RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Чернівецька еліта формувалася у гімназіях та університеті
Критерієм освіченості був атестат зрілості (матура).

(Продовження. Початок у попередніх числах додатка "Місто")
У другій половині ХІХ століття діти з аристократичних родин у Чернівцях навчалися у Вищій гімназії. Найбільше годин відводилося для вивчення латинської та давньогрецької мов. Сюди входило читання "Іліади", праць Геродота, Платона, Софокла. Обов’язковими були такі предмети, як релігія, географія, історія, математика, природознавство, фізика. На вибір – економіка, французька, англійська та італійська мови, малювання, креслення, співи.

Дівчата вчилися бесідувати французькою

Після закінчення гімназії треба було отримати атестат зрілості або матуру. В 1850 році серед 32 учнів його отримали лише 18. Для підготовки до матури заможні родини наймали для гімназистів репетиторів. Так, професор Чернівецького університету готував сина Євдоксія Гурмузакі до складання іспитів. Ольга Кобилянська писала, що її молодший брат Володимир старанно готувався до матури.



Загалом у Чернівецькій гімназії склали іспит зрілості та отримали матуру 3108 учнів. Серед них було багато тих, хто пізніше обіймав найвищі посади у сферах урядування, юстиції, викладання та церкви, став художником або письменником. Зокрема австрійський міністр сільського господарства Александр Петріно, поет Міхай Емінеску, письменник Юрій Федькович, хірург Йоганнес Мікулич-Радецький.

У 1871 році в Чернівцях заснували Вишу школу для доньок. До цього долучилися заможні бюргерські родини – чиновники, адвокати, вчителі, підприємці. З цією метою було створено товариство. Його засновники зобов’язувалися сплатити до фонду внесок розміром тисячу флоринів, звичайні члени – щонайменше сто флоринів. Директор школи Стефан Вольф писав про запровадження для старанних учениць православного віросповідання двох стипендій, що їх надали сестри з родини графа Логотетті.


Фото з книги
Учениці випускного шостого класу Чернівецького дівочого ліцею з викладачами. 1903 рік.


До навчальної програми входили такі обов’язкові предмети: релігія, німецька мова та література, французька мова, арифметика, географія, історія, фізика, хімія, малювання, каліграфія, основи ведення домашнього господарства, проста бухгалтерія, співи, жіночі ручні роботи. За вибором можна було вивчати румунську, русинську (українську), польську та латинську мови, стенографію.

Навчання в університеті було платним

Університетська освіта була надзвичайно важливою для чернівецької еліти. Бояри, вищі чиновники та заможні лікарі, аптекарі, священники прагнули, щоб їхні сини навчалися у Відні.

Заснування університету в Чернівцях у 1875 році стало визначною подією. Найбільше викладачів було з Відня, Інсбрука, Граца.
Навчання в університеті було платним. Приміром, у семестрі 1890/1891 навчального року плата становила 30 гульденів. Потрібно було платити за вступ, складання іспитів та участь у деяких семінарах. Навчання незаможних оплачували благодійні фонди.

Університетські бали відвідували депутати сейму та ради міста, найвищі чиновники, офіцери. Колишній студент Ганс Людвар згадував, що студенти добивалися права на вхід до будинків викладачів, які бажали бачити своїх доньок у товаристві освічених молодих людей. Часто це приводило до одруження.


Цікаві факти
*Газета "Буковина" у 1885 році повідомляла що першою дівчиною з Буковини, яка дістала свідоцтво гімназійної матури, була Сюзанна Рубінштейн, другою – Роза Вельт, третьою – Софія Окуневська, яка в майбутньому стане першою жінкою-лікарем Австро-Угорщини.

*У 1898 році Вищу школу для доньок змінили на дівочий ліцей із шістьма класами навчання. Учениці вивчали твори Вергілія, Цицерона, Шиллера, основи домашнього господарства та ведення кореспонденції. Свого часу тут навчалися письменниця Роза Ауслендер, дочки композитора Адальберта Гржімалі, художника Юстина Пігуляка, Степана Смаль-Стоцького.

В особистому архіві вчителя історії та географії ліцею Мирона Кордуби збереглася світлина з підписом "Дівочий ліцей у Чернівцях 1903 р.". На ній ймовірно сфотографовані 22 учениці шостого випускного класу з викладачами.

*Коли у 1879 році на філософському факультеті університету відкрили фармацевтичне відділення, туди записалося троє дівчат. Після отримання офіційного права у 1897 році університет почав приймати дівчат на всі факультети, крім теологічного. Першою жінкою, яка захистила тут докторську дисертацію, була Климента Ганкевич.

*Звичними для студентів університету були пиятика, азартні ігри та дуелі. У 1912 році внаслідок боїв між студентами польського, українського та румунського товариств відбулося 11 арештів.

(Продовження у наступному числі додатка "Місто")
Підготувала Надія БУДНА
Використано матеріали з книги Катерини Валявської "У мереживі вальсу. Світське життя на Буковині (1848-1918)".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
17-02-2023, 12:28
Коментарів 0 Переглядів 1 634

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.