
Суп - доволі популярна страва на столах українців. А в дитинстві це був обов'язковий прийом їжі в обідню пору. Проте з часом лікарі почали говорити, що насправді це не необхідна страва в раціоні. Чи так це?
Чи втрачають овочі всю користь під час варіння супу, нутриціологиня Катерина Крупкіна пояснила в інтерв'ю РБК-Україна.
Чим корисний суп
За її словами, в овочах є водорозчинні та жиророзчинні вітаміни. Жиророзчинні, наприклад каротин у моркві, не руйнуються при термічній обробці.
А водорозчинні вітаміни, зокрема групи B, можуть частково виходити у воду. Щоб зберегти їх, суп радять готувати під закритою кришкою та з мінімальною кількістю рідини.
"Кількість вітамінів втрачається, але це не робить суп поганою стравою. Взагалі немає поганої їжі", - пояснює експертка.
Крупкіна підкреслює, що суп - не обов'язкова страва, але його можна робити збалансованим.
"Я, наприклад, люблю борщ. Але я його доповнюю, щоб це була більш збалансована страва. Обов'язково додаю до борщу хліб, пучок зелені, щоб і клітковини було достатньо, і вуглеводів, і щоб там плавала якась курка. Щоб це було комплексно, організм повинен отримати й білки, і жири, і вуглеводи", - каже вона.
Які вітаміни втрачаються після термічної обробки
Особливу увагу Катерина звертає на вітамін С, який є особливо вагомий у холодний період року.
Вітамін C, за її словами, особливо чутливий до високої температури й руйнується при термічній обробці. Тому продукти на кшталт шипшини, малини, перцю чи ківі краще споживати сирими, щоб отримати максимальну користь.
"Все, що має вітамін C, бажано їсти в сирому вигляді", - підсумовує Крупкіна.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram







