
Сіль — життєво важливий мінерал, який відіграє ключову роль у підтримці водно-сольового балансу і роботі нервової системи. Але, як показує практика, більшість людей споживають її занадто багато.
Про це пише NV.
Надлишок солі може призвести до підвищеного тиску, хвороб серця, проблем із нирками та інсульту. Щоб знизити ризики, Американська кардіологічна асоціація рекомендує не перевищувати добову норму в 2300 мг, а людям з гіпертонією — обмежитися 1500 мг. Проте середнє споживання натрію в США становить близько 3400 мг на день — значно вище норми.
Повністю виключати солі з раціону не варто. Особливо важливо заповнювати його втрати, якщо ви займаєтеся спортом або активно потієте. "Додавати трохи солі в їжу — це нормально, головне — не перестаратися", — каже дієтолог Ренді Еванс.
Ось продукти з відносно високим вмістом солі, які можуть бути корисними при помірному споживанні:
1. Горіхи, насіння і горіхові пасти
Хоча солоні горіхи можуть містити до 87 мг солі, вони, як і раніше, залишаються чудовим джерелом корисних жирів, білка й антиоксидантів. Особливо виділяються волоські горіхи, які сприяють підвищенню рівня "хорошого" холестерину. Вибирайте несолоні або варіанти зі зниженим вмістом солі, а для смаку використовуйте спеції і трави.
2. Ферментовані продукти
Квашена капуста, кімчі, місо та йогурт — джерела пробіотиків і підтримка мікробіома. Попри високий вміст солі (180 мг у 2 ст. л. капусти), їх зазвичай їдять у малих кількостях. За словами дієтологині Наталі Ріццо, у цьому випадку користь переважує можливу шкоду.
3. Оливки
Всього 4 оливки можуть містити близько 248 мг солі. Однак вони збагачують раціон мононенасиченими жирами та антиоксидантами. Додавайте їх у салати та закуски в помірних кількостях — це чудовий спосіб урізноманітнити меню.
4. Консервовані морепродукти
Тунець, лосось і сардини в банках — це білок, омега-3 і зручність. Так, натрію в них багато — до 600 мг на банку, — але помірне споживання, особливо якщо ви не їсте рибу регулярно, принесе організму тільки користь. Головне — не солити додатково.
5. Сир
Багатий кальцієм і білком, сир може містити досить багато солі, але чудово підходить для сніданку або перекусу після тренування. Поєднуйте його з овочами або фруктами, щоб збалансувати натрій у страві.
6. Консервована квасоля
Це доступний рослинний білок, багатий на клітковину. Промийте квасолю перед використанням, щоб знизити вміст солі, або вибирайте варіанти з позначкою "низький вміст натрію". Якщо немає медичних обмежень, квасоля — один із найкращих продуктів для повсякденного раціону.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram