Weather

Три овочі, які перетворюються на отруту після смаження

новини / Здоров'я
746
0
Три овочі, які перетворюються на отруту після смаження

Високі температури перетворюють корисне на шкідливе.

Про це пише Радіо Трек.



1. Картопля — джерело акриламіду

При смаженні крохмаль у картоплі розпадається на акриламід — нейротоксин, який накопичується в печінці.

Ця речовина починає утворюватися вже при температурі 120°C, а на сковороді температура сягає до 200°C.

Чим темніша скоринка — тим більше токсинів.

Регулярне вживання смаженої картоплі підвищує ризик онкології на 50%.

Порада: Перед смаженням замочіть картоплю на 30 хв у воді, щоб зменшити вміст крохмалю.

2.  Болгарський перець — джерело бензопірену

Тонкі стінки перцю швидко обвуглюються при смаженні, виділяючи бензопірен — канцероген, присутній у сигаретному димі та вихлопах.

При смаженні на олії бензопірен з'являється вже через 3–4 хвилини.

Порада: Готуйте перець без олії на антипригарній сковороді або в духовці при температурі до 180°C.

3.  Кабачки — ризик нітрозамінів

Кабачки містять нітрати, які при високій температурі перетворюються в нітрозаміни — сполуки, що пошкоджують ДНК.

Особливо небезпечне приготування на грилі — відкритий вогонь втричі пришвидшує реакцію.

Порада: Обирайте швидке обсмажування до 2 хвилин з постійним помішуванням, або запікайте без олії.

Загальні поради:
Ніколи не використовуйте олію повторно — у ній накопичуються канцерогени.

Якщо уникнути смаження не вдається — додавайте до страв броколі чи спаржу. Їхні антиоксиданти допомагають нейтралізувати частину токсинів.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують