
3 березня у православних розпочався Великий піст. Для тих, хто постить, у цей період забороняються страви з м'ясом, рибою, яйцями, молочними продуктами. Але це зовсім не привід сумувати і відмовлятися від улюбленої випічки - пісні рецепти, які ми пропонуємо нижче, за смаком анітрохи не поступаються класиці, швидко готуються і підійдуть навіть кондитерам-початківцям.
Про це пише УНІАН.
Пиріг з варенням на дріжджовому тісті без яєць і молока
Тісто для цього пирога замішується на воді, а як начинку можна взяти джем або густе варення за смаком.
Вам знадобиться:
250 мл води;
100 г цукру;
2 ч. л. сухих дріжджів;
0,25 ч. л. солі;
50 мл олії;
0,5 кг борошна (+ 50 г для підпилу);
400 г варення;
100 мл чаю (чорного).
Потрібно підігріти воду, щоб вона була теплою, але не гарячою і розвести в ній дріжджі та 75 г цукру. Додати сіль, олію, порціями всипати борошно, помішуючи, замісити тісто (воно має вийти м'яким, тому залежно від борошна його може піти більше або менше).
Накрити тісто в мисці рушником, залишити підходити на 40 хвилин - воно має збільшитися вдвічі.
Увімкнути духовку на 200°C. Тісто розділити на 2 частини, першу розкачати в пласт і покласти на деко, вистелене пергаментом. Змастити зверху варенням або джемом.
Другу частину тіста теж розкачати і викласти на варення, краї пирога защипнути. Зверху наколоти виделкою в кількох місцях. Випікати пів години до рум'яності.
Цукор, що залишився, змішати з чаєм і змастити готовий пиріг зверху, а потім ще раз відправити в духовку на 15 хвилин.
Пісне бананове печиво
М'яке й ароматне печиво виходить на основі бананового пюре і з нотками кориці.
Вам знадобиться:
2 банани;
300 г цукру;
170 мл олії;
1 ст. л. меду;
350 г борошна;
2 ч. л. розпушувача;
0,25 ч. л. солі;
1 ст. л. кориці.
Банани почистити і розім'яти в пюре (або пробити блендером). Додати 250 г цукру, олію, мед, перемішати, потім додати борошно, розпушувач і сіль. Поставити на 1 годину в холодильник.
Духовку розігріти до 180°C. З тіста звантажити кульки й обваляти їх у суміші цукру (50 г) і кориці. Викласти на деко пергаментом і злегка притиснути. Випікати 10 хвилин.
Потрібно змішати теплу воду, дріжджі та 75 г цукру, потім додати сіль і олію. Порціями ввести борошно і замісити м'яке тісто (залежно від борошна його може знадобитися більше або менше). Накрити тісто рушником, залишити підходити на 40 хвилин - 1 годину, воно має подвоїтися.
Припорошити стіл борошном, викласти тісто і розкачати в пласт. Посипати цукром, що залишився, і згорнути тугий рулет. Нарізати рулет на шматочки завтовшки 3 см.
Викласти на деко з пергаментом на відстані і залишити підходити ще раз - приблизно на 20 хвилин. Поки увімкнути духовку на 180°C. Випікати 20-25 хвилин, після того, як охолонуть, присипати цукровою пудрою.
Пісний манник на апельсиновому соку
Любителям манників сподобається ця пісна інтерпретація пирога - дуже ароматного завдяки апельсиновому соку і цедрі лимона.
Вам знадобиться:
200 мл апельсинового соку;
200 г манки;
200 г цукру;
1 лимон;
100 мл олії (+1-2 ст. л. для змащування форми);
0,75-1 ч. л. соди;
150 г борошна.
Сік апельсина потрібно змішати з цукром і манкою. Додати до них цедру лимона та мало і перемішати. Залишити на 30 хвилин - крупа має набрякнути. Додати соду, перемішати і ввести порціями борошно, помішуючи. Потім усе змішати до однорідності.
Перекласти у форму, змащену олією, і поставити випікатися в духовку, розігріту до 180°C на 30-35 хвилин.
Шоколадний торт з вишневим просоченням і манним кремом
М'які коржі та ніжний крем - цей дивовижний десерт тане в роті, попри те, що в торті немає звичних нам інгредієнтів.
Вам знадобляться:
600 г борошна;
2 ч. л. розпушувача;
дрібка солі;
100 г какао;
600 г цукру;
150 мл олії (+1-2 ст. л. для змащування форми);
700 мл води;
2 ч. л. соди;
30 мл соку лимона.
Для просочення і крему:
250 мл води
40 г манки
100 г цукру;
100 г шоколаду чорного;
100 мл вишневого соку;
заморожена вишня без кісточок - за бажанням.
Увімкнути духовку на 180°C. Просіяти борошно з какао, змішати з розпушувачем, сіллю і цукром. Сік лимона погасити содою і додати в тісто. Усе збити вінчиком. Форму для випічки змастити олією і вистелити пергаментом.
Спекти три коржі. Випікати кожен близько пів години - готовність перевірити дерев'яною шпажкою, вона має залишитися сухою. Остудити готові коржі, верхівки різати і подрібнити обрізки на крихту.
Для крему потрібно закип'ятити воду, додати манку і цукор (70 г). Дати закипіти і проварити хвилину. Додати шоколад, зверху закрити харчовою плівкою "в контакт" - тобто, плівка має лягти на поверхню крему. Остудити. Після збити міксером до посвітління.
Для просочення змішати вишневий сік і 30 г цукру та нагріти, щоб цукор повністю розчинився. Коржі просочити і змастити кремом кожен корж, викладаючи один на інший. Можна за бажанням додати між шарами розморожену вишню.
Покрити також кремом торт зовні, прикрасити крихтою.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram