
М’ясо - один із головних джерел білка у нашому раціоні. Як виявилось, м’ясо на кістці та філе мають різний вплив на здоров’я. Одне з них може містити більше корисних мікроелементів, інше - легше засвоюється.
Про це повідомляє нутриціологиня Тетяна Ярмошук.
Переваги мʼяса на кістці
За словами експерта, воно містить більшу кількість вітамінів, мінералів, жирів та деяких амінокислот, а саме проліну та гліцину, які важливі для вироблення колагену, відновлення суглобів, шкіри та сполучної тканини.
Під час приготування з кістки ще виділяються мінерали, колаген та амінокислоти, які ще більше нутритивно збагачують страву.
Тому мʼясо на кістці не тільки соковитіше на смак, але й має перевагу у кількості нутрієнтів у своєму складі.
Саме тому бульйон зварений на птиці (особливо домашній) - це не тільки смачно, але й дійсно корисно для здоров'я.
Чим корисне філе
Філе, хоч і містить меншу кількість нутрієнтів, воно також може бути в раціоні. Воно містить більшу кількість амінокислот (лейцину, ізолейцину та валіну), які сприяють кращому росту мʼязів.
Саме тому спортсмени, які нарощують м'язову масу, більше полюбляють філе, адже у ньому менше жиру.
Що краще обрати
Нутриціолог розповіла, що найкраще вживати й мʼясо на кістці, і філе та отримувати різний набір нутрієнтів з кожного із них.
Одне із правил збалансованого харчування - це різноманітність, яка допомагає організму отримувати різні нутрієнти. Це не тільки зменшує ризики дефіцитів тих чи інших вітамінів та мінералів, а й робить цікавішим харчування.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram