Культура мови – культура нації

Надзвичайно важливими вважає питання культури мови президент Всеукраїнського благодійного фонду "Журналістська ініціатива" Людмила Мех. Як відомо, це громадське об’єднання – співорганізатор низки масштабних акцій соціально-культурного спрямування, з-поміж них прес-клуби, круглі столи, книговидавничі проекти (сайт – mediafond.com.ua). Цього разу Фонд запропонував провести в місті музеїв Переяславі-Хмельницькому на Київщині та в столиці 2-денний науково-практичний семінар "Культура мови – культура нації" – щорічний захід, який уже вчетверте поспіль традиційно організується за участю партнерів Фонду та за підтримки Держкомтелерадіо і Співдружності інформаційно-рекламних видань України (38 газет).
Ініціаторові семінару підставили плече однодумці – керівники вишів Віктор Коцур (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Григорія Сковороди) і Володимир Різун (Інститут журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка). Співорганізаторами заходу стали також Український фонд культури, який очолює Борис Олійник (у семінарі взяв активну участь і виступав член правління УФК Володимир Мельничук), та Українська бібліотечна асоціація (керівник – Ірина Шевченко).
Тон семінару в Переяславі задали звернення професорів Віктора Коцура і завкафедри мови та стилістики столичного Інституту журналістики Наталії Шумарової, а також ведучої – лауреата журналістської премії "Золоте перо" Людмили Мех.
Представники преси з різних регіонів країни, працівники освіти й культури, студенти долучилися до дискусії, ознайомилися з виставкою нових надходжень до бібліотеки вишу, з експозицією "Дивосвіт Трипілля", яку розгорнула народна майстриня Людмила Смолякова, переглянули тематичний фільм з нагоди 120-річчя відкриття Трипільської культури, а також відвідали презентацію збірки поезій журналіста Михайла Калініченка "Оголений нерв". Учасники заходу мали змогу одержати в подарунок книжку з автографом автора; свої нові книжки подарували бібліотеці університету й кияни-письменники.
Зливу емоцій викликали у переповненій залі виступи: доцента кафедри мови та стилістики Інституту журналістики Людмили Хоменко; лауреата Шевченківської премії Леоніда Мужука; відомого публіциста Миколи Махінчука – дослідника життя і творчості засновника переяславських музеїв Героя України Михайла Сікорського; професора Олександра Потапенка (Переяслав-Хмельницький). Промовляли на семінарі Михайло Калініченко – керівник представництва ДТРК "Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення" в центральних областях України й Олександр Балабко – київський журналіст, письменник. Зацікавив присутніх і емоційний виступ заступника директора публічної бібліотеки м. Києва Ольги Романюк.
Наприкінці програми гості, які, за висловом вінницької тележурналістки Марини Тепленко, мали розкіш "купатися у вишуканій українській мові", побували на екскурсії в Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка.
Наступного дня, 12 квітня, в Києві учасники семінару мали змогу взяти участь у XІX Міжнародній науково-практичній конференції з проблем функціонування і розвитку української мови "Мова. Суспільство. Журналістика" (присвяченій 40-річчю кафедри мови та стилістики). Насиченою, динамічною була і програма круглого столу, проведеного в Інституті журналістики: "Книжка Бориса Рогози "Уроки державної мови" – життєдайне джерело творчого Слова". Презентацію видання, що побачило світ завдяки зусиллям активу Київської організації Національної спілки журналістів, провів заступник генерального директора Укрінформу Михайло Сорока. В обговоренні виступили відомі журналісти, редактори Віктор Шпак, Віра Черемних, Наталя Черешинська (Київ), Марія Веремчук (Львів) та інші.
Культура мови є однією з основ культури нації. Отож, зважаючи на потребу захисту державної мови від засмічення її в умовах експансії чужих мов, преса й далі не випускатиме з уваги цієї актуальної теми.

Сергій Шевченко, заслужений журналіст України

На знімках: почесну відзнаку Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди вручає Людмилі Мех ректор Віктор Коцур; фото на згадку після презентації книжки; Музей Заповіту Т. Г. Шевченка; другий день семінару – в Інституті журналістики.

Фото автора

Переяслав-Хмельницький – Київ
18-04-2013, 16:09
Коментарів 0 Переглядів 2073

На Донбасі від кулі снайпера загинув боєць з Буковини
На Буковині в чоловіка проживає батько і донька
Демонтаж на «Памірі»: техніку, якою вивозили метал, заарештували
Тепер мають з'ясувати вагу металу і скільки його мають право вивезти
Продан хоче звільнити директора «Чернівціводоканалу»
Секретар міськради заявив, що має численні зауваження до директора підприємства
Не прив’єзаний Йван і «кума, ти жива». Блог Мостіпаки
Про головні події минулого тижня у блозі Олександра Мостіпаки
ПриватБанк збільшив термін кредитування на придбання нових автомобілів до 7 років (прес-реліз)

Акційні умови кредитування на придбання нових автомобілів включатимуть в себе відсоткову ставку від 0,01% річних, аванс від 10% вартості авто та подовжений строк кредиту - 7 років
Апартаменти чистого повітря чекають на своїх мешканців (на правах реклами)

На околиці Чернівців, подалі від міської метушні, розташувався новий сучасний житловий комплекс "GARDEN HALL", який відрізняється зручним плануванням квартир, якістю будівництва і доступною ціновою політикою
Солодке задоволення у Чернівцях (на правах реклами)

А ви знали, що солодощі сприяють вашому щастю? Ні? Тоді мерщій до найсолодших місць у Чернівцях, що вразять не лише смаком десертів, але й їх естетичним оформленням.
Громадський транспорт майбутнього в Чернівцях. Бути чи не бути? (новини компанії)

Уряд затвердив зміни в двох постановах, що стосуються порядку проведення конкурсу на регулярних автобусних маршрутах та правил надання послуг на автомобільному транспорті
Про інвесторів житлового комплексу Comfort Park подбає "Місто Мрій" (новини компанії)

Що буде з житловим комплексом "Comfort Park"? Чи отримають інвестори своє житло?