RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



У період другої російської окупації під час Першої світової війни Чернівці повністю відрізали від зовнішнього світу, козаки та солдати жадібно накинулися на майно чернівчан.

Журналіст Юліус Вебер згадував у своїй книзі "Російська окупація Чернівців", що ніч із 26 на 27 листопада 1914 року була жахливою: "Усе живе тікало з міста. Чоловіки й жінки, діти і старці тягли свої статки на спинах. Ця процесія нагадувала похоронну. Вулиці стали порожніми. Вітрини магазинів були наглухо затягнуті, вікна будинків зашторені. Міщани, які не встигли втекти, позакривалися у помешканнях. Ратуша була без адміністрації. Найвищим службовцем, який залишився на місці, був працівник канцелярії".



Грабували перехожих

27 листопада о 16:00 в місті з’явилися перші російські військові підрозділи – без музики і помпезності. Прибув командувач. Його вітали військові на площі Ринок біля пам’ятника "Пієта". Козаки представили кінний парад. Формальна передача міста росіянам відбулася 28 листопада о 10:00.
"Коли ми прокинулися в суботу, 28 листопада, зору відкрилися сяючі отвори у стінах магазинів та будинків, у яких ґаздували вандали, – пише Юліус Вебер. –У місті не залишилося жодного годинникового магазину, чиї жалюзі не були би розтрощені і чиї цінності не були викрадені чи знищені".

Тимчасова міська адміністрація домовилася з російським полковником Сєхіним про створення громадської варти, члени якої носитимуть червоно-білі нарукавні пов’язки. Комендантом призначили козацького капітана Астахова. Запровадили петербурзький час, на ратуші вивісили російські прапори. Заборонили з’являтися на вулицях після 20:00.



Солдати грабували перехожих на вулиці, змушували їх знімати та віддавати свій одяг. Російський губернатор Євреїнов розпорядився конфіскувати у чернівчан усі товари, продукти харчування, запаси дров та вугілля.

На єврейську громаду наклали контрибуцію

П’ятого грудня до магістрату запросили 20 містян-євреїв. До зали зайшов російський губернатор. Він зірвав кашкета з голови, кинув на стіл:
"У мене є відомості, що євреї при відступі російських військ із Чернівців тріумфували, спалювали російські прапори, висміювали російські установи. Я маю відомості, що всі євреї є шпигунами, що вони перебувають на службі австрійської армії. Через єврейських шпигунів російські солдати були змушені п’ять тижнів страждати від суворого холоду та великої нужди. Російських солдатів обстрілювали з гармат і вимучували. За це я помщуся євреям, які тут живуть. Як штраф, я накладаю на єврейську громаду контрибуцію в розмірі 50 000 рублів і оголошую все майно єврейської релігійної громади та Єврейський національний дім конфіскованими".

Шістьох присутніх євреїв взяли у заручники, доки не зберуть контрибуцію. Губернатор розпорядився виставити військову варту перед Єврейським народним домом і Темплем. Бідним євреям припинили видавати у народних кухнях хліб та їжу. Серед єврейського населення запанували страх і розпач. Не знали, як зібрати таку велику суму. Кілька добросердних чернівчан, серед яких були столяр, слюсар, працівник броварні, звернулися до губернатора з проханням скасувати контрибуцію. Євреїнов відповів, що євреї повинні зректися свого австрійського патріотизму і стати добрими росіянами.

Зібрали 4000 крон, які хотіли вручити губернаторові. Він не прийняв грошей. Сказав: "Коли матимете всю суму повністю, тоді зможете ще раз прийти".

Коли знімали орла, люди плакали

Російський губернатор видав наказ негайно зняти всі австрійські плакати, емблеми та імперські символи. Замалювали чорно-жовті смуги на кіосках і поштових скриньках. Зняли двоголового австрійського орла з вежі ратуші. Дивлячись на це, багато людей плакали. Хотіли ще зняти великого цементного орла з будинку крайового уряду, але не змогли. Тоді закрили його великим білим покривалом. 21 грудня в будинку поштамту відкрили російську пошту і телеграф. Із плакатів міщани довідалися, що Буковина вже приєднана до Бессарабської губернії.
19 грудня росіяни святкували у Чернівцях "царський день". Населенню наказали здійснити ілюмінацію будинків і вивісити російські прапори. На ратуші підняли великий паперовий транспарант з ініціалами царя "Н ІІ". Зранку у кафедральному соборі відбулося богослужіння, на яке запросили представників міста та духовенства. На площі нагородили російських військових за відвагу. Командувач військовим корпусом у Галичині генерал-лейтенант Вебель заявив, що Австрія та Німеччина вже знищені, а Буковина – відтепер на часи вічні залишається під російською владою.

Та вже 7 лютого росіяни почали відступати. Вранці 17 лютого на вулицях не було видно жодного російського солдата. Останні з них збігали вниз Вокзальною вулицею, щоби перебратися на той бік річки.

О першій годині дня у місті з’явився перший австрійський солдат – 20-річний фельдфебель Ганс Гайдук. Після обіду увійшов великий військовий підрозділ під командуванням угорського лейтенанта Мольнара, який став першим комендантом міста. Трохи пізніше зустрічали ще одного визволителя Чернівців та Буковини – майора Даніеля Паппа, який незабаром став підполковником. Чернівчани жартували: "Маємо свого Папу!".

Цікаві факти


Конфісковували магазини одягу та делікатесів

*Росіяни зайняли всі міські лікарні та поставили керувати ними санітарного референта Гапанова. Він мало що тямив у медицині, але дуже суворо й зухвало поводився з цивільними лікарями, які залишилися працювати. Від імені коменданта Гапанов видав наказ вивезти зі шпиталів поранених австрійських солдатів. Вони були оголошені військовополоненими й депортовані до Росії.

*Росіяни ув’язнили головного лікаря – доктора Квятковскі. У митрополичій резиденції, де розташовувався шпиталь Червоного Хреста, розмістили багато російських солдатів із венеричними захворюваннями.

*Російські поліцейські відчиняли кожен магазин, який був їм до вподоби, і наказували виносити товар. Так конфіскували найкращі магазини одягу та делікатесів, товарні доми. Під російською опікою деякий час перебувала відома кав’ярня "Європа", з якої щодня забирали виручку.

*Для російських поліцейських арешти євреїв стали джерелом збагачення. Коли вони бачили на вулиці добре одягненого єврея, то зупиняли його, запитували ім’я та адресу, а вночі арештовували. За свободу треба було заплатити 50 або 100 рублів викупу, інакше ув’язнювали. Одного дня заарештували і спровадили до в’язниці відомого лікаря Хаєса. Лише завдяки клопотанню колег-християн його відпустили.

* Двоголового орла з вежі ратуші демонтували 17 грудня і доставили в дирекцію поліції. 16 лютого 1915 року, ризикуючи життям, місцеві пожежники сховали ящик із орлом. Другого грудня, у день вступу на престол цісаря Франца Йозефа І, міська реліквія зайняла своє звичне місце.

*На офіційний прийом до губернатора з нагоди "царського дня" запросили 120 гостей. На столах, накритих білими скатертинами, була велика кількість пляшок із коньяком і бутерброди. За лічені секунди гості випили весь коньяк. У великому залі, прикрашеному портретами царя, подавали шампанське, яке за день до цього реквізували з міських кав’ярень.

* До Чернівців прибули приблизно 500 туркменів. Вони були у великих овечих шапках і довгих кожухах у червону смужку, при боці носили криві шаблі та кинджали. Туркмени висловлювали своє незадоволення службою і відмовлялися марширувати. Бунтівників роззброїли та повернули до Росії.

*25 січня до Чернівців зі Львова прибув літерним потягом граф Бобринський у генеральській формі. До міста пригнали кількасот селян із навколишніх сіл, пообіцявши їм, що роздаватимуть землю Релігійного фонду та євреїв. Бобринський виголосив промову: "Австрії більше не існує. Будьте вірними Росії та її цареві… Вже скоро ви станете з Божою поміччю та допомогою царя заможними людьми". Але обіцяної землі селяни так і не отримали. Коли вони зібралися біля ратуші, їх розігнали нагайками.

Підготувала Надія БУДНА
Використано матеріали з книги Юліуса Вебера "Російська окупація Чернівців". (Переклад з німецької Сергія Осачука).
Фото з колекції Едварда Туркевича


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
13-05-2022, 15:58
Коментарів 0 Переглядів 3 886

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.