Не такі корисні, як всі думають: названо популярні овочі, в яких найменше клітковини

новини / Здоров'я
13 231
0
Не такі корисні, як всі думають: названо популярні овочі, в яких найменше клітковини


Свіжі або консервовані огірки та помідори є популярними овочами, які є у раціоні кожного. Але чи містять вони достатньо клітковини для підтримки здоров’я травної системи?

Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).



Для чого потрібна клітковина?

За словами експерта, клітковина необхідна для здорового мікробіому, який відповідає за імунітет.

"Є класне дослідження про мікробіом. Воно довело, що потрібно протягом тижня з'їдати більше ніж 30 рослинних продуктів. До рослинних продуктів належать всі види круп, всі види бобових, всі види зелені, всі види листя салату, фрукти, ягоди, овочі, горіхи, насіння. Тобто по факту не складно набрати, якщо з кожної категорії в нас є три-чотири продукти протягом тижня", - пояснила Крупкіна.

Огірки та помідори містять помірну кількість клітковини, тому не є основними її джерелами. Зокрема, містять таку кількість:

огірки - 100 г містять близько 0,5 г клітковини, особливо якщо їх їсти зі шкіркою

помідори - у 100 г мають близько 1,5 г клітковини

Хоча ці овочі є корисними для травлення, для досягнення рекомендованої добової норми клітковини (25-30 г для дорослих) важливо включати в раціон й інші продукти, багаті клітковиною, такі як овочі, фрукти, цілозернові продукти та бобові.

"Якщо ви їсте тільки огірки й помідори, і при цьому ви не їсте нормальну кількість фруктів, зелені, не їсте крупи, бобові, ви не добираєте клітковини", - додала нутриціолог.

Чи міститься клітковина у консервації?

Консервація - це джерела овочів, які мають найменшу кількість клітковини. Тому важливо регулярно їсти свіжі овочі та фрукти.

Взимку та на початку весни зі свіжих овочів можна купувати білокачанну чи фіолетову капусту. Можна знайти заморожені овочі.

Клітковину можна отримати не тільки з овочів, а й з цілозернових продуктів. Сюди відноситься гречка, спельта, кіноа, амарант та різні крупи. Жменька горішків теж містить клітковину.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
34 091
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
20 921
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
14 323
Проїхав понад 11 тисяч кілометрів на мотоциклі: у Чернівцях зустріли лікаря-мандрівника
7 890
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
7 847
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
6 141
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 252
Назвали громади Буковини, які найбільше коштів виділяють на ЗСУ
4 171
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
3 995
У горах дощ з мокрим снігом: якою буде погода на Буковині завтра
3 983


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.