Чи є в супі вітаміни та мінерали? Нутриціолог дала чітку відповідь

новини / Їжа
273
0
суп


Суп - доволі популярна страва на столах українців. А в дитинстві це був обов'язковий прийом їжі в обідню пору. Проте з часом лікарі почали говорити, що насправді це не необхідна страва в раціоні. Чи так це?

Чи втрачають овочі всю користь під час варіння супу, нутриціологиня Катерина Крупкіна пояснила в інтерв'ю РБК-Україна.



Чим корисний суп

За її словами, в овочах є водорозчинні та жиророзчинні вітаміни. Жиророзчинні, наприклад каротин у моркві, не руйнуються при термічній обробці.

А водорозчинні вітаміни, зокрема групи B, можуть частково виходити у воду. Щоб зберегти їх, суп радять готувати під закритою кришкою та з мінімальною кількістю рідини.

"Кількість вітамінів втрачається, але це не робить суп поганою стравою. Взагалі немає поганої їжі", - пояснює експертка.

Крупкіна підкреслює, що суп - не обов'язкова страва, але його можна робити збалансованим.

"Я, наприклад, люблю борщ. Але я його доповнюю, щоб це була більш збалансована страва. Обов'язково додаю до борщу хліб, пучок зелені, щоб і клітковини було достатньо, і вуглеводів, і щоб там плавала якась курка. Щоб це було комплексно, організм повинен отримати й білки, і жири, і вуглеводи", - каже вона.

Які вітаміни втрачаються після термічної обробки

Особливу увагу Катерина звертає на вітамін С, який є особливо вагомий у холодний період року.

Вітамін C, за її словами, особливо чутливий до високої температури й руйнується при термічній обробці. Тому продукти на кшталт шипшини, малини, перцю чи ківі краще споживати сирими, щоб отримати максимальну користь.

"Все, що має вітамін C, бажано їсти в сирому вигляді", - підсумовує Крупкіна.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10

Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.