Шість корисних продуктів із підвищеним вмістом солі

Сіль — життєво важливий мінерал, який відіграє ключову роль у підтримці водно-сольового балансу і роботі нервової системи. Але, як показує практика, більшість людей споживають її занадто багато.
Про це пише NV.
{reklama}
Надлишок солі може призвести до підвищеного тиску, хвороб серця, проблем із нирками та інсульту. Щоб знизити ризики, Американська кардіологічна асоціація рекомендує не перевищувати добову норму в 2300 мг, а людям з гіпертонією — обмежитися 1500 мг. Проте середнє споживання натрію в США становить близько 3400 мг на день — значно вище норми.
Повністю виключати солі з раціону не варто. Особливо важливо заповнювати його втрати, якщо ви займаєтеся спортом або активно потієте. "Додавати трохи солі в їжу — це нормально, головне — не перестаратися", — каже дієтолог Ренді Еванс.
Ось продукти з відносно високим вмістом солі, які можуть бути корисними при помірному споживанні:
1. Горіхи, насіння і горіхові пасти
Хоча солоні горіхи можуть містити до 87 мг солі, вони, як і раніше, залишаються чудовим джерелом корисних жирів, білка й антиоксидантів. Особливо виділяються волоські горіхи, які сприяють підвищенню рівня "хорошого" холестерину. Вибирайте несолоні або варіанти зі зниженим вмістом солі, а для смаку використовуйте спеції і трави.
2. Ферментовані продукти
Квашена капуста, кімчі, місо та йогурт — джерела пробіотиків і підтримка мікробіома. Попри високий вміст солі (180 мг у 2 ст. л. капусти), їх зазвичай їдять у малих кількостях. За словами дієтологині Наталі Ріццо, у цьому випадку користь переважує можливу шкоду.
3. Оливки
Всього 4 оливки можуть містити близько 248 мг солі. Однак вони збагачують раціон мононенасиченими жирами та антиоксидантами. Додавайте їх у салати та закуски в помірних кількостях — це чудовий спосіб урізноманітнити меню.
4. Консервовані морепродукти
Тунець, лосось і сардини в банках — це білок, омега-3 і зручність. Так, натрію в них багато — до 600 мг на банку, — але помірне споживання, особливо якщо ви не їсте рибу регулярно, принесе організму тільки користь. Головне — не солити додатково.
5. Сир
Багатий кальцієм і білком, сир може містити досить багато солі, але чудово підходить для сніданку або перекусу після тренування. Поєднуйте його з овочами або фруктами, щоб збалансувати натрій у страві.
6. Консервована квасоля
Це доступний рослинний білок, багатий на клітковину. Промийте квасолю перед використанням, щоб знизити вміст солі, або вибирайте варіанти з позначкою "низький вміст натрію". Якщо немає медичних обмежень, квасоля — один із найкращих продуктів для повсякденного раціону.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад