Цю рибу недооцінюють - і дарма: вона вдвічі дешевша і корисніша за скумбрію

новини / Їжа / Здоров'я
0
0
Цю рибу недооцінюють - і дарма: вона вдвічі дешевша і корисніша за скумбрію

Фото ілюстративне


Найсмачніша риба не завжди найдорожча. Незважаючи на те, що багатьом на думку одразу спадає форель, лосось або сьомга, ці види риб не можна вважати найвдалішими з точки зору нутриціології. Оскільки ціни на рибу в Україні іноді "кусаються", варто розглянути дешевший, але не менш корисний варіант.



Чим хороша сайра - користь і шкода

Видання Foodstruct порівняло дві популярні риби, щоб з'ясувати, що смачніше, сайра чи скумбрія, а також який продукт виявиться кориснішим. За їхніми даними, скумбрія містить більше вітамінів B12, D, B6, B2, Е, а також калію і заліза. Тихоокеанська сайра виграє за наявністю вітаміну С і В1, а також може "похвалитися" меншою кількістю натрію в складі.

Його надлишок може призвести до підвищення тиску і розвитку серцево-судинних захворювань, тож скумбрію необхідно їсти дозовано. Від сайри такого не буде - кількість натрію в складі риби перебуває в межах норми. Холестерину і насичених жирів у ній теж небагато порівняно зі скумбрією.

Скумбрія вважається одним із найкращих продуктів для поповнення нестачі вітаміну В12, а сайра - вітамінів С і В1. Крім того, у сайрі більше кальцію, міді, марганцю і калію, а в скумбрії - магнію, цинку і селену.

Цікаво, що сайра - риба, яка підходить навіть жінкам, які бажають схуднути. У той час, як калорійність скумбрії становить 305 калорій на 100 г, сайра містить лише 88 калорій на ту саму порцію - утричі менше. Додатково варто зважати й на те, наскільки ситна сайра - жирність у неї в 40 разів нижча, ніж у скумбрії.

У ста грамах скумбрії міститься 40 грамів жирів, а в такій самій порції сайри - 0,69. Для людей, які борються із зайвою вагою, це навіть плюс - харчуючись сайрою, можна не боятися набрати кілька зайвих кілограмів. Вміст холестерину в скумбрії вдвічі вищий, ніж у сайрі - 95 грамів проти 35.

Підвищений рівень холестерину може обернутися регулярними відвідинами кардіолога, тому якщо у вас є проблеми з серцем і судинами, краще зробити вибір на користь сайри. Маленька рибка - чудовий варіант для тих, хто шукає щось корисне, але легке, що не обтяжує шлунок. Крім того, сайра виграє і за ціною - кілограм свіжомороженої риби обійдеться приблизно в 100 гривень, тоді як ціна за таку ж кількість скумбрії в два рази вища.

Чи можна їсти консервовану сайру

Дієтологи всього світу навперебій розповідають, чим корисні консерви - сайра не стала винятком. Риба може зберігатися довше завдяки консервуванню, але зберігає більшу частину корисних властивостей на відміну від замороженого продукту. Крім того, консервовану сайру можна їсти просто з банки з хлібом, а також додавати до страв.

Це зручно не тільки вдома, а й у "польових" умовах - наприклад, у поїздці. Риба, оброблена термічно і закрита в герметичну ємність, містить кілька добових норм вітаміну D і кальцію, а також речовину під назвою "фосфатидилсерин", що допомагає знизити рівень стресу і підвищити настрій.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.