
Мало які продукти можуть зрівнятися з пастою (макаронами) за універсальністю. І хоча її приготування видається неймовірно простим - просто закип'ятити воду і відварити виріб - справжні поціновувачі знають, що на смак пасти впливає безліч чинників, пише УНІАН з посиланням на EatingWell. Одне з найбільш спірних питань - чи потрібно промивати пасту після варіння.
Щоб вирішити цю суперечку, видання звернулося до шеф-кухаря Barilla America Лоренцо Боні. Він дав чітку відповідь: "Я ніколи не рекомендую промивати пасту".
Чому люди промивають макарони
"Звичка промивати пасту, ймовірно, пішла з тих часів, коли на ринку було багато низькоякісної продукції. Макарони тоді робили з суміші м'якої і твердої пшениці, і вони були дуже крохмалистими. Вони легко перетравлювалися і злипалися", - пояснює Боні.
Промивання допомагало зупинити процес варіння і запобігти злипанню.
Проте сучасні макарони високої якості, виготовлені зі 100% твердої пшениці дурум, таких проблем не мають - і їх не слід промивати.
Чому не треба промивати макарони
За словами експерта, є дві ключові причини, через які пасту не можна промивати. Обидві пов'язані з крохмалем, який виділяється в процесі варіння.
Крохмаль надає пасті смаку і золотистого кольору. Промиваючи пасту, ви буквально змиваєте її смак у раковину. "Коли я проводжу кулінарні майстер-класи в Barilla, я пропоную думати про пасту так само, як про куряче філе, яке ви обсмажуєте для салату. Ви ж не будете промивати його під водою після смаження? Це змиє весь смак, який ви з такою працею створювали", - пояснює шеф-кухар.
Крохмаль допомагає соусу краще обволікати пасту. Промиваючи макарони, ви прибираєте цей природний шар, і соус просто не зможе до них "прилипнути". Замість цього Боні рекомендує злити воду і відразу ж додати пасту в соус.
Для ще більш гладкої текстури можна додати в соус половину склянки води, що залишилася після варіння пасти.
Щоб приготувати найсмачнішу пасту, шеф-кухар рекомендує варити пасту на 1 хвилину менше, ніж зазначено на упаковці, і злити воду, не промиваючи макарони.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram