року відбулася закладка наріжного каменя аеропорту. При університеті почала діяти авіаційна школа, де навчали пілотів та планеристів.

24 травня 1933 року король Румунії Кароль ІІ в присутності представників влади та великої кількості чернівчан урочисто відкрив новий аеропорт. Місцеві газети писали, що аеропорт міста Чернівці є унікальною архітектурною спорудою й одним із кращих аеропортів Східної Європи.


Цікаві факти

*25 грудня 1945 року був створений 283-ий авіазагін спеціального призначення цивільного повітряного флоту з базуванням в аеропорту Чернівців.

* У 1946-му літаками було перевезено 9,1 тисячі пасажирів, 21,2 тонни поштової кореспонденції, 215 тонн вантажів.

* У 1961 році відправки повітряним транспортом з аеропорту Чернівців становили: 30857 пасажирів, понад 230 тонн поштової кореспонденції, 1153 тонни вантажів. На початку 1962-го авіазагін визнали кращим в Україні.

*Гелікоптери використовували для транспортування хворих. У 1959 році було виконано 758 вильотів для надання медичної допомоги, зокрема у високогірних населених пунктах.

*У Чернівецькому авіазагоні літало 16 літаків 200 "Морава" чехословацького виробництва, були тут гелікоптери Мі-2 з Польщі.

* Для забезпечення надійної експлуатації літаків АН-24, що виконували рейси з Києва до Чернівців, у 1974–1975 роках побудували злітно-посадкову смугу довжиною 1500 метрів. У 1986-му вона була подовжена ще на 700 метрів. Це дало змогу приймати літаки ЯК-42 і ТУ-134.

*Чернівецький авіазагін виконував сільськогосподарські роботи в Єгипті, Афганістані, Малі, Індії, де боровся з нашестям сарани. Розпилював мінеральні добрива в Молдавії, Азербайджані, Казахстані, Узбекистані.

* Найбільший розквіт авіації в Чернівцях припадає на 1980-ті роки. Тоді літаки літали до Києва, Москви, Мінська, Риги, Кишинева, Донецька, Сімферополя, Дніпропетровська, Харкова, Маріуполя та інших міст.

*Чернівецький авіазагін перший в Україні отримав нові літаки L-410, що дозволило перевозити більше пасажирів. Тут налічувалася понад сотня співробітників.

*У 1994 році Чернівецький аеропорт виділили в самостійну юридичну особу. А в 1999-му він отримав статус міжнародного.

* Із 2002 року аеропорт був переданий з державної власності у власність територіальних громад Чернівецької області. В 2006-му перейшов у власність міськради.

* Чернівецька міська рада передбачила на розвиток аеропорту на 2017-2020 роки приблизно 16 мільйонів гривень. Зокрема, на реконструкцію світлосигнального обладнання, придбання аеродромної машини для зимового утримання штучних покриттів, пристрою для замірювання коефіцієнта зчеплення на злітно-посадковій смузі, інтроскопу для огляду багажу. Планували, що після реконструкції аеропорт зможе приймати літаки великої тоннажності.

*27 вересня 2018 року Міжнародному аеропорту "Чернівці" було присвоєно ім'я першого українського космонавта, видатного буковинця, Героя України Леоніда Каденюка.

Підготувала Надія БУДНА
Фото з колекції Едварда Туркевича
Чернівецький аеропорт урочисто відкрили 24 травня 1933 року.
Інтер'єр аеропорту. Фото 1930-х років.
Візит Марії Антонеску в Чернівці. Фото 1941-1943 років.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
9-06-2023, 16:18
Коментарів 2 Переглядів 2 045

Теги -
Hаписав: ХХХ, Коментарів: 0, Новин: 0, 9 червня 2023 17:47
В новині:
Найбільший розквіт авіації в Чернівцях припадає на 1980-ті роки. Тоді літаки літали до Києва, Москви, Мінська, Риги, Кишинева, Донецька, Сімферополя, Дніпропетровська, Харкова, Маріуполя та інших міст. И это было при СССР.

Hаписав: valertsio, Коментарів: 0, Новин: 0, 10 червня 2023 17:03
В новині:
* Із 2002 року аеропорт був переданий з державної власності у власність територіальних громад Чернівецької області. В 2006-му перейшов у власність міськради.
глупість ненсуспітня:
тер.громадиніколи ще не були юридичними особами щоб мати у власності аеропорт. жлоби їм
просто не дали цього зробити.
передача у власність міськради без згоди тер.громади є порушенням Конституції ст.13 ст.142


"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.