Вуглеводи сприяють здоровому довголіттю, але не всі: дослідження назвало найкорисніші продукти

новини / Здоров'я
623
0
Вуглеводи сприяють здоровому довголіттю, але не всі: дослідження назвало найкорисніші продукти


Дієтологи та експерти з харчування не втомлюються говорити про важливість клітковини в раціоні, проте переважна більшість людей — близько 95% - регулярно недоотримують її.

Про це пише NV.



А тим часом продукти, багаті на клітковину — цілозернові, бобові, фрукти та овочі - допомагають не тільки підтримувати здоров’я кишківника, а й знижують ризики серцево-судинних захворювань і раку. Нове дослідження, опубліковане в JAMANetwork Open, показало, що такі вуглеводи також сприяють здоровому старінню.

З’ясувалося, що в жінок, які в середньому віці харчувалися продуктами, багатими на клітковину та складні вуглеводи (овочі, фрукти, цілозернові та бобові), шанси на здорове старіння були на 6−37% вищими. Водночас вживання рафінованих вуглеводів, таких як очищені злаки, цукор і крохмалисті овочі, навпаки, знижувало ці шанси приблизно на 13%.

Під "здоровим старінням" у дослідженні розуміли відсутність 11 хронічних захворювань (зокрема діабету 2 типу, онкології, інсульту, ХОЗЛ тощо), збереження когнітивних і фізичних функцій, а також гарний психоемоційний стан.

"Ми показали, що не просто кількість вуглеводів, а їхня якість може відігравати ключову роль у старінні", — зазначив провідний автор Андрес Ардіссон Корат із Центру досліджень харчування і старіння при Міністерстві сільського господарства США.

Аналіз ґрунтується на даних із масштабного проєкту Дослідження здоров’я медсестер, у рамках якого понад 47 тисяч жінок відстежували свій раціон із 1984 до 2016 року. До моменту аналізу учасницям було від 70 до 93 років.

"Нас цікавило, як харчові звички середнього віку можуть вплинути на здоров’я через десятиліття — не тільки на вагу і рівень цукру в крові, а й на загальну якість життя", — прокоментував Ардіссон Корат. Його колега, професор Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Ци Сунь, додав: "Ми вже знали про користь рослинної їжі, а тепер підтверджуємо зв’язок і з когнітивними та фізичними функціями".

Експерти нагадують: клітковину краще отримувати з цільних продуктів, а не з добавок. Серед найкорисніших джерел — бобові, горіхи, насіння, овочі, фрукти та злаки. Включіть у раціон:

квасолю і сочевицю

полуницю, апельсини, чорниці, яблука і груші зі шкіркою

броколі, брюссельську капусту, зелений горошок, картоплю зі шкіркою

вівсянку, ячмінь, колотий горох

попкорн (без олії та цукру)

авокадо

насіння чіа

Навіть незначне збільшення споживання клітковини — на 7 грамів на день — може значно знизити ризик інсульту та зміцнити здоров’я. А деякі хитрощі, як-от охолодження приготованого білого рису чи хліба, здатні перетворити прості вуглеводи на більш корисні. До того ж, дієтологи попереджають: у прагненні до високобілкової дієти багато хто забуває про клітковину — не менш важливий компонент раціону.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують