Три овочі, які перетворюються на отруту після смаження

новини / Здоров'я
982
0
Три овочі, які перетворюються на отруту після смаження

Високі температури перетворюють корисне на шкідливе.

Про це пише Радіо Трек.



1. Картопля — джерело акриламіду

При смаженні крохмаль у картоплі розпадається на акриламід — нейротоксин, який накопичується в печінці.

Ця речовина починає утворюватися вже при температурі 120°C, а на сковороді температура сягає до 200°C.

Чим темніша скоринка — тим більше токсинів.

Регулярне вживання смаженої картоплі підвищує ризик онкології на 50%.

Порада: Перед смаженням замочіть картоплю на 30 хв у воді, щоб зменшити вміст крохмалю.

2.  Болгарський перець — джерело бензопірену

Тонкі стінки перцю швидко обвуглюються при смаженні, виділяючи бензопірен — канцероген, присутній у сигаретному димі та вихлопах.

При смаженні на олії бензопірен з'являється вже через 3–4 хвилини.

Порада: Готуйте перець без олії на антипригарній сковороді або в духовці при температурі до 180°C.

3.  Кабачки — ризик нітрозамінів

Кабачки містять нітрати, які при високій температурі перетворюються в нітрозаміни — сполуки, що пошкоджують ДНК.

Особливо небезпечне приготування на грилі — відкритий вогонь втричі пришвидшує реакцію.

Порада: Обирайте швидке обсмажування до 2 хвилин з постійним помішуванням, або запікайте без олії.

Загальні поради:
Ніколи не використовуйте олію повторно — у ній накопичуються канцерогени.

Якщо уникнути смаження не вдається — додавайте до страв броколі чи спаржу. Їхні антиоксиданти допомагають нейтралізувати частину токсинів.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
29 077
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
19 235
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
11 621
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
7 544
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
5 742
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 138
У горах дощ з мокрим снігом: якою буде погода на Буковині завтра
3 948
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
3 903
Встановили прапор на вцілілому будинку: десантники з Буковини звільнили село на Донеччині — відео
3 649
Нацбанк випустив нові пам’ятні монети: кому присвячені та який номінал
3 625


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.