RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Під час Першої світової війни Едуард Фішер організував добровольчі військові формування, що складалися з буковинців
Він служив у 41-му піхотному полку, був начальником крайової жандармерії, отримав від цісаря найвищі військові нагороди, писав краєзнавчі книги та колекціонував монети.

Видатний буковинець народився в селі Карапчів у сім’ї місцевого орендаря маєтку Густава Фішера, нащадка швабських переселенців, які наприкінці ХVIII століття перебралися на Буковину. Його мати Антонія Лайбенфрост походила зі старовинної віденської родини.



За 12 тижнів дослужився до полковника

Едуард навчався в Чернівецькій гімназії. Вирішив стати військовим і пішов служити до 41-го піхотного полку. Із відзнакою закінчив кадетську школу в польському місті Лобзув біля Кракова. У 1885 році молодий військовий повертається у рідний полк, де йому присвоїли звання лейтенанта.

І хоча військова служба йшла добре, Фішер несподівано переходить у жандармський корпус 13-го управління крайової жандармерії, де швидко робить успішну кар’єру. У 1893 році його призначили начальником відділу комплектування у Чернівцях, де проходили вишкіл майбутні стражі порядку. У 1900-му він отримав чин ротмістра. Наступного року його призначають на посаду начальника жандармського відділу №1 Чернівців і одночасно заступником начальника крайової жандармерії. У 1913-му він став начальником крайової жандармерії Буковини у званні підполковника.

На початку Першої світової війни на Буковині не залишилось жодного австрійського загону для оборони краю від російського війська. І цю місію взяв на себе Едуард Фішер, який організував добровольчі військові формування, що складалися з буковинців: місцевих жандармів, членів фінансової гвардії, лісників, залізничників. І ця непрофесійна армія здобула блискучу перемогу над російським військом. Це було унікальне явище в історії Першої світової війни. Без гармат і кулеметів (але імітуючи, що вони є) Фішер із допомогою добровольців звільнив Чернівці. Пізніше буковинці змогли утримати Карпатський перевал і не пустили російські війська в Угорщину.

Уже в перші дні війни Фішер отримав орден Залізної корони 3-го ступеня за вміле керівництво прикордонними частинами в боях на кордоні. За звільнення Чернівців цісар присвоїв йому позачергово звання полковника. Це унікальний випадок у світовій військовій практиці, щоби за 12 тижнів заслужити такий високий чин. За військові заслуги Фішера також відзначили Рицарським Хрестом ордена Леопольда. А за організацію оборони Буковини від росіян він отримав від цісаря Франца Йосифа І найвищу воєнну відзнаку – рицарський Хрест ордена Марії Терезії.

Обіцяли за живого 100 тисяч рублів

Росіяни також належно "оцінили" заслуги Фішера: пообіцяли за живого 100 тисяч рублів, а за мертвого – 50 тисяч. Від пережитих випробувань він захворів на ішемічну хворобу серця і змушений був залишити фронт. Проте добровольчі загони буковинців, які організував Фішер, влилися до цісарсько-королівської 7-ої армії. Полковник повернувся в Чернівці, де знову очолив крайову жандармерію. Чимало місцевих громад присвоїли йому звання "Почесний громадянин", а громадська рада Чернівців подарувала шаблю, яку виготовив у Відні відомий зброяр Карл Ройль. На лезі було вигравіювано напис "За подяку в обороні Буковини та Чернівців". У 1916 році Чернівецький університет присвоїв йому почесне звання доктора філологічного факультету.

Після Першої світової війни прізвище Фішера було овіяно легендами як на Буковині, так і по всій Австрії. Молодий цісар Карл І присвоїв йому ранг генерал-майора і призначив начальником жандармерії Галичини та Буковини. Коли після розпаду Австро-Угорської імперії в листопаді 1918 року Чернівці захопили румуни, Фішер не залишив місто. Румунський Генеральний штаб заарештував його та інтернував у місто Ясси.

Там два роки Фішер прожив разом із дружиною в однокімнатному номері готелю "Континенталь", і щодня його життю загрожувала небезпека. Стараннями відомих австрійців 58-річного генерала зрештою звільнили, і він виїхав до Відня. Після всього пережитого, війни та полону Фішер почувався стомленим і хворим. У нього стався інсульт, який призвів до часткового паралічу. У своїх спогадах він писав: "Тепер можу тихо померти – я виконав свій обов’язок і невідомим героям Буковини спорудив пам’ятник".

Зібрав цінну колекцію монет

Не можна оминути увагою і наукову спадщину Едуарда Фішера. Ще в 1898 році вийшла його найвизначніша праця "Буковина – загальне краєзнавство", яка була приурочена 50-річчю правління цісаря Франца Йосифа І. Вона й нині не втратила своєї цінності. А в 1907 році вийшла фундаментальна монографія у співавторстві з професором ЧНУ Корнелієм Козаком "Краєзнавство Буковини", куди були включені такі серйозні розділи, як фізична географія, статистика, топографія. Школи, гімназії, університет користувалися картами Буковини, які виготовив Едуард Фішер.

Але найбільшим його захопленням була нумізматика, він зібрав дуже цінну колекцію монет
Відійшов у вічність генерал-майор Едуард фон Фішер у Відні, де й похований.
Підготувала Надія БУДНА

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
4-04-2022, 17:32
Коментарів 0 Переглядів 2 716

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.